Anadolu Üniversitesi'nde enflasyon muhasebe eğitimi verildi

Anadolu Üniversitesi'nde enflasyon muhasebe eğitimi verildi
Anadolu Üniversitesi İİBF öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Sağlam önderliğinde 2023 ve 2024 yol haritası çıkarıldı.

Anadolu Üniversitesi İİBF öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Sağlam yaptığı konuşmasında, ‘’Türkiye’de 20 yıl sonra tekrar enflasyon muhasebesi uygulaması başlamıştır.

En son 2003-2004 yılında uygulanan Enflasyon Muhasebesi 2023 yılında tekrar uygulamak zorunda kaldık. Bu uygulama ile şirketlerin parasal olmayan varlık ve kaynakları enflasyona göre düzeltilecek ve yeni değerler ile yeni kar ya da zarar ortaya çıkacaktır.

Enflasyon muhasebesinin vergi kanunlarında sistematik şekilde yer almaması sonucu, kredi ile çalışan mükelleflerin vergi matrahı yapay olarak azalırken, özkaynakla çalışanların vergi matrahı yapay olarak artmaktadır.

Bu durum vergi adaletini ortadan kaldırmakta ve vergi kaçağı ve kayıt dışı ekonominin temel sebeplerinden biri haline geliyor.

Birinci uygulama 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesine göre, 2023 hesap dönemi sonunda ve düzeltme şartlarının gerçekleşmesiyle 2024 geçici vergi dönemleriyle izleyen hesap dönemlerinde enflasyon (Yİ-ÜFE) düzeltmesine tabi tutulacaktır.

Resmî Gazete ’de 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayınlanmıştır. 2023 yılı enflasyon düzeltmesi yapılacak daha sonra Kurumalar vergisi beyanı 30 Nisan 2024 tarihine kadar verilecektir.

Daha sonra 2024 yılı 1. geçici vergi dönemine ait 3 aylık enflasyon düzeltmesi yapılarak 17 Mayıs’ta beyanname verilecektir. 2024 yılında 4 defa enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.

Sağlam, ‘’2. düzenleme, ise Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetime tabi şirketler için Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yapılmıştır.

31 Aralık 2023 tarihinde veya sonrasında sona eren yıllık raporlama dönemine ait finansal tablolarının ‘Türkiye Muhasebe Standardı 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama’ TÜFE endeksine göre düzeltilerek sunulması gerekmektedir.

Bu düzenleme ile 2021-2022 ve 2023 finansal tablolar yeniden düzenlenecektir. Türkiye’de iki farklı enflasyon muhasebesi [DS1] [DS1] uygulaması olacak bu da şirketlerin ve mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin işini zorlaştıracaktır.

İki farklı uygulama bağımsız denetçileri ve mali müşavirleri oldukça 2023 ve 2024’te oldukça zorlayacaktır, meslek mensuplarının ağırlıklı görüş ve taleplerine göre 2024 yılı geçici vergi dönemlerindeki uygulama 2024 dönemi sonuna ertelenmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.