Anadolu Üniversitesi'nde sosyal bilimler semineri

Anadolu Üniversitesi'nde sosyal bilimler semineri
Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde “Sosyal Bilimlerde Veri Toplama Araçları: Sık Karşılaşılan Kavram Yanılgıları” konuşuldu.

Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Saime Önce seminerde şunları aktardı:

“Çok temel konularda araştırmayla ilgili olarak bazen fark etmediğimiz bazen gözden kaçırdığımız konuları topluca vurgulamak istedik. Murat Doğan hocamızı davet ettik, kendisi bize çok temel düzeyde ne tür hatalar yapılıyor ve temel kavramlarla ilgili olarak bilgilerini ve deneyimlerini paylaşacak. Kendisine şimdiden teşekkür ediyoruz.”

Doç. Dr. Şahin “Sosyal bilimlerde gözle görülmeyeni ölçüyoruz”

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Doğan Şahin konuşmasında şunlara değindi:

“Sosyal bilimlerde ölçmeye çalıştığımız özellikler elle tutulamayan gözle görülemeyen özellikler. Biz bu sınırlılıklarımızı biliyoruz ama bunların çoğuna özellikle psikolojik yapı oluşturanlara gizil özellikler diyoruz. Bunları ölçmenin de kayda değer zorlukları olduğunu biliyoruz. Bunların ilki kendine has karmaşık yapısı diyebiliriz. Bunun dışında farklı sıralarda sunduğumuzda farklı düzeyde veriler elde edebiliyoruz. Bunlar birer ölçek değildir; sınıflama ölçeği diye bir ölçek türü yoktur aslında; bunlar orijinal dilde ölçme düzeyi diye ifade edilir. Kimi zamansa tipik davranışlarla ilgileniyoruz bunlar; ilgi, tutum, kaygı gibi özelliklerdir. Bunlar bireyin performans göstermesini gerektiriyor; herhangi bir zorlama olmaksızın birey ortaya koyar dolayısıyla kullandığımız araçlara biz öz bildirime dayalı ölçme araçları diğer adıyla ölçekler diyoruz.”

Seminer soru cevap kısmının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.