1 yıl içinde baklava fiyatlarındaki artış şaşırttı

1 yıl içinde baklava fiyatlarındaki artış şaşırttı
 Muhabir
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Eskişehir baklavacılarında sipariş yoğunluğu haftalar öncesinde başladı.

Ramazan Bayramı’na 2 hafta kala Eskişehir baklavacılarında yoğun iş temposu başladı.

Bayram için baklava siparişlerinin haftalar öncesinden başladığını kaydeden baklava ustaları işlerin yoğun ilerlediğini, bayramda işlerinin güzel geçeceğini düşündüklerini kaydetti.

Eskişehir’de baklava dükkanlarında ortalama fiyatlar ise şu şekilde; cevizli baklavanın kilogramı 290-320 TL arasında değişirken tepsi fiyatı 500 ile 600 TL arasında değişmekte, diğer yandan ev yapımı cevizli baklavanın tepsi fiyatı ortalama 600 TL. Antep fıstıklı baklava, şöbiyet ve midye baklavaların kilogramı ise 480-500 TL arasında değişiyor.

Ortalama 1 kilogramlık baklavada yaklaşık 24 adet baklava bulunuyor. Güncel fiyatlara göre baklavanın tane fiyatı; cevizli baklavada 12,5 TL, Antep fıstıklı baklavada 20 TL ve ev baklavasında 25 TL.

1 YILDA BAKLAVA FİYATLARI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTTI

Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı’ndaki baklava fiyatları ise; cevizli baklavanın kilogramı 200-230 TL, tepsi fiyatı ortalama 400 TL’yi, fıstıklı baklavanın kilogramı ise ortalama 300 TL’yken tepsisi 900 TL’den satılıyordu.

1 yıl içerisindeki fiyat değişimine bakacak olursak cevizli baklavada kilogram başına 100 TL’lik bir artışla fiyatı yüzde 50 oranında arttığı görülüyor. Fıstıklı baklavada ise 190 TL’lik bir artışla ortalama yüzde 65-70 oranında bir artış yaşandı.

bahar-bilen-2.jpg

GİDERLER YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI

1 yıl içerisinde artan giderlere dikkat çeken Türkiye Lokantacılar Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Vekili Bahar Bilen, “Baklavanın ana maddelerinden; un, nişasta, şeker, özellikle tereyağı, ceviz ve Antep fıstığı bir yıl içerisinde ciddi zamlarla karşılaştı. Pastaneci esnafımız personel giderlerinden, dükkan, malzeme giderlerine kadar pek çok kalemde yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşadı fakat şu anda ortalama satılan baklava fiyatlarına baktığımızda maliyet oranında bir artış yaşanmadığını görüyoruz. Esnaflarımız minimum karla Ramazan Bayramı’nı hem kendileri hem de vatandaşlar açısından en iyi şekilde geçirmeyi ümit ediyor” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ EVİNDEN TATLISINI EKSİK ETMİYOR”

Bilen, “Şu anda pek çok baklava satışı yapan pastaneci esnaflarımızın haftalar öncesinden bayram için sipariş almaya başladığını duyduk. Satışların geçmiş yıllara göre ne derece artmış ya da azalmış olacağını bayramdan sonra daha net anlarız fakat Ramazan Bayramı’nın bereketli geçeceğini umuyoruz. Çünkü her ne kadar ekonomik anlamda zor zamanlardan da geçsek yılda iki kez gerçekleşen bayramlarda vatandaşımız da elinden geldiğince bütçesi çerçevesinde evinde tatlısını, baklavasını eksik etmiyor. Belki bir tepsi alamıyor ama yarım, 1 kilogram muhakkak alıyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum