“Bu faiz oranlarıyla ev almak hayal”

“Bu faiz oranlarıyla ev almak hayal”
 Muhabir
Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, Eskişehir’de emlak ve inşaat sektöründe durgunluk gözlemlendiğini belirtti.

31 Mart 2024 yerel seçimlere iki haftadan az bir süre kalırken seçimlerin etkisi her söktörde olduğu gibi emlak ve inşaat sektörünü de ciddi anlamda etkiledi.

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, yerel seçimin yanı sıra banka konut faiz oranlarının vatandaşın alım gücünü kısıtladığına dikkat çekti.

Çelik, ayrıca piyasadaki durgunluktan da söz ederek sektördeki kişilerin ‘bekle gör’ politikasına geçerek yerel seçimlerden sonrayı beklediklerini aktardı.

Yerel seçimlerin, döviz ve altındaki yükselişin, konut kredilerindeki faiz oranlarının ev alacak kişiler için etken olduğunu belirten Çelik, “Yerel seçimler arifesine iyice yaklaştık. İnsanlar şu anda seçimin etkisinde ve seçim sonrası beklentisi içerisine girdiler. İhtiyaç sahiplerinin bile alışverişlerini durduklarını görüyoruz. Bunun sebepleri ekonomideki belirsizlik, doların altının devamlı olarak yükselişte olması ve banka konut kredi faiz oranlarının 2,90-3,80 arasında olması. Bugün 200 bin lira kredi edecek bir kişinin geri ödemesi 12-24 ayda 700 bin lira civarında. Bu durumda dar ve orta gelirli vatandaşlar, küçük esnafın gayrimenkule yatırım yapması durumu hayal gibi bir şey” diye konuştu.

“ÇARKI BİR AN ÖNCE DÖNDÜRMEMİZ GEREKİYOR”

İnşaat sektöründe yaşanan bir durgunluk olduğunu vurgulayan Çelik, “İnsanlarımız bu faiz oranlarından sonra bir beklenti içine girdiler. Seçim sonrasını hep birlikte göreceğiz. Devletimizin sıkı para politikası devam ediyor. Birkaç gün önce faiz oranlarının yeniden arttığını gördük. Bu anlamda piyasaya sıcak paranın gelmemesi bizim sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Bizim sektörümüz 400-500 iş koluna hitap eden bir sektör inşaat sektörü. Çark durduğu zaman işkolları hareket etmiyor ve piyasada aşırı derecede durgunluk meydana geliyor. Bu çarkı bir an önce döndürmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“PİYASADA DURGUNLUK HAKİM”

Piyasadaki pek çok kişinin ‘bekle gör’ politikası uygulamaya başlayıp yerel seçimlerin geçmesini beklediklerini söyleyen Çelik, “İnşaat sezonu yazın gelmesiyle başlıyor ve bu günlerde hızlı olması gerekiyor fakat gördüğümüz kadarıyla piyasada inşaat sesi yeterince duymuyoruz. Müteahhitler de beklentiye girdi. Çünkü onların düşüncesi de ‘üretiyoruz ama saramıyoruz, satamayınca bekleyince zarar ediyoruz’. Yani onlar da ‘bekle gör’ politikasına girdi. Bekleyip önlerini görmek istiyorlar. Bundan dolayı piyasada durgunluk yaşıyoruz. Hep beraber bekleyip seçim sonrasını göreceğiz. Benim yaz sezonu için çok umudum yok. Çünkü yeni sezon yeni fiyatlar, yeni birimler inşaat maliyetini artırdığı için satışların daha da zor olacağını görüyorum. Yeni üretilen evlerde satışların zor geçeceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Piyasanın hareketlenmesi için seçim sürecinin geçip istikrar ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Çelik, “Bu dövizin, altının sakinleyip insanların önünü görmesi lazım. İnsanlar önünü görmeden borçlanma yapması çok zor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.