Eskişehir'de verim düşecek, fiyatlar yükselecek

Eskişehir'de verim düşecek, fiyatlar yükselecek
 Muhabir
Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri dışında seyretmesi, özellikle de kar yağışının beklentilerin altında kalması Eskişehir’deki üreticiyi endişelendirdi.

Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların, özellikle de kar yağışının beklentilerin altında kalması sonucunda yaşanan erken bahar ile Eskişehir’de ağaçlar çiçek açmaya başladı.

Meteorolojik verilere göre ise önümüzdeki hafta yurt genelinde hava sıcaklıklarının 10 derece düşmesi bekleniyor. Mart ayına yeni girdiğimiz bugünlerde yaşanacak soğuklar ve beklenen yağışlar ile ağaçları soğuk vurma ihtimali yüksek görülürken, bu durumun meyve üretiminde düşüş yaşanmasına neden olacağı düşünülüyor.

“YAĞIŞLAR ÇİÇEK AÇAN AĞAÇLARA ZARAR VERECEK, ÜRÜN VERİMİ DÜŞECEK”

Hava sıcaklarının yüksek seyretmesinden kaynaklı ağaçların çiçek açtığını fakat beklenen yağışların çiçeklere, tomurcuklara zarar vereceğini, dolayısıyla da ürünün verimini etkileyeceğini aktaran Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Selma Güder, şunları söyledi:

“Mart ayının ilk haftasındayız. Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi kimilerini mutlu etse de, üreticiyi mağdur ediyor. Şubat ayı içerisinde hava sıcaklığının, Nisan ayı normallerine yaklaşık değerlerde olması nedeniyle; toprak sıcaklığı 13-15 santigrat derecelere ulaştı. Böyle olunca; bitkide ksilemden (odun borusu) yukarıya doğru su taşındı. Yani “su yürümesi” gerçekleşti ve çiçek tomurcukları belirginleşip, şişti. Sıcaklık artışı devam etti, badem gibi ağaçlar şehrimizde ve ülkemizin pek çok yerinde çiçek açtı. Ardından gelen, yağmur ve soğuk hava; tomurcuğa, açan çiçeklere zarar vermekte ve ürünün verimini doğrudan olumsuz yönde etkilemektedir.”

“ŞİDDETLİ YAĞMURLAR GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN KAYIPLARA NEDEN OLACAK”

“Bununla birlikte şehrimizde ve ülkemizin pek çok yerinde artan fare ve böcek popülasyonunda tarım alanları adına tehdit oluşturmaktadır” diyen Güder, “2023-2024 yıllarına baktığımızda, özellikle 2024 yılı için mevsimin 3 hafta yaza doğru kaydığını görmekteyiz. Mahsulün ekim, bakım ve hasadında sorun yaşanmaması amacıyla, mevcut tarım takvimi güncellenmelidir. Mart, Nisan yağışlarının şiddetli ve düzensiz olması sel zararına yol açacağı gibi, ürünün rekoltesinde ciddi kayıplara yol açacak ve geri dönüşü olmayacak kayıplara neden olacaktır” ifadeleriyle devam etti.

“MEYVE VE SEBZE FİYATLARINDA YÜKSELME GÖZLENECEK”

Yer altı ve yer üstü sularının kar yağışlarıyla beslendiğini fakat 2023-2024 kış aylarında yeterince kar yağışı alınmadığını söyleyen Güder, “Kar yağışını alamayışımız önümüzdeki süreçte meyve-sebze fiyatlarında yükselmeye de neden olacaktır. Tarladan sofraya olan zincirde, ürünün gerçek üreticisi olan çiftçinin hali gittikçe zor olacağı gibi, tüketici de fiyat artışlarından olumsuz etkilenecektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum