Eskişehir'i sevindirecek haber: Bütçe onaylandı, bu sene başlıyor!

Eskişehir'i sevindirecek haber: Bütçe onaylandı, bu sene başlıyor!
 Muhabir
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, çiftçinin önümüzdeki dönemde sulama sıkıntısı çekmeyeceğini ve bahar yağışlarından umutlu olduğunu dile getirdi.

Eskişehir’de kendini gösteren kar yağışları hakkında değerlendirmelerde bulunan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, çiftçinin önümüzdeki dönemden umutlu olduğunu kaydetti. Çelikoğlu ayrıca, Eskişehir’de yapılması planlanan ‘Kapalı Sistem Sulama Sistemleri’ projesinin bütçesinin onaylandığının müjdesini vererek projeye bu yıl başlanacağını söyledi.

“ÇİFTÇİMİZ DAHA UMUTLU”

Eskişehir’de yer yer yağan ve merkezde de kendini gösteren kar yağışları ve söz konusu yağışların Eskişehir’de yeraltı sularında yaşanan sıkıntının önüne geçip geçemeyeceğini değerlendiren Çelikoğlu, “Bu yağışlar üreticinin su ihtiyacını karşılamada yeterli değil ama şu anda ekilecek yerler ve ekilmiş olan arpa, buğday için faydası var. Diğer yandan barajımızın doluluk oranı geçmiş sene yüzde 40 civarındaydı, bu sene yüzde 50’lerde. Baraj doluluk oranımız, yüksek o yüzden sulamada çok sıkıntı yaşamayacağız. Yine meteorolojinin verdiği bilgilere göre Nisan-Mayıs yağışları iyi geçecek. Sulama sahasında olan çiftçimiz daha umutlu ve bu Nisan Mayıs yağmurları iyi geçerse kıraçtaki çiftçilerimiz de hayırlı ürünler alırlar” diye konuştu.

Yağışların yerinde seyretmesinin fiyatlara da etkisi olacağını söyleyen Çelikoğlu, “Çiftçimizin maliyeti ne kadar düşerse, vatandaş üreticiden ürünü daha uygun fiyata alabilir. Bizim en büyük girdilerimiz mazot ve gübre. Yağışlarda sıkıntı yaşamazsak sulamadaki elektrik ve mazot maliyetimiz düşecek. Bizim maliyetimiz düşerse yetiştirdiğimiz ürünlerde üretici ve tüketici arasındaki makas kapanır. Tüketici daha az para vererek ürüne ulaşır” dedi.

ÇELİKOĞLU’NDAN ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK HABER

Son olarak daha önce de adı geçen Kapalı Sulama Sistemleri Projesi hakkında da müjdeyi veren Çelikoğlu, “Yıllardır Eskişehir’in sıkıntısı olan sağ ve sol sulama kanallarıyla alakalı Devlet Su İşleri (DSİ) ve Cumhurbaşkanımız onayıyla kapalı sistem sulamaya bütçesi onaylandı, bu sene başlayacak. DSİ’nin barajlardan sonra Eskişehir’deki ve Türkiye’deki yaptığı en büyük kapalı sistem sulaması 180 bin dönüm alan sulamaya açılacak. Burada Batıkent’ten başlayacak Alpu Çardakbaşı’na kadar devam edecek bir proje. 4-5 yılda bitecek. Bu sene öngörülen Batıkent’e kadar olan bölümün boru içine alınması. Bu projeyle; su kaybımız olmayacak, barajlardan çıkan suyun yüzde 41’i kayıp oluyordu artık o kaybımız olmayacak. Elektrik, mazot, su motoru kullanmadan tazyikli sistemle damlalama ve yağmurlama sulama yapılacak” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum