Mobilyacı esnafı artan maliyetlerden şikayetçi!

Mobilyacı esnafı artan maliyetlerden şikayetçi!
 Muhabir
Eskişehir Tabakhane esnafı Serkan Arda, artan maliyetler ve işlerinin durumu hakkında konuştu.

Döviz kurundan ve akaryakıta gelen zamlardan en çok etkilenen sektörlerin başında mobilyacılık geliyor.

Eskişehir’de uzun yıllardır mobilyacılık sektöründe çalışan Tabakhane esnafı Serkan Arda, akaryakıt ve döviz kurunun maliyetleri ciddi oranda etkilediğini, son 4 yılda ise işlerinde ciddi bir düşüş olduğunu kaydetti.

Serkan Arda, “Mazot artışı bizi ister istemez etkiliyor. İmalathaneler şehrin 10 km dışında. Sadece Eskişehir’de şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmesi parça başına 400-500 TL gibi bir maliyet oluşuyor, sadece nakliyatta. Geri kalan fiyat artışları da, kura bağlı olduğumuz için etkileniyoruz. Kumaş, hammadde ithal geldiği için zor” şeklinde konuştu.

“İŞLERDE YÜZDE 40’A VARAN DÜŞÜŞ VAR”

Son 4 yıldır işlerinde ciddi bir düşüş olduğunu kaydeden Arda, “Pandemi sonrasından itibaren işlerimizde sürekli olarak bir düşüş var. Fiyatlar sabit kalmadığı için, sürekli zam geldiği için. Örneğin; senetli satış yapamıyoruz. 2020 yılına kadar senetli satışlarımız oluyordu. Şu anda nakit ya da kredi kartı ama kredi kartında da belli komisyonlar ödenmek zorunda. O yüzden 2020 öncesine göre satışlarda yüzde 40’lara varan bir düşüş var” ifadelerini kullandı.

“TAKSİT SAYISI 12’YE ÇIKARILABİLİR”

Alışverişleri hareketlendirmek, hem esnafı hem de vatandaşı rahatlatmak adına özellikle kredi kartlarındaki taksitlerin artırılması gerektiğini söyleyen Arda, “Kredi kartında ciddi bir kısıtlama var. Şu anda 5-7 taksite kadar bölebiliyoruz fakat bunların içinde de aidatlı, aidatsız kart olarak içinde ayırmışlar. Şu an ortalama bir koltuk takımı 35 bin TL, 5 taksite bölsen asgari ücretli çalışan aylık taksitini ödeyemiyor maalesef. Eğer alışverişi, esnafı canlandırmak istiyorlarsa taksitleri 10-12’ye çıkarsınlar. Böylece vatandaşın da alım gücü rahatlayacak, alışverişler de hareketlenecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.