ELKO Başkanı Bilen’den o programa tepki

ELKO Başkanı Bilen’den o programa tepki
ELKO Başkanı Bahar Bilen, bir televizyon programında enflasyonun yükselmesine sebep olan şeyin ‘lokantacılar’ olarak gösterilmesine tepki gösterdi.

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası (ELKO) Başkanı Bahar Bilen, bir televizyon programında restoran ve lokantaların enflasyonun yükselmesine bir sebep olarak görülmesine tepki göstererek enflasyonun artmasında vergi toplama modelini işaret etti.

Bilen, “Bir televizyon programında ‘enflasyonun yükselmesine fırsatçı lokanta ve restoranlar sebep oluyormuş’ gibi açıklamaları üzüntü ile izledim. Bazı yorumcuların konuya vakıf olmadıkları apaçık belli. Tamamen duygusal hareket ederek işletmelerimizi açıkça hedef göstermişlerdir, sektör temsilcileri olarak bu ithamları kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“MESELENİN ÜSTESİNDEN ESNAFIMIZI HEDEF GÖSTEREREK GELEMEYİZ”

“Serbest piyasa ekonomi modeli piyasada arz ve talep oluşturur. Mevkiine ve hizmetin kalitesine göre değişen işletme giderlerine maliyet hesabı yaparak tabi ki fiyat farklılıkları oluşacaktır” diyen Bilen, şöyle devam etti:

“Dünyanın en pahalı enerjisini kullanıyoruz, en pahalı etini kullanıyoruz. GV, SGK, KDV, kira, stopaj, POS, banka, online satış komisyonları ve daha bir sürü dolaylı vergi ödüyoruz. Devlet vergi toplama modelini, işin kolayına giderek tüketici ve ücretli üzerinden endekslemiş. Son zamanlarda herkes kredi kartı kullanmaya başladı, kart komisyonları, online satış komisyonları ve Kurye hizmetleri maliyetlerimizi çok yükseltmekte, büyük ortaklarımız haline gelmişlerdir. Bu durum haliyle tüketiciye yansımaktadır. Yetişmiş kalifiye eleman arayışı içinde dolgun maaş vermekten bunalmış, ayakta kalma mücadelesi vermekteyiz.”

“CAMBAZA BAK DEMEKTEN VAZGEÇİN”

Enflasyonun düşmesi için vergi toplama modelinin değişmesi gerektiğine vurgu yapan Bilen, “Vergi dairelerine bir göz atalım, esnafımızın yarısından fazlası borç batağında, yapılandırma üstüne yapılandırma yapmaktadır. Tabi ki vatandaşın alım gücünü gözetmekteyiz, oluşan enflasyon işlerimize olumsuz yansımaktadır ama yine de elimizden gelen fedakarlığı ziyadesi ile yapmaktayız, kimse bizi günah keçisi göstermeye kalkmasın. Yasalar mevzuatlar içinde denetimsizlik, merdiven altı üretim ve haksız rekabetler belimizi bükmüş durumda. Sanayi üretimine yapılan fedakarlıklar, verilen teşviklere karşı vergi toplama modeli değişmediği müddetçe enflasyonun düşmesi mümkün olmadığı gibi vatandaşın yani tüketicinin eli rahatlamaz, düzen değişmez. Cambaza bak demekten vazgeçin” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.