Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi genel kurulu yapıldı

Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi genel kurulu yapıldı
Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Halil Ünal, 2023 Faaliyet yılına ait 73’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuştu.

Sınırlı Sorumlu Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 2023 Faaliyet yılına ait 73’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti. Toplantıya denetleme göreviyle Tarım Orman Bakanlığı İl Temsilcileri, Eskişehir Odunpazarı ve Tepebaşı Ziraat Odası başkanları ile çok sayıda çiftçi katılım sağladı.

CİRO 480 MİLYON, NET KAR 24 MİLYON

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Kooperatif Başkanı Halil Ünal, hedefleri ve ulaştıkları ciro-kar bilgilerini paylaştı. Ünal, “Geçtiğimiz toplantıda hedefimiz 450 milyon ciro, 20 milyon TL kar idi. Hedeflerimizi aştık ve 480 milyon ciro, 24 milyon TL net kar ile karşınızdayım. Önümüzdeki sezon için hedefimiz; Türk şeker tenzi gübresi hariç olarak 950 milyon ciro, 110 milyon TL kar etmek” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Divan Kurulu üyeleri seçilerek, faaliyet raporu oylamaya sunuldu. Sonrasında Ünal, önümüzdeki dönem için hedeflerini, taleplerini ve projelerini aktardı.

Ünal, “Kurumumuzun bugünkü durumu 1 buçuk milyar. Merak ediyorsanız o tırlar nasıl oluyor, nasıl geliyor diye. Bunlar parayla alınıyor. İki tanesi daha yolda, paraları ödendi. Arabaların biri Mayıs, biri de Haziran ayında teslim edilecek. Kurumumuzun bir can borcu var ve 1 Temmuz tarihinden itibaren arpa, buğday, Ayçiçek ve mısırınız alınacaktır. Biz sizi tüccara ezdirmeyeceğiz. Paralar hazır, biz peşin ödeyip ürünlerinizi almaya talibiz, sizi ezdirmemeye talibiz” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR’E MISIR KURUTMA TESİSİ PROJELERİ

Mısır Kurutma Tesisi projelerinden söz eden Ünal, “Muttalip, Söğütönü bölgesine size mısır kurutma tesisi çalışmamız var. Bir tane de Odunpazarı bölgesine Yeni Organize Sanayi Kalkanlı bölgesine sizin mısırlarınızı sadece masrafını ödeyerek kurutacak iki tane mısır kurutma tesisi yapma çalışmamız var. Biz ayağı yere basmayan, aceleci bir projenin peşinde olamayız” bilgilerini paylaştı.

ÜNLÜ’NÜN TMO’DAN TALEPLERİ VAR

Devletin çiftçiye destek vermesi gerektiğini söyleyen ve TMO’nun Ayçiçek, arpa, mısır ve buğdayda belirleyeceği taban fiyatlar konusunda taleplerini açıklayan Ünal, şunları söyledi:

“Bir diğer yandan devletin ana girdilerde destek vermesi lazım. Bunların başında mazot geliyor. Bir diğeri sulamada kullanılan enerjinin fatura maliyetinin yüzde 50’sini devlet karşılamalı. Enerji ve ucuz mazotta devlet desteği köylünün üreticinin yanında olmak zorundadır. Ülkemiz tarımda kendine yetemiyor, yüzde 35 açık var. Verimliliği artırmak, üreticiye sahip çıkmak gerekiyor. Bunun için TMO’yu göreve davet ediyoruz ve taban fiyatları; 6 lira olan mısırı 10 lira, geçen yıl 6 lira olan arpa taban fiyatını bu sene 12 lira, 8-9 lira olan buğdayı bizim bölgemiz için 14 lira, yüzde 40 oranında yağ içeren geçen sene 15 lira olan Ayçiçek yağlı tohumların 22 lira olmasını talep ediyoruz. Eskişehir borsasına gelen Ayçiçek, mısır, arpa ve buğdayda da bizim arkadaşlarımız sizi ezdirmeyecek.”

“1 MİLYON 520 BİN TON ŞEKER PANCARI EKECEĞİZ”

“Tarihimizin en çok şeker pancarı ekimini yapacağız” diyen Ünal, “Bu sene almış oldukları kota tahhüdü bu topraklarda 1 milyon 520 bin ton. Bunun 1 milyon 100 bini kendi fabrikamız Eskişehir’e, 200 bin tonu Eskişehir’de ektirilip Susurluk’a, 220 bin tonu Çifteler bölgesinde. Bu fabrika tarihimizin en çok ekimi. Şu ana kadar da pancar ekiminde Eskişehir ve civarında yüzde 50’deyiz. Su barajımızın doluluk oranı geçen yılla aynı. Bir eksilmemiz yok” sözlerine yer verdi.

ŞEKER PANCARINA 3 BİN TL TALEP EDİLDİ

“Şeker pancarı tarımın lokomotifi, çiftçinin sigortası” ifadelerini kullanan Ünlü, Şeker Pancarı taban ücretini 3 bin TL olarak talep ettiklerini söyledi. Ünlü, “Şeker pancarında taban ücreti 3 bin lira talep ettik. Geçen sene bin 750 liraydı. Şeker pancarı 3 bin lira olmalı ama bizim Tarım Orman Bakanlığımız da pancarı üvey evlat görmemeli. Yeni Bakanımızdan bir kez daha pancara da destek vermesini, ton başına 500 lira gelir desteğini talep ediyoruz. Bu ülke şeker ithal etmeyecek, kendi kendine yetecek” şeklinde konuştu.

GÜBRELER DAĞITILMAYA BAŞLAYACAK

Çiftçiye gübreyi de karlı bir şekilde ulaştıracaklarının müjdesini veren Ünlü, “Türk Şeker bu yıl sizin kullanacağınız pancar gübresini ihale ediyor. Biz de Pankobirlik olarak bu ihaleye dahil oluyoruz. Çoğu çiftçimiz bu gübrenin nasıl alınıp dağıtıldığını bilmez. Eskişehir için 6 bin 230 ton gübre dağıtacağız sizlere. Dağıtımlar önümüzdeki hafta başlayacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.