"Et yemekleriyle kıyasladığında çi börek çok ucuz”

"Et yemekleriyle kıyasladığında çi börek çok ucuz”
 Muhabir
Yeme-içme sektöründe yaşanan fiyat artışlarının arasında Eskişehir’in yöresel yiyeceklerinden çi börek ‘ucuz’ kaldı.

Eskişehir’in sevilen lezzetlerinden çi börek artan hayat pahalılığı içinde vatandaşlar tarafından uygun fiyatlı ve talep gören bir yiyecek olarak karşımıza çıkıyor.

Eskişehir’de bir porsiyon (5 adet) çi böreğin fiyatı 100-125 TL arasında değişirken çi börek ve ayran menüleri ortalama 140 TL’den satılıyor.

“Çİ BÖREK ÇOK UCUZ”

Eskişehir’de yılbaşında yapılan zamlardan sonra çi börekte esnafların zam yapmadığını fakat kıymanın üst üste zamlar gördüğünü söyleyen esnaf Ahmet Ulupınar, “Böreğimize en son ocak ayında, asgari ücret ve vergilerin artmasıyla bir zam yapmıştık ama onun üzerine yanlış hatırlamıyorsam son 15 günde üç kere kıymaya zam geldi. Daha önce gelenler de var. Yani kıyma 1 Ocak'tan bugüne kadar yaklaşık yüzde 60-70 zam geldi. Un stabil kaldı çok oynamadı ama yağda yüzde 40 civarında zam gördük ama şu an Eskişehir'de diğer emsal yemeklerle, yani et yemekleriyle kıyasladığında kıymalı bir ürün olan çi börek çok ucuz” diye konuştu.

“VATANDAŞ FİYATI UYGUN BULUYOR”

Çi börekle kıyaslanabilecek et yemeklerinin ve hatta tavuk yemeklerine göre çi böreğin çok ucuz kaldığını vurgulayan Ulupınar, vatandaşın da talep gösterdiğini söyledi. Ulupınar, “Çi börek şu anda ucuz yemek. Çünkü, orta şekerli bir lokantada bugün bir orman kebabı, tas kebabı tarzı, et yemekleri 200 liradan aşağı değil. O yemeklerdeki et tahminimce 100 gramı bulmaz. Bizim bir porsiyonumuz 325-350 gram arasında o yüzden çi börek fiyatı çok ucuz ve doyurucu. Fiyatın vatandaşlara uygun gelmesinden dolayı da işlerimiz fazla. Müşteri bakıyor yarım ekmek köfte 170-180 TL, tabakta porsiyon daha fazla, aynı ürünü koymasına rağmen ya da içinde kaç gram olduğu belli olmayan soslu tavuk dönerler dahi 90 TL. Vatandaş bunlarla karşılaşınca fiyatlarımızı uygun buluyor” ifadelerine yer verdi.

“SATIŞ AYNI KAR MARJI DÜŞTÜ”

Ramazan ayı dolayısıyla dükkanını çoğunlukla kapalı tuttuğunu ve bayramda işlerin hareketleneceğini, geçen seneye göre daha iyi bir süreç yaşayacaklarını düşündüğünü aktaran Ulupınar, hareketliliğe rağmen kar marjlarının düştüğünü ve yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Ulupınar, şöyle konuştu:

“Bayramdan sonra iş, geçen seneye göre satış adedi anlamında iyi olur ama karlılık anlamında geçen yıldan iyi olmaz. Çünkü bizim kar marjımız her geçen yıl daralıyor. Örneğin ben bundan üç dört sene önce yüz lirada elli lira kazanıyordum. Artık yirmi lira, yirmi iki lira kazanıyorum. Yıllardır işim hiç düşmedi, her sene ortalama aynı adette malı satıyorum. İşim düşmüyor ama kar marjım düşüyor. O da yavaş yavaş insanları zorluyor. Pek çok adı olan dükkanlar kapandı. Bu dükkanda 9 eleman çalışıyor sadece personel giderleri bile büyük bir kalem. Maliyet artışları, giderler ve düşük kar marjı bir noktada esnafı zorluyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum