Kredi kartı kullanımı mecburiyete dönüştü

Kredi kartı kullanımı mecburiyete dönüştü
 Muhabir
Eskişehirli vatandaşlar kredi kartında yapılması beklenen olası düzenlemeleri değerlendirdi.

Hızla artan ve büyüyen kredi kartı harcamalarına düzenleme getirmesi bekleniyor.

Düzenlemenin nasıl olacağı ile ilgili henüz bir netlik yokken kredi kartlarına düzenleme ile ilgili ilk sinyal Enflasyon Raporu toplantısında Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan gelmişti.

Karahan, "Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz" ifadesini kullanarak, bu konuda birkaç fikirleri olduğunu, çalışmaların sürdüğünü, belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşılacağını belirtmişti.

Gelebilecek bazı önlemler içerisinde ise; karta taksit uygulamasının kaldırılması ya da taksitlerin düşürülmesi, asgari ödeme tutarlarının artırılması, kart limiti düşürülmesi, kredi kartı faiz oranları artırımı, yüksek limitli harcamalara kısıtlama, lüks tüketime dayalı harcamalarda limit, ödeme alışkanlıkları zayıf olanlara ek önlemler getirilebileceği gibi tahminler paylaşıldı.

Eskişehirli vatandaşlar; temel ihtiyaçtan, büyük alışveriş ihtiyaçlarına kadar kullanılan kredi kartlarında olası bir kısıtlamaya gidilmesi halinde vatandaşların zor durumda kalacaklarını, alım gücünün daha da düşeceğini kaydetti.

“KREDİ KARTI KULLANMA AMACIMIZ TAKSİT YAPABİLİYOR OLMAMIZ”

Kredi kartını taksit özelliğinden dolayı tercih ettiklerini belirten Suat Erdönmez, “İnsanlar yüksek meblağlardaki paraları üzerlerinde taşımak istemiyor. Özellikle beyaz eşya gibi ciddi para tutan ürünleri almak için kredi kartı taşımak gerekiyor. Ben 30 bin lirayı cebimde taşıyamam ki. Kredi kartını kısıtlayacak uygulamaları değerlendirirsek, yani söylenenler yapılırsa o zaman büyük banknotların çıkması lazım. Kredi kartı kullanma amacımız zaten taksit yapabiliyor olmamız, ödemeyi kolaylaştırması, nakit taşıyamıyor oluşumuz” diye konuştu.

“CEBİNİZDE KREDİ KARTINIZ YOKSA ÇOĞU ALIŞVERİŞİ YAPAMIYORSUNUZ”

Son yıllarda kredi kartı kullanımın bir yandan da dayatıldığını söyleyen Sezai Aydın, “Kredi kartını genellikle taksitli ve internet alışverişlerinde kullanıyorum. Kredi kartı düzenlemelerinin içinde taksitlerin düşürülebileceği de söyleniyor. Öyle bir durumda insanların alım gücü düşer. İnsanlara peşin fiyatına 10 taksit gibi kampanyalar daha cazip geliyor, belli bir bütçesi olduğunda insanlar bunu kredi kartına yansıtarak alabiliyor ama taksitler düşerse insanların alım gücünü düşürür. Eskisi gibi senet sistemi de çok zor, çünkü nakite ulaşım zor. Son 15 yıldır cebinizde kredi kartınız yoksa çoğu alışverişi yapamıyorsunuz. Ödeme gücünüz olsa bile ‘kredi kartına 10 taksit’ diyor. Firmalar da kredi kartına yönlendiriyor” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIMIZ ARTIK KREDİ KARTIYLA GEÇİNİYOR”

Konu hakkında görüşlerini dile getiren Ummuhan Erdurgut ise, “Kredi kartını evimin giderleri, belli ihtiyaçlar için kullanıyorum, çünkü bütçemiz yetmiyor ve ek bütçeye ihtiyaç duyuyoruz. Bizim vatandaşımız artık kredi kartıyla geçiniyor. Eğer taksitler düşürülürse, ödeme tutarları artırılırsa vatandaşımız çok zor durumda kalır. Nasıl düzenlemeler getirilebilir bilmiyorum ama kullanımı kısıtlamayı anlamıyorum. Zaten ekonomi insanları kredi kullanımına itti. Durumu iyi olan niye kredi kartı kullansın? Ayrıca bankalar da kredi kullanmayı da dayatıyor bir noktada” sözlerine yer verdi.

KREDİ KARTI MECBURİYETE DÖNÜŞTÜ

“Hayatımız kredi kartından vazgeçilmez oldu” diyen Gülsen Demiral, “Kredi kartı mecburiyete dönüştü. Harcamalar için kolaylık olsun diye kredi kartı kullanıyorum. Özellikle büyük alışverişlerimde kredi kartıyla taksitli alışveriş yapabiliyorum. Taksitlerin düşürülmesi ya da kaldırılması konuşuluyor ama ben taksitli olmasa 3-5 bin liralık ürünü peşin alabilir miyim? Emekli insan alabilir mi? Peşin olsa almam mümkün değil. Bizim çocuklarımız da kendi çocukları için özel okullara taksitlerle ödeme yapıyorlar. Artık her şey taksitle. Hayatımız kredi kartından vazgeçilmez oldu. Eskiden çok karşıydım şimdi kartsız olmuyor” şeklinde konuştu.

“GÜCÜMÜZ YETMİYOR Kİ KREDİ KARTI KULLANIYORUZ”

Özellikle emekli ve dar gelirli vatandaşların temel ihtiyaçları için kredi kartını kullandığına dikkat çeken Mehmet İnce, “Temel alışverişlerimde kredi kartını kullanıyorum. Taksitlerin kaldırılması ya da düşürülmesi doğru bir hamle olmaz. Vatandaş taksitlerle iyi günde kötü günde kullanmak için kredi kartını bulunduruyor. Artık gücümüz yetmiyor ki kredi kartı kullanıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.