Meraklısı var satışı yok

Meraklısı var satışı yok
 Muhabir
Nostalji severlerin nadide zevklerinden olan plak ve kasete Eskişehir’de arz düşük kaldı.

Eskişehir’de uzun yıllardır esnaflık yapan sahaf Devran Gökay, bir dönemi yaşatan ve nostalji severlere hitap eden plak ve kaset satışları hakkında bilgi verdi.

Gökay, özellikle popüler kültürün de etkisiyle plağa merakın arttığını, kasette ise genç kuşağın ilgisinin yoğun olduğunu fakat satışların düşük kaldığını kaydetti.

Dükkanında birinci elden ikinci el ve yeni basım plakları satışa sunduğunu belirten Gökay, “Özellikle sıfır olan plaklarda bir fiyat belirlemiyoruz. Bunlar aynı kitaplardaki ve diğer sıfır birçok eşyadaki gibi firmaların, işte satıcıların ya da toptancıların belirlediği bir liste fiyatı var. Biz o liste fiyatının üzerinden elimizden geldiğince indirim yaparak vermeye çalışıyoruz. Yani şu an ortalama bir plak dinleyicisi 250 TL ila 500 lira arasında bir bütçe ayırıp Türkiye'de basılan hemen hemen her sanatçının bir plağını olabilir bu paraya” diye konuştu.

“ESKİŞEHİR’DE ARZ TALEP DENGELİ DEĞİL”

“Eskişehir’de plağa ilgi yeteri kadar değil” diyen Gökay, şöyle devam etti; “Eskişehir çok açıdan zayıf, satış olarak zayıf. Bu bir kendi iç problemi mi? Çok da değil. Çünkü bunun iki farklı ayağı var. Bu ayaklardan bir tanesi bir şeyin olması için onun satışının da olması gerekiyor. Yani bir arz olması gerekiyor talep edebilmek için. Şimdi bu arzı sağlayan dükkanlar olmadığı için insanların talep edeceği şeyler de yok. Örneğin; insanlar şu anda kaset bakabiliyorlar. Çünkü kaset var diye bakabiliyorlar. Eskişehir'de de bu anlamda çok az mağaza var. Bu sayıdan kaynaklı az plakçı olunca da doğal olarak pikap almak isteyen insan da az oluyor. Çünkü malzemeyi aldın mı onu çalana da alman gerekiyor.”

“BİR NUMARA PLAKSA İKİ NUMARA KASET”

Popüler kültürün etkisiyle plağa merakın arttığına da dikkat çeken Gökay, “Yakın dönemde çok fazla film ve bizi, özellikle plak işini etkiledi. Sinema ve televizyonda plak kullanımının gösterildiği filmler, satışlarını herhalde iki üç kat arttırmıştır” dedi.

Plağın yanı sıra kasete olan ilgiden söz eden Gökay, “Kaset zamanında plağın yerine geçmişti. O yüzden bugün son dönemde insanların elinde kalan şey kasetti. Çünkü plaklarını attılar, geriye kasetleri kaldı ve çok fazla kaset var. Bu ikisi de aynı birebir dönem ürünü. Bir tarafta aynı kaset, bir tarafta aynı sanatçının plağı aynı dönem ürün olmasına rağmen örneğin plak 4-5 bin lirayken kaset 50-60 lira. Doğal olarak sanatçıya ait somut bir şey istediğinde kaset onu ikinci kademeden besliyor. Parası olmadığı için birçok insan plak alamadığı için, bir yandan da sonuçta nostaljiyi karşılıyor mu? Karşılıyor, o yüzden kaset alıyor. Bir numara plaksa iki numara kaset. Özellikle biraz daha genç kuşak, daha rahat bağ kuruyor kasetle. Bir kaset alan kitle var, bunların yaş grubu baya düşük. Maddi durumu daha iyi olan, doğal olarak yaşı da daha yüksek olan bir plağa meraklı kitle var. Orada bir yaş ayrımı var fakat satış durumu her ikisinde de benzer” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.