Pazarcı esnafı Ramazan’da umduğunu bulamadı

Pazarcı esnafı Ramazan’da umduğunu bulamadı
 Muhabir
Ramazan ayı pazarcı esnafı için bereketli bir dönem olmasıyla bilinirken, son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar ve fiyat artışları, esnafı zor durumda bıraktı.

Ramazan ayı, sadece dini bir ay olarak değil, aynı zamanda ekonomik anlamda da önemli bir dönem olarak kabul edilirken özellikle pazarcı esnafı için, iftar ve sahur sofraları için yapılan alışverişlerin yoğunluğuyla, Ramazan, bereketli bir dönem olarak görülürdü. Ancak, son yıllarda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik zorluklar, fiyat artışları ve vatandaşın alım gücünün düşmesi gibi etkenler durumu tersine çevirdi.

Eskişehir’de pazarcılar, geçmiş yıllarda Ramazan ayında yaşadıkları yoğunluktan ve talepten uzak kaldıklarını dile getirdi. Pazarcı esnafları Gökhan Taktak ve Tuncay Akyol, son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan enflasyon ile halkın alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü ve bunun sonucunda insanların alışverişlerini kısıtladıklarını kaydetti.

“RAMAZAN’IN AYRICALIĞI KALMADI”

Esnaf Gökhan Taktak, “Doğrusunu söylemek gerekirse ekonomik yönden hareketlilik yok. İnsanlar geliyor, Pazar kalabalık gözüküyor ama insanların alım gücü çok zayıfladı. Geçen sene bir kilo bir buçuk kilo patlıcan verirdim. Şimdi 1-2 adet alıyor müşteri. Artık adete döndük. Ramazan hareketliliği eskisi gibi değil. Tadı kalmadı. Ramazan’ın bir ayrıcalığı kalmadı, normal zamana döndü” diye konuştu.

Fiyatların şu anda çok yüksek olduğunu ve düşmek yerine daha da artacağına dikkat çeken Taktak, “Fiyatlarda pek bir değişiklik olmadı, hala yüksek. Artık yazın da fiyatlar düşmeyecek, pahalı olacak. Marttan sonra mazota zam gelmesi bekleniyor. Mazota zam gelince meyveye sebzeye de zam geliyor, yine zam gelecek. Vatandaş pazarda düşüş beklemesin” dedi.

“HER GÜN DÜNÜ ARATIYOR”

Esnaf Tuncay Akyol ise, “Pazarda Ramazan hareketliliği yok. Fiyatlar çok pahalı, vatandaşın alım gücü yok. Özellikle emekliler 10 bin lira maaşla çıkıp rahatça alışveriş yapamıyor, ne alabilir ki? Sebze fiyatları uçuyor. Domateste, salatalıkta hemen hemen yüzde 30-40’lık bir artış var. Geçmiş yıllarda, 3 yıl öncesinde Ramazan bir canlılık, hareket getirirdi. Artık her gün dünü aratıyor. Düzelecek diye bekliyoruz ama düzelecek gibi de değil” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ DA ESNAF DA KAN AĞLIYOR”

Vatandaşın taneyle ürün aldığını söyleyen Akyol, “Halk artık birer birer almaya başladı. Bir tane patlıcan, bir tane kabak, iki tane kıl biber alabilir miyim diyor. Üzülüyoruz elimizden de bir şey gelmiyor. Taneyle yumurta alıyorlar. Yumurtanın tanesi 5 TL. İki tane yumurta alıyorum bir tanesi bana bir tanesi çocuğuma diyor. İnsanlar geçim derdinde, pazarın da normal bir günden farkı yok. Ramazan ayı sıradan bir ay oldu. 2 yıl önce Ramazan’da biz burada mal yetiştiremezdik. Son iki yılda vatandaş da esnaf da kan ağlıyor” şeklinde konuştu. (Ceren Kenar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.