"Kendinize önem verin"

“Kendinize önem verin”
Bu hafta köşemize İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir’i konuk ettik. Check- Up önemi hakkında ayrıntılı bilgi veren Aydemir, “Ailesinde şişmanlık, diyabet, hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olanlar, Jinekolojik...



Bu hafta köşemize İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir’i konuk ettik. Check- Up önemi hakkında ayrıntılı bilgi veren Aydemir, “Ailesinde şişmanlık, diyabet, hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olanlar, Jinekolojik kanserler, meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser türleri açısından risk grubunda yer alanlar, Kronik ve kalıtımsal diğer hastalıklar açısından risk grubunda yer alanlar, Yoğun tempoda ve yoğun stres altında çalışanlar önem vermelidir” dedi.
Röportaj
Burcu Hanım, Genel Sağlık Kontrolü (Check-Up) nedir?

Check-Up, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı kişilerin, genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi ve henüz şikayete yol açmamış olası hastalıkların erken dönemde saptanması amacıyla gerçekleştirilen dönemsel sağlık taramalarıdır. Check-Up yaptırmak, kişinin kendine ve sağlığına özen göstermesinin ifadesidir. Bazı hastalıklar ve özellikle kanser de erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle check-up taramaları sonucunda bu tür hastalıkların erken teşhisi, tedavi başarısını da son derece artırmaktadır. Modern Tıp'ta amaç, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemler alarak, kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. çünkü hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavisi çok daha pahalı olmakta, hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olmaktadır. çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıkta erken ve doğru tanı, hem yaşam süresi, hemde kalitesi açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Ayrıca hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin, kalp, böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken dönem tanının ve düzenli tedavinin önemi büyüktür.
Daha çok hangi kişiler için genel sağlık kontrolü önem arz ediyor?
Ailesinde şişmanlık, diyabet, hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olanlar, Jinekolojik kanserler, meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser türleri açısından risk grubunda yer alanlar, Kronik ve kalıtımsal diğer hastalıklar açısından risk grubunda yer alanlar, Yoğun tempoda ve yoğun stres altında çalışanlar, Daha sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmek isteyenler kadınlar, İşeme sorunları, böbrek problemleri ya da oluşabilecek anormallikleri fark etmek amacıyla çocuklar, Ergenlik dönemindeki gençler, bir spor dalında faaliyet göstermek ya da bir egzersiz programına katılmak isteyenler öncelik vermelidir.

Check- Up yaptırmaya giderken nelere dikkat etmeliyiz?
Check-Up Yaptırmaya Giderken; Randevuya gününde, saatinde ve mutlaka aç olarak gidilmelidir. Check-up öncesi en az 8-10 saat aç olmanız istenmektedir. Su içmenin bir sakıncası yoktur.  Hamile ya da hamilelik şüphesi olan kadınların, işleme başlamadan önce mutlaka doktora veya sağlık görevlisine bildirmeleri gerekir.   Daha önce yapılmış test ve tetkik sonuçlarının da yanınıza bulunması tavsiye edilmektedir.  Demir içeren ilaçlar kullanıyorsanız, en az iki gün önceden ara verin.  Ultrasonografi için aç olunması ve mesanenin dolu olması gerektiğinden idrar örneğinizi ultrasonografi sonrasında vermeniz uygun olacaktır.  Check-up’a girmeden önceki son 24 saat içerisinde alkol vb. maddeler alınmamalıdır.  Bunların dışında check-up için başvurduğunuz sağlık merkezinin uyarı ve tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
Check-Up hangi aralıklarla yapılmalıdır?

30-40 yaş aralığında 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise her yıl, yaş ilerledikçe hastalanma riski arttığından check up’ın öneminin artacağı bilinmelidir.  20’li yaşlarda ise kolestrol, kan şekeri ve kan basıncı değerleri bir kez ölçülebilir.

Muayene süreci hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Dahili ve Kardiyoloji muayene Uzm.Dr, Akciğer AO grafisi, Tüm batın ultrasonografisi, Elektrokardiyogram (12 derivasyonlu EKG çekimi), Açlık kan şekeri, Kolesterol, total, Kolestrol LDL, Kolestrol HDL, Trigliserit , Aspartat aminotransferaz (AST, SGOT), Alanin aminotransferaz (ALT) (SGPT), Glutamiltransferaz-y (GGT), üre nitrojeni, kan (BUN), ürik asit, Kan sayımı,otomatize (18 parametre), Tam idrar tahlili (strip ve mikroskobi), Sedimentasyon , Kreatinin,  Tiroid Stimulan Hormon (TSH), fT4, HbsAg , Anti-Hbs, Anti-HCV, HIV. Böylece Check-Up kapsamında değerlendirilebilen durumlar : Hipertansiyon,  obezite, hiperlipidemi, diyabet, uyku apnesi, akciğer hastalıkları, kalın bağırsak hastalıkları, meme hastalıkları, üregenital sistem hastalıkları, endokrinolojik hastalıklar, solunum ve sindirim sistemi hastalıkları değerlendirilmiş olur. Bu arada Check-up yaptırmak isteyen kişilere, yaş, cinsiyet faktörleri gibi bir çok kriter göz önünde tutularak hazırlanmış farklı Check-up paketlerinin uygulandığı unutulmamalıdır.














HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.