Eskişehir'e yeni Cemevleri Projesi

Eskişehir’e yeni Cemevleri Projesi
Eskişehir Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı başkanı İsmail Kılıç, Alevi vatandaşların yaşadığı sorunlar ve talepleri ile ilgili bir açıklama yaptı.Kılıç, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Cemevlerinin ibadethane...

Eskişehir Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı başkanı İsmail Kılıç, Alevi vatandaşların yaşadığı sorunlar ve talepleri ile ilgili bir açıklama yaptı.


Kılıç, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Cemevlerinin ibadethane sayılması doğrultusundaki kararına karşın, Cemevleri ibadethane sayılmıyor” dedi. Türkiye’de, sunni müslüman kesimin yanı sıra Hrisyan ve Yahudi vatandaşların da ibadethanelerinin devlet tarafından tanındığına dikkat çeken Kılıç, şöyle konuştu: “Devleti, ülkemizi yönetenler yalnızca Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmedi. Bu bizim için büyük bin sancı.. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Cemvlerinin ibadethane sayılması doğrultusunda kararı görmemezlikten gelindi. Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir. Biz devletten yardım, destek alamıyoruz,” dedi.


Eskişehir HABEV başkanı Kılıç, Gündoğdu ve çamlıca mahallelerinde Cemevi ihtiyacının olduğunu söyledi. İsmail Kılıç “Alevi vatandaşlarımızın yaşadığı Gündoğdu Mahallesi’nin Takkalı olarak bilinen bölgesinde ve 800 kadar Alevi vatandaşımızın yaşadığı çamlıca Mahallesi’nde cemevi kurmak gibi bir tasarımız var. çamlıca Mahallesi için Tepebaşı Belediyesi ile görüştük. Bize bir arsa vereceklerdi, uzun bir süredir bekliyoruz. Henüz bu gerçekleşmedi. Gündoğdu Mahallesi’nde ESAS-DER var, onlar bir arsa satın aldı. Yalnız bu süreçte kentsel dönüşüm ve afet riskli alan kararları ve tartışmaları yaşandı. Belediyelerimizin de desteği ile buraya bir cemevi yapmak istiyoruz. Ayrıca Eskişehir’de 39 kadar dergah tespit ettik. Bunlara ilişkin çalışmalar gerçekleştireceğiz. Yanı sıra diğer çalışma ve etkinliklerimiz sürecek,” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.