Her gün farklı bir yazma takıyorlar



Her gün farklı bir yazma takıyorlar


 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)’nin kadın öğretim üyeleri, ESOGÜ Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAM)’nin de katkılarıyla, ülkemiz kadınlarının ortak değeri olan yazmaları yaşatmak amacıyla...

 


Eskişehir Osmangazi üniversitesi (ESOGü)’nin kadın öğretim üyeleri, ESOGü Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAM)’nin de katkılarıyla, ülkemiz kadınlarının ortak değeri olan yazmaları yaşatmak amacıyla “Yazma Haftası” düzenledi.

Tıp Fakültesi çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Birgül Kırel, kadın öğretim üyeleri adına “Yazma Haftası” ile ilgili bir açıklama yaptı. Kırel, "Eskiden analarımızın, kızların, gelinlerin hatta erkeklerin başörtüsü olan tülbentler, yazmalar, krepler ve yemeniler vardı. Efeleri görürüz resimlerde, halk oyunlarında; erkekler de başlarına renk renk çiçek motifleri ile dolu yemeni takıyorlarmış. Şimdilerde başını örten hanımlar mağazalardaki eşarplar ile örtünüyorlar. Şallar, fularlar hep seri fabrika üretimi. çoğu markalı. Bir sürü para veriyoruz. Oysa evlerimizde sandıklarda, çekmecelerde hazinelerimiz var. çoğu antika değerinde, el emeği. Yazmalarımız renk renk, çiçek desenli, baskılı Tokat’ta yapılanların ünü dünyayı sarmış. Hepsi oyalı yazma; kenarlarına özenle, sabırla, sevgiyle, ilmek ilmek, iğne iğne oyalar yapılmış. Bu yazmalar aynı zamanda konuşuyorlar. örneğin sarı karanfilli oyalı yazma hasret, üzüntü ve özlem anlatırken, damadın ailesinin geline hediye ettiği pembe güllü yazma gelinin baş tacı edileceğini anlatırmış.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.