Termik santral alanı için kamulaştırma kararı

Termik santral alanı için kamulaştırma kararı
Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kararı ile Eskişehir’de yapılması planlanan kömürlü termik santralin inşası amacıyla bazı taşınmazlar için Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma...


Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kararı ile Eskişehir’de yapılması planlanan kömürlü termik santralin inşası amacıyla bazı taşınmazlar için Elektrik üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı çıktı. Karar kapsamında Tepebaşı ilçesinde bin 125 hektar Beyazaltın ve Margı mahallelerinde 325 parselin acele kamulaştırılması yapılacak.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku çakırözer, dün Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Eskişehir’de yapılması planlanan kömürlü termik santral için a‘Acele Kamulaştırma Kararı’ alındığını belirterek, alınan karara tepki gösterdi.
Eskişehir’de yapılması planlanan kömürlü termik santrale karşı belediyeler, sivil toplum örgütleri,  dernekler ve Eskişehir Barosu tarafından açılan davalara dikkat çeken çakırözer, “Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile Alpu Ovamız’da kurulması planlanan kömürlü zehir santrali için alınan acele Kamulaştırma Kararı alındı. Belediyeler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, tüm Eskişehir halkı kömürlü termik santrale karşı. İhalesi 3 kez ertelendi. Kömürlü termik santrale karşı açılan davalar devam ediyor. Daha santralin yapılıp yapılmayacağı bile belli değilken bu acele neden?” diye sordu. 
CHP’li çakırözer, bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kararı ile Eskişehir’de yapılması planlanan kömürlü termik santralin inşası amacıyla bazı taşınmazlar için Elektrik üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırma kararı çıktığını duyurarak, çıkan karara tepki gösterdi.
Karar kapsamında Tepebaşı ilçesinde bin 125 hektar Beyazaltın (Sepetçi) ve Margı mahallelerinde 325 parselin acele kamulaştırılması yapılacak.
DAVALAR DEVAM EDERKEN, ACELENİZ NE?
çakırözer, santral için açılan davalara dikkat çekerek, “Eskişehir’de belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz, Eskişehir Baromuz termik santrale karşı davalar açtı. Eskişehir Büyükşehir Belediyemiz tarafından  Eskişehir Valiliği’ne karşı açmış olduğu dava daha geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Eskişehir İdare Mahkemesi verdiği kararda Valiliğin ‘çED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. İhalesi 3. kez ertelendi. Daha zehir santralinin yapılıp yapılmayacağı bile belli değilken acele kamulaştırma kararı neden alınmıştır?”dedi.
TüM ESKİŞEHİR ZEHİR SAHTRALİNE KARŞI
çakırözer, zehir santraline karşı gerçekleştirilen eylemleri ve başlatılan imza kampanyalarını da hatırlatarak, “ Sadece belediyelerimiz, sivil toplum örgütlerimiz değil tük Eskişehir halkı kömürlü zehir santraline karşı. Hem santralin krulması planlanan Alpu Ovamızda hem şehir merkezinde santrale karşı defalarca toplantılar düzenlendi, protestolar yapıldı. Eskişehir’de binler tek bir ağızdan ‘Eskişehirimiz kıymetlidir. Eskişehirimize, temiz havamıza, suyumuza, verimli topraklarımıza kıymayın’ dedik. Dilekçeler topladık, imza kampanyalar başlattık. Artık bunları görmezden gelmeyin, Eskişehir’e, Eskişehirlilerin sesine kulak verin” dedi.
İPTAL EDİLMELİ
Eskişehir’de planlanan kömürlü termik santrale ilişkin toplum yararına herhangi olumlu bir durumun bulunmadığına da dikkat çeken çakırözer, “ Kömürlü termik santralin yaratacağı toplumsal maliyet gözetildiğinde,  elde edilecek kamusal bir fayda, kamu yararı bulunmamaktadır. Kamu yararı taşımayan bir yatırımın, çevre açısından yaratacağı sakıncalar tümüyle toplumsal zarar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum karşısında çED Olumlu kararının hukuka uygunluk taşımayacağı da açıkken, alınan bu kamulaştırma kararı iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.














HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.