TANAP Projesine görkemli açılış

TANAP Projesine görkemli açılış
Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ve Türkiye ile Azerbaycan tarafından yapımı üç yıldır sürdürülen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Eskişehir’deki görkemle bir törenle hizmete girdi. Türkiye’nin...

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ve Türkiye ile Azerbaycan tarafından yapımı üç yıldır sürdürülen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Eskişehir’deki görkemle bir törenle hizmete girdi.


 


Türkiye’nin enerjideki dev projelerinden birisi olan TANAP’ın açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katıldı.


üLKELERİN KARDEŞLİĞİNİ ANLATTI

Törende kürsüye gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğine vurgu yaparak, “Ben de diyorum ki bir kardeşiniz daha var Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Bu kardeşiniz, Türkiye ve Azerbaycan’da bir acı olduğunda, burada yaşayan kardeşleriniz içinde hissederler. Sevinç olduğunda coşku duyarlar. Bu güzel olayın Türkiye, Azerbaycan ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Hazar Denizi’ndeki kaynakların en uygun güzergahlardan taşınarak Türkiye’ye ve Avrupa pazarına nakledilmesi, bölgede ekonomik gelişmeye ve güven ortamının oluşmasına da katkı sağlayacak özelliktedir. TANAP’ı meydana getiren ekonomik işbirliği ruhuyla, politik ön görünün herkese ilham vermesi en büyük arzumuzdur.” Dedi.


 


Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise, Erdoğan’a teşekkür ederek “ Doğalgaz boru hattının oluşturulmasıyla ilgili iki önemli hususu kutluyoruz. Güney doğu Avrupa’da büyük bir adım atmış oluyoruz. Aynı zamanda proje, Avrupa’nın bu kısmının enerji bağlantısını da garanti altına alacaktır.” İfadelerini kullandı.

TARİHİ BİRLİKTE YAZIYORUZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, TANAP projesi ile ilgili konruşmasında. TANAP’ın, Türkiye ve Azerbaycan’ın bir zaferi olduğuna vurgu yaptı. Aliyev “Bugün biz 21’nci asrın enerji tarihini birlikte yazıyoruz. Bu tarih, istikrar tarihidir. Enerji projelerimiz bölgemize istikrar getiriyor. Bu projelerde iştirak eden bütün ülkeler, şirketler fayda görür. Halklar fayda görür." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ta törende bir konuşma yaparak projenin önemini ve detaylarını anlattı.  Albayrak, "Yüz yılımızın en önemli projelerinden birinin açılışında bulunmaktayız. İki ülke arasındaki hakiki dostluğun geleceğe bırakacağı en büyük mirastır. Türkiye’nin de enerjideki anahtar ülke konumumuzu pekiştirecektir. Avrupa'nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar tezimizin en önemli göstergesi olacaktır. TANAP başka ülkelerin de katılımıyla gelişmeye ve büyümeye açık bir proje olacaktır." dedi.
8 MİLYAR DOLARLIK PROJE


öte yandan dev proje 8 milyar dolara mal oldu. Yılda 16 milyar metreküp doğalgaz sevkiyat kapasitesine sahip olan 1,850 kilometre uzunluğundaki TANAP, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 12'sini tek başına karşılayacak.


Hattın Türkiye'den sonra Avrupa'ya uzayan başka bir hatta bağlanarak AB'nin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltması bekleniyor.


 


 


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.