4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

BARTHOLOMEOS'DAN DERS ALINMALI

Patrik Bartholomeos, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda vatandaşlık tanımı yaparken, " TÜRK DEVLETİNE VATANDAŞLIK BAĞIYLA BAĞLI OLAN HERKES TÜRK'TÜR" açıklaması yaptı. Bartholomeos, devamla "TÜRK DEVLETİNE VATANDAŞLIK BAĞIYLA BAĞLI OLAN HERKES, DİN, MEZHEP, DİL VE ETNİK KÖKEN GÖZETMEKSİZİN TÜRK'TÜR, TÜRKLÜK, BÜTÜN TÜRK VATANDAŞLARININ BERABERCE VARLIĞININ VE DAYANIŞMASININ İFADESİDİR." diye konuşmuştu.
BARTHOLOMEOS, Türklük kavramını kabul ederken, Başbakan Yardımcısı ARINÇ' ın, bütçe konuşmasında, Kürt kimliğinin tanınması çok önemli bir konudur. Bu bir insan hakları konusudur... Ben Kürdüm ve bu kimliğimle iftihar ediyorum. Ben bu gerçeğimle tanınmamı istiyorum; dediği zaman, bizim buna saygı göstermemiz, bunu kabul etmemiz gerekir. " sözleri ile "KÜRT" kimliğine sahip çıkarken, 'BEN TÜRKÜM' diyen insanın, Türkçülük yapmasının, yanlış olduğunu ve bu yanlışların büyüdükçe, ülkede toplumsal barışı bozduğuna, ben şahsen inanıyorum." sözleriyle, "TÜRK KİMLİĞİNİ" eleştirdi. Ayrıca Bülent Arınç, Mehmetali Birand'ın 32. Gün programında Anayasada etnik tanım olmaz diyerek, Türk, Türklük tanımının, mutlaka kaldırılacağını, bu konuda çalışmaların sürdüğünü söyledi.
CHP'nin, Eskişehir Milletvekili, Süheyl Batum, Anayasaya' daki Türk sözünün çıkmasına karşı olmadığını belirtti. Ayrıca CHP' nin, Anayasa taslağında, Anayasa'nın 66. maddesinde yer alan, "Türklük" ifadesinin yerine, "Yurttaşlık" öneriliyor. Taslakta, "Devlet okullarında anadilin öğrenilmesi imkânı tanınmalı" ifadeleri yer alıyor.
Avrupa Birliği de, "TÜRK" kavramını hedef aldı. Nitekim Avrupa Birliği Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Türkiye'de "azınlıklar" ile ilgili yayınladığı raporunda, okullarda öğrencilerin söylediği, "NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE" sözünü eleştirdi ve bununla "etnik ayrımcılık" yapıldığını öne sürdü.
AKP Diyarbakır Milletvekillerinden, İhsan Arslan, "Ne mutlu Türküm diyene" yazısının dağlardan silinmesini istemiş, 'eyalet' hayali kurduğunun da altını çizmişti. Daha da İleri giderek, ölen teröristin ailesine para yardımı yapılmasını, sözde Kürt sorununun çözümü için de, Öcalan'ın, muhatap alınmasını istemişti.
Avrupa Birliği ülkeleri ve bazı aydın ve siyasiler, "TÜRKLERİ" ve " ULUSAL MİLLİYETÇİLİĞİ" hedef aldı. Dikkat ettik bu çevreler, "Hepimiz Türk'üz" sözünü etnik, kafatasçı, ırkçı olarak tanımlarken "hepimiz Ermeni'yiz", sözüne sahip çıkıyorlar.
Türk kavramına, sürekli etnik bir anlam yükleyerek, bölücü, yıkıcı ve ayrımcı, bir anlam verenlerin, bu manada, BARTHOLOMEOS' tan almaları gereken çok dersler vardır.
Ayrıca Türk kavramı, her zaman dışlayıcı değil, içselleştirici, ayrıştırıcı değil birleştirici, tek tipleştirici değil bütünleştirici, bir anlamda kullanılmıştır. Tarih buna şahittir. Türkler azınlıklarının, hak ve hürriyetlerine saygı göstermiş, önemli mevkilere getirmiş, dillerine, dinlerine saygı göstermiştir. Yüzyıldır, bunca adalete, imtiyaza, refaha gark ettiği bazı etnik gruplar ve azınlıklar, başka milletlerin emellerinin taşeronu olmuştur.
Son yıllarda, "demokratikleşme" adına, Türk Milletinin, bütün değer yargılarını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar... Binlerce yıl Müslümanlığın bayraktarlığını yapmış, Türkler, neredeyse kendi öz vatanında parya duruma düşecek.
Oysa Atatürk' ün, kurduğu model, ırkçılığa, sınıfa, ayrımcılığa dayanmayan, demokratik, laik, ulus devlet modelidir. Bu modelde, dil, din, ırk ve cinsiyet farklı değildir. Türk, Gürcü, Boşnak Kürt, Laz, Çerkez, Arnavut, Arap gibi farklı etnik kökenleri öne çıkaran bir model değildir. Aksine, bütün etnik kökenleri ve kültürleri, "Türk ulusu," üst kimliği altında birleştirir.
Nitekim ATATÜRK, " Diyarbakır' lı, Van' lı, Trabzon' lu, İstanbul' lu, Trakya' lı ve Makedonya 'lı hep bu ırkın evlatları, hep aynı cevherin damarıdır" demiştir.
BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK, " hayatta yegâne üstünlüğüm, "TÜRK DOĞMAKTIR." Muhterem milletime sunu tavsiye ederim ki; sinesinde yetiştirerek basının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki cevher-i asli'yi çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an feragat etmesin" demiştir.
Kürt'ü, Türk' ü, Laz'ı Çerkez'i, Ermeni'si, yıllarca birlikte yaşadı. Hep birlikte, "Türk'üz" diye haykırdık. Ama son yıllarda, bazı kesimler ve siyasiler, "TÜRKLERİ" de, azınlık derecesine düşürmek istiyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi