1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

Tartışmaya Nazmi Oruç da katıldı

Hürriyet Gazetesi'nde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i su sıkıntısı tedbiri konusunda karşılaştıran ve "Karınca ile ağustosböceği" başlığı atılan bir Manşet vardı.
Bu manşet ile ilgili pek çok tartışma oldu.
En son, Büyükşehir belediye Meclisi'nde Büyükerşen ile sık sık tartışması ile gündeme gelen AKP'li Meclis üyesi Prof Dr Nazmi Oruç da bu tartışmaya dahil oldu.
Nazmi Oruç, gazete haberinin doğru olmadığını söylüyor ve Sarısungur Göletinin kano yarışlarından başka bir işe yaramadığını ifade ederek şunları söylüyor;
"Ağustos Böceği ve Karınca başlıklı 4 Ağustos 2007 tarihli Hürriyet Gazetesinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sarısungur Göleti resminin üzerinde yer alan
'TEHLİKEYİ 3 YIL ÖNCE GÖRDÜ, ESKİŞEHİR'İ KURTARDI'
haberi verilmiştir.
Büyükşehir Belediyesi tarafından çoğaltılarak tramvay duraklarına ve belediye ekmek büfelerine asılan bu haberle, gerekli önlemleri zamanında almadığı iddiasıyla su sıkıntısı çeken Ankara Büyükşehir Belediyesi Ağustos Böceğine, üç yıl önceden su sıkıntısı olacağını bilerek Sarısungur Göletini inşa ettiren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ise Karıncaya benzetilerek kıyas yapılmaktadır. Hazırlanması, yayınlanması ve belediye imkanlarıyla kent merkezinde kasıtlı olarak dağıtılması tamamen siyasi amaç taşıyan bu olaydaki yanlışlıklar aşağıda maddeler halinde
belirtilmiştir.
1-E.S.K.İ Yönetim Kurulunun 04/04/2005 tarih ve Karar No:33 ile Gülpınar Köyü Sarısungur Deresi üzerinde İÇME SUYU amaçlı baraj yapımı kararı alınmıştır.
2- Sarısungur Göleti E.S.K.İ'nin İçme Suyu Havzalarını Koruma Yönetmeliğinde
korunması gereken göletler arasında yer almaktadır.
3- E.S.K.İ, göletin hemen üzerinde Mutlak Koruma Alanına giren bir yerde yönetmeliğe aykırı olarak ANFİ inşaatı yapmaktadır.
4- Gazete haberinde Eskişehir'i su sıkıntısından kurtardığı yazılan göletin İÇME SUYU amaçlı olarak kullanılması olanaksızdır.
5 - Gölet'e su taşıyan Sarısungur Deresi, Akpınar Köyü çıkışında (Eskişehir,Seyitgazi karayolu) H tipi Ceza Evindeki 1000'i aşkın mahkum-tutuklu ve personelin kanalizasyon atıklarını da alarak gölete ulaşmaktadır. Bu konuyu defalarca ilgililere yerini de göstererek anlatmama rağmen bir önlem alınmamıştır.
6- Gölet suyunun içme suyu standartlarına göre (TSE 266) ve özellikle bakteriyolojik tahlilleri yoktur. Gölet'in su aynası içerisinde bir ahır kalmıştır ve su toplama havzasındaki tarımsal alanlarda ticari gübre ve tarımsal ilaç kullanılmaktadır.
7- Gölet üzerinde herhangi bir su alma yapısı, arıtma tesisi ve yerleşim yerlerine su götürebilecek bir alt yapı çalışması ve daha da önemlisi Bir Çevre Düzeni Planı yoktur.
Sadece Kano yarışları düzenlenmekte ve ANFİ inşaatı karınca gayretiyle yürütülmektedir.
Göletin mevcut haliyle ESKİŞEHİR'İ SU SIKINTISINDAN KURTARDIĞI 'na ilişkin
Gazete haberi gerçek değildir.
8- Eskişehir şehir şebekesine yaklaşık 17 yıldır Porsuk Çayı'ndan ortalama saniyede bir metre küp olarak alınan su verilmektedir. E.S.K.İ kayıtlarına göre şebeke suyundaki toplam kayıplar 2004 yılında % 52 iken günümüzde % 48 dolayına çekilmiştir.
Belediyenin KARINCALIK görevi gölet üzerine ANFİ yapmak yerine bu su kayıplarını Avrupa Standartları olan %10 -15 'e çekecek yatırımları yapmasıdır. "
Nazmi Oruç'un ESKİ Göleti ile ilgili söyledikleri bunlar.
Söylediklerine Büyükerşen'in vereceği cevabı şimdiden duyar gibiyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ) Arşivi