1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ)

Seçimlerin ertelenmesinin adaylar ve ekipler adına doğuracağı avantaj ve dezavantajlar.

 


Aslında, Ankara Ticaret Odası seçimlerinin Bakanlar Kurulu tarafından 2018 Nisan ayına ertelenmesi, tüm Oda seçimlerinin de ertelenebileceğine bir işaretti.


Bu ertelemenin olabileceğini de 21 Eylül günü bu köşede “Oda seçimleri ertelenecek mi?” başlığıyla yazmıştık.


Sonunda bu işaret kendini gösterdi.


Bakanlar Kurulu önceki gece aldığı kararla Oda seçimlerinin tamamını 2018 Nisan ayına erteledi.


Seçimlerin ertelenmiş olması, gerek Oda başkan adaylığını ilan etmiş isimler, gerekse Oda seçimlerinde yarışacak ekipler adına hem avantaj hem de dezavantaj içeriyor.


Şöyle ki:


Odaların yönetiminde bulunan ve yeniden aday olan başkan ve ekipler, 6 ay daha görevlerinin başında kalacak.


Oda’yı yönetiyor olmanın 6 ay daha avantajını kullanıp, bu avantajı yeniden adaylıklarına yansıtma şansını kullanabilecek.


Ancak…


Mevcut Oda başkan ve yönetimlerinin 6 ay daha görevde kalmalarının, kendilerine sağlayacağı avantaj kadar yaratacağı bir dezavantaj da var.


Şöyle ki: Yeniden aday olan mevcut başkan ve yönetimler, “Nasıl olsa işin sonuna geldik” düşüncesiyle,  ekip oluşumlarını tamamladı. Bu ekibi belirlerken, mecliste bulunan bazı isimleri ekiplerine dahil etmedi. Bazı meclis üyelerine de açık açık “Sen bu dönem dinlen” denildi.


Seçimlerin ertelenmesiyle mevcut yönetimler bu ekibe dahil etmedikleri isimlerle aynı mecliste 6 ay daha bulunmak durumunda kalacak. Haliyle, meclis içinde bir dirençle de karşı karşıya kalabilecekler.


öte yandan…


Mevcut yönetimlerin oluşturduğu ekipler içinde zoraki birlikteliklerin olduğu, sürecin uzamasıyla birlikte, ekip içinde bulunan bazı isimlerin bu zorunlu birlikteliğe bir son verebileceği durumu söz konusu.


Diğer taraftan, seçimlerin ertelenmesi kararı, mevcut başkan ve yönetimleri dışında adaylığını ilan eden isimler için de avantaj ve dezavantaj içeriyor.


Şöyle ki:


Oda başkanlığına aday olanlar, adaylıktan vaz geçemeyecekleri için oldukça zor ve pahalı bir süreci 6 ay daha sırtlarında taşımak durumundalar.


Bu durum da daha fazla çalışma, daha fazla fedakarlık ve daha fazla para harcama anlamına geliyor.


Ancak…


İşin avantajlı yanı, mevcut yönetimleri karşı aday olanlar, hem üyeler hem de şehir ölçeğinde kendilerini daha fazla ifade edebilme ve bu yolla daha geniş kitleleri ikna edebilme şansı bulacaklar…


Tüm bunların yanı sıra, Oda seçimlerinin ertelenmesinin, her Oda’da yeni adaylar ortaya çıkartması da mümkün.


Netice olarak…


Oda seçimlerinin 2018 Nisan ayına ertelenmesi, bu yarışta olan herkes için avantaj ve dezavantajlar barındırıyor.


Görünen o ki…


Sürenin uzamasıyla doğacak avantajı kullanıp, dezavantajı lehine çevirenler, bu işi göğüsleyecek gibi…


.....


 


Siz gidince, ben de ‘Şehirle uğraşayım’ dedim…


 


Anadolu üniversitesi İletişim bilimleri Fakültesi’nden yıllar önce mezun olan ve Türkiye’nin değişik illerinde bulunan mezunlar, hem okul yıllarını yad etmek hem de uzun bir aradan sonra bir araya gelmek amacıyla Eskişehir’de buluşmuş.


Kendi içlerinde düzenledikleri organizasyon çerçevesinde Eskişehir’i gezen mezunlar akşam da Dublin Cafe’de düzenledikleri yemekte bir araya gelmiş.


Eskişehir’de öğrenci oldukları yıllarda üniversitenin Rektörlüğünü yapan Büyükşehir belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen, yıllar sonra bir araya gelen eski öğrencilerine hoş bir sürprizde bulunmuş.


Yemeğin düzenlendiği mekana gelen Büyükerşen, yıllar önceki öğrencilerini karşısında görünce “Nasıl oldu da böyle bir araya gelmeyi akıl ettiniz. Demek ki bir hayli akıllanmışsınız” esprisiyle başlamış söze…


Ardından da…


-“Biliyorsunuz sizinle çok uğraşıyordum. Siz mezun olup gidince ben de ‘şehirle uğraşayım’ dedim. Olay özetle budur. Hep aklımdasınız. Hep gönlümdesiniz. Dahası, şimdiki halinizle öğrenciyken olduğunuzdan daha da güzelsiniz” şeklinde oldukça etkili bir konuşma yapmış.


Aralarında, üniversite Rektörleri dahil olmak üzere mesleklerinde belirli yerlere gelmiş eski öğrencileri ile sohbet de eden Büyükerşen, mezunların bir araya geldiği geceden alkışlarla uğurlanmış…


......


Mesaj tepki çekmiş…


 


CHP’nin delege seçimleri devam ediyor.


Dün de Gökmeydan Mahallesi seçimleri yapılmış.
Seçim öncesi, birden fazla aday listesinin yarıştığı Gökmeydan seçimleri ile ilgili olarak “mavi listeye oy verin” şeklinde telefon mesajları gitmiş üyelere.


Bu mesajları gayet normal karşılamış üyeler.


Normal olmayan ise, aynı mesajın, yani “Oyunuzu Mavi listeye verin” mesajının Odunpazarı ilçe başkanından da üyelere çekilmiş olmasıymış.


CHP’li üyeler, seçim her ne kadar kendisini ilgilendiriyor olsa da,  her liste ve gruba eşit mesafede olması gereken ilçe başkanının bu “Aleni taraf” hareketini yadırgamış.


Mesajların belediye kanalıyla geliyor olduğu iddiasına da ayrıca tepki göstermişler…


.......


Aday olanlar için fena bir durum anlayacağınız.


 


Seçimlerin ertelenmesiyle birlikte ETO ve ESO başkan adaylarından “Gaz kesmeden çalışmaya devam edeceğiz” mesajları gelmeye başladı.


Bunu bu günden söylemek belki kolay gibi gelebilir ama, ertelenen sürenin 6 ay olduğu düşünüldüğünde bu söylenileni yapmak çok da kolay olmasa gerek.


Düşünsenize bir kere?


Ziyaretler 6 ay daha sürecek.


Açılan seçim büroları 6 ay daha açık kalacak.


Projeler 6 ay daha yarıştırılacak.


Markaj 6 ay daha devam edecek.


6 ay işe güce bakılmayacak.


Tatil yapılamayacak, ailelere vakit ayrılamayacak


Falan filan. Dayanılacak gibi değil anlayacağınız.


En mantıklısı, adayların bir centilmenlik anlaşması yaparak Şubat sonuna kadar bu işe ara vermeleri.


Fakat bunun da olabileceğini hiç zannetmiyoruz…


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1-Murat TAŞKIN (BİZDEN SÖYLEMESİ) Arşivi