4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GÜRLEYİK MİLLİ PARK OLUYOR


Mihalıççık ilçesindeki Gürleyik Köyü' Eskişehir'e, 123 kilometre uzaklıktadır. Doğası, özellikle de Subaşı Şelalesi, bir doğa harikasıdır. Eskişehir'den, hem de Ankara'dan pek çok ziyaretçiyi ağırlayan turistik bir bölge olarak da dikkat çekiyor.
Gürleyik Çayı'nda bulunan Subaşı Şelalesi, adeta doğal bir havuz konumundadır. Derinliği 1-7 metre arasında değişen, bu havuz, doğal kaynak suyuyla dolmakta ve sürekli akış nedeniyle temizlenmektedir.
Gürleyik, doğası, tarihi ve yerel dokusuyla, özellikle doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin tercih ettikleri bir bölgedir. Gürleyik Mahallesi' ndeki, tipik Osmanlı mimarisi hakim. Hacı Halit Ağa Konağı ve onun tarihi hamamı, şelaleler, su değirmenleri, bulgur dingi, hala kullanılmaya devam eden, köy çamaşırhanesi, görülmeye değer yerler arasında. 
 Bölgede 233 hayvan ve 332 bitki türü mevcut. Bölgedeki Çay'ın, ısısı ise ortalama 18 derecedir.;Kışın bile Gürleyik Çayı'nın oluşturduğu göletlere, doğal havuzlara girenler var. Mayıs-Kasım döneminde, her gün, özellikle de hafta sonu ziyaretçi gelmektedir.
Mihalıççık ilçesine, 27 km mesafede bulunan, bu tabiat harikası bölgenin, turizme kazandırılması, korunması ve tanıtımı nın yapılmasında, Gürleyik Doğal Ve Tarihi Varlıkları Koruma Ve Geliştirme Derneği, özellikle de Dernek Başkanı, Sayın Halit GÜRSOY, yıllardır ciddi gayret gösteriyor.
Geçen Hafta Dernek Başkanı Sayın Halit GÜRSOY, Eskişehir Valimiz Sayın Azmi ÇELİK' in, gayretleri ile Gürleyik doğası ve şelalesinin, "MİLLİ PARK " olacağını bizlere iletti. Bu gelişme, Gürleyik doğası ve şelalesinin, korunması ve bölgede, turizmin canlandırılması açısından, önemli gelişmelerdir.
Sayın Azmi ÇELİK, Gürleyik Milli Parkı gerçekleşirse, hep hatırlanacaktır. Çünkü Eskişehir'de, eser bırakan ve başarılı hizmet yapan kişiler, kent gündeminde, kalıcı oldular.
Nitekim Eskişehir Valilerimizden, Sayın KILIÇLAR' ın, " Eskişehir ve Türkiye'de değil, tüm dünyanın Yunus Emre'den yararlanmasını istiyoruz. Yunus Emre'yi, Eskişehir ile özdeşleştireceğiz. Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş-i Veli örneğinde olduğu gibi yeniden konumlandıracağız. Yunus Emre ve Eskişehir'i, Türkiye gündemine taşıyacağız. Böylece kültür ve inanç turizmini canlandıracağız. Yunus Emre'nin sevgi ve barış felsefesini genç nesillere aktaracağız" demişti. 
 Sayın KILIÇLAR, bu arzusunu, sözde bırakmadı. Girişimi ile "YUNUS EMRE" Milli Eğitim Bakanlığınca, ''İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'' nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası, ülkemizdeki tüm ilköğretim kurumlarında, Mayıs ayının ilk haftasında kutlanıyor.
Sayın KILIÇLAR, Eskişehir' de, her Yunus Emre ile ilgili her etkinlikte, özellikle de Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası Kutlamalarında hatırlanıyor, daima da hatırlanacaktır.
Gürleyik Milli Parkı ile ilgili gelişme, Eskişehir, hatta ülkemiz açısından, önemli bir gelişmedir Çünkü "Milli Parklar" önde gelen koruma alanları içerisinde bulunur. Dünya Koruma Birliği, Milli Parkları: "Bir veya birden fazla ekosistemin ekolojik bütünlüğünü bugün ve gelecek nesiller için korumak, doğal çevrenin işgalini ve sömürülmesini engellemek, ve çevreyle uyumlu biçimde bilim, eğitim, rekreasyon ve ziyaretçi aktivitelerinin gelişimini tesis etmek amaçları için ayrılmış, doğa parçaları" olarak tanımlamaktadır.
Milli parklar; tarihi, milli, kültürel ve ekolojik anlamda değere sahip olduğu için koruma zorunluluğu olan yerlerdir. Gürleyik Milli parkı' da bundan böyle, en iyi şekilde korunacak, 233 hayvan ve 332 bitki türü de gelecek nesillere taşınacaktır.
Gürleyik doğa ve şelalesi, Eskişehir' e, 123 km uzaklıkta. Aynı zamanda Ankara'ya da 175 km uzaklıktadır. Doğa sporlarına, elverişli bir şelale bulunduruyor. Çevresi yeşilliklerle dolu olan, bu bakir bölgenin, deresinden akan su tertemizdir. Aynı zamanda yürüyüş, piknik yapmak veya hafta sonunu değerlendirmek içinde ideal bir yerdir. .
 Gürleyik doğası, sürdürebilir doğa turizm için de önemli bir bölgedir. Nitekim 1992'deki BM Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonra oluşturulmuş, Yerel Gündem 21'in ve 2003 ' teki BM, Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri de "Doğal Çevre" olmadan Turizmin olmayacağı, temel bir gerçek olarak gündemdeki yerini almıştır.
Gürleyik Milli Parkı' nda, sürdürülebilir turizmin, gelişim aşamasında, doğa ve çevresinin, ortak çıkarları, söz konusudur. O nedenle de Konaklama ve diğer turizm altyapıları mümkün olduğunca doğal alan dışında gerçekleştirilmelidir.
Bu uygulama, doğaya ve kültüre zararı, en aza indirdiği gibi, ev pansiyonculuğu gibi faaliyetleri de körükleyecek ve turist sayısı arttıkça bölgede, mal ve hizmet üretimi de çoğalacak, yerel ekonomiye de ciddi katkıda bulunacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi