4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İŞ EHLİNE VERMEK

Yöneticilik, hayatta herkesin sahip olmayı arzu ettiği bir mevkidir. Ancak her kişiye verilen her makam, çok büyük sorumluluklar getirir. Ayrıca yönetici, makamının, bir orkestra şefi pozisyonunda olup,  “ADİL” ve işinin de “EHLİ”  olması da gerekir.
    İşinin ehli yöneticiler, toplumun,, devletin, kentlerin, kurum/kuruluşların, yüz akıdır. O nedenle de görev, işi hakkı ile yapabilen, kimseler verilmelidir. Adam kayırmak, adama göre iş vermek ve atamalarda,  politik ve duygusal davranmak, atanan insanların, başarısızlığını,  önceden kabul etmektir.
İdareci atamalarında, kalite, nitelik, tecrübe ve deneyim gözetilmelidir. Yönetici, bildiğini, çok iyi bilen, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişi olmalıdır. Ayrıca atanacak kişi, gelişmeler karşısında, gecikmeden zamanında, isabetli,  ya da doğru, karar verebilme becerisine sahip olmalıdır.
Kurum/kuruluşlar, her zaman, işinin ehli ve işe göre adam seçilmelidir. çünkü işinin ehli insanlar, düzenli, disiplinli ve planlı çalışan insanlardır. İçinde bulundukları şartları değiştirerek, mutlaka iyi bir yere gelir. Bu şekilde çalışanlar, elbette bulundukları noktalardan daha üstlere tırmanabilir. Ayrıca işinin ehli insanlar, her şartlarda, değişime uyum sağlarlar.
Nitekim Kur’ân bir ayetinde, şöyle buyuruyor:“Muhakkak ki Allah, size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz, zaman, adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah, bu emriyle size, ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyla işitir ve her şeyi, hakkıyla görür.” (Nisa Sûresi, 58)
Ayrıca liyakat, işi ehline vermektir. İşin ehli, işin gerekleri dışında, farklı bir talep olursa, bu talebe itiraz edebilir. Bağlı olduğu şey, iş ve işle ilgili, kurumsal amaçlardır, yöneticinin, kendisi değildir.
İşi, ehline vermeyi yaygınlaştırmanın yolu, işleri, görevleri, görevlerin gerektirdiği özellikleri detaylı tanımlamak, objektif, ölçülebilir kriterler oluşturmak ve bu kriterler üzerinden, işe alımları ve yükseltmeleri yapmaktır.
Yönetici, adaletli, tarafsız, dürüst olmalı, hukukun üstünlüğüne inanmalı, yasadışı emirlere direnmeli ve en önemlisi de tutarlı olmalıdır. Hangi şartlarda, olursa olsun, çifte standart içinde olmamalı. Bilgi, yetenek ve deneyim, iyi ahlaklı olmalıdır.
ülkemiz ve Eskişehir’ de, liyakat ilklerine uyulan, en önemlisi de işinin ehli olan yöneticilerimiz var.  Bu yöneticilerimizden biri de Yunus Emre Devlet Hastanesi ile üç yıl daha sözleşmesi yenilenen, İdari ve Mali İşler Müdürü, Sayın Ahmet SEçKİN ‘dir.
Sayın Ahmet SEçKİN, yıllardır Yunus Emre Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü olarak, görev yapıyor. Hastanenin, amaçlarını ve hedeflerini, misyon, vizyonunu, stratejilerini, tarihçesini, kurumsal ilkelerini, çok iyi bilmektedir.
Sayın SEçKİN, kaynak yaratır, var olan kaynakları da en iyi şekilde değerlendirir, insanları, takım haline getirir, doğru insanları, doğru yerlere yerleştirir ve onların ihtiyaçlarını karşılar, doğru teknolojileri alır ve teknolojilerin kullanılması konusunda, eğitimler düzenler.               
Personele göre iş değil, işe göre personel ilkesi uygular. Bunun için, işlerin görev tanımı yapar. Ne tür hizmetlerin, yapılacağı belirler ve buna göre de birimlerde, hangi nitelikte personel istihdam edileceği netleştirir. Personelin, iş başında yetişmesi için de hizmet iç eğitime, büyük önem verir.
Kamu kaynaklarının, etkin kullanma açısında, örnek bir yöneticidir. Verimli, etkin bir bütçe yönetimi anlayışı, tüketim araçlarında, araç, malzeme, sistem, kırtasiye ve demirbaş malzeme kullanımında, tasarruf sağlanması, olmazsa olamaz ilkesidir. 
Sayın SEçKİN’ i,  her ziyarette, Yunus Emre Devlet Hastanesindeki, “verimlilik” ve “kalite" sohbetlere, konu oldu. Hastanede, kaliteyi, “Hasta Memnuniyeti” ile eşdeğer tutuyor. Ona göre hastanede, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edilmelidir. Bu sağlandığı takdirde, her alanda, başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur.
Sayın SEçKİN, hastanede görevli, personel arasında, ayrımı olmaksızın,  sevinçli veya üzüntülü, özel zamanlarında, yanlarında olmaya özen gösterir.. Sorumlu olduğu birimleri, yaşamaya değer, anlamlı, bir ortam haline getirmek için de ciddi gayret gösterir.
Sayın Ahmet SEçKİN ‘ le, yaptığımız, her görüşmede, gördük ki hastane de, “VERİMLİLİK”, “YENİLİK”  ve “KALİTE “ gibi, performans boyutları, birlikte değerlendiriyor, “EKİP” çalışmasına da öncelik tanınıyor. 
Yunus Emre Devlet Hastanesi’nin, yeni ek binası ile iş hacmi arttığı,  bu dönemde görevinde,  deneyimle, tecrübeli, hastaneyi, her yönü ile çok iyi tanıyan.  hastane ile ilgili hedef ve stratejilere, yerel,  ulusal ve global perspektiften bakan, değerlendiren, Sayın Ahmet SEçKİN’ in, kurumu ile olan sözleşmesinin, yenilenmesi, hastane açısından, her yönü ile önemli ve örnek bir gelişmedir.
Sayın Ahmet SEçKİN’ i, kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi