4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO SEÇİMİ VE ADAYLAR

ESO seçimlerine, katılacak olan başkan adayları, belli olmaya başladı. İlk defa adaylığını açıklayan, ESO Başkan Adayı, Sayın  Celalettin KESİKBAŞ’ dan sonra, EOSB Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Nadir KüPELİ de, önümüzdeki aylarda yapılacak olan, ESO seçimleri için, aday olduğunu açıkladı.


          OSB’de, ESO Başkalığı yapabilecek, pek çok sanayicimiz var. Bu sanayicilerimizden biri de, Raylı Sistemler Kümesi, Başkanı, Sayın Kenan IŞIK’ tır. , Eskişehir Sanayi Odası Başkanlığı’ nı, düşünü mü bilinmez ama TüLOMSAŞ’ daki toplantıdaki konuşması, makro hedefleri. özellikle de sanayide, "EKİP" ruhunu, ön planda tutması, birlikteliği, güç olarak görmesi,  diyaloga açık olması,  ulusal ve global pazarlardaki tespitleri,   rekabet stratejileri ile bu görevi yapabilecek ve Eskişehir sanayisini de ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapabilecek, yapıda ve kabiliyette gördük.


             Elbette başka adaylar çıkar mı önümüzdeki günlerde görülecektir. Ancak ne kadar çok aday olursa, o kadar da OSB ve ESO için, strateji ve proje üretilecek, seçilen ESO Başkan ve ekibi de bu gelişmelerden istifa edecektir.


             ESO seçimlerinde, proje ve ekip ön planda tutulmalıdır. çünkü XXI. yüzyılda, yönetici dönemi bitti. Yöneticinin, tanımı da değişti. Karizmatik bir kadronun, temsilcisi insanların üzerine odaklanan, icraat ve uygulamalar, sivil toplum örgütlerinde, partilerde, Kurum/kuruluşlarda ve toplumda, hala pirim yapıyor ama yönetici, “EKİBİ”, “DüŞLERİ”, “PROJELERİ” ve “PROĞRAMLARI” ile yöneticidir,


          çünkü çağımızda, geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE üRETMEK" gerekir. çağımızda toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, OSB’lerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.


             Ayrıca projenizi, kendiniz üretemiyorsanız, bir başkasının, size vermiş olduğu projelerle, üretim yaptığınız zaman, başkalarının aklıyla yönetilmiş olursunuz. Herhangi bir global krizde, firma işi kestiği anda fabrikalarınız, binalarınız, makineleriniz, hiçbir işe yaramaz, bir yığın demirden ibaret olur. O nedenle de her OSB ve firma, kendi projesini üretmelidir. 
               Demokrasi ile yönetilen ülkelerde, her türlü sorunun çözümü, seçmenin elinde olduğu göre, bugünkü OSB’ deki, tabloda, ESO seçimlerinde, tercih yapan seçmeninde sorumluluğu vardır.


             O nedenle ESO seçimlerinde, seçmen, her alanda, Eskişehir sevdalısı, girişimci, yatırımcı, risk alan, kararlı, müteşebbis, en önemlisi de karizmatik insanlar, yanında, OSB ve kentte, birlik ve beraberliği sağlayacak, takım ruhuna inanan, adayları iş başına getirmelidir.


             ESO seçimlerinde, aday ve ekiplerinin, “Ar-GE” ile ilgili stratejileri de öncellikli tercih nedeni olmalıdır. çünkü işletmeleri, OSB’ nin, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edebilmesi, bünyelerindeki AR-GE çalışmaları ile eşdeğerdir.


             öte yandan ESO seçimlerinde, aday olan başkan adayları ve ekipleri, üniversite Sanayi işbirliği stratejilerini de belirlemek zorundadır. çünkü ülkemizde, "sanayi – üniversite" , " işbirliği iki açıdan gereklidir. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almak, sanayi ve üniversitelerde kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.


      öte yandan ESO Başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU, döneminde, "TARIM" ve "MADENLERİN" sanayinin, motoru olması, hedef alınmıştı. Ancak ondan sonra gelen yönetimler, bu stratejiyi dikkat almadı.  Tarım ve madenleri, sanayinin motoru yapmayı düşünen, aday ve ekip, ön planda tutulmalıdır.


              ESO seçimleri, Eskişehir sanayisi ve kent için önemlidir.  çünkü Eskişehir, 1950’li yıllarda, Türkiye’nin, altıncı büyük kenti idi. Bugün ise 27. sıradadır. Geçmişte, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün istenen boyutta değildir. Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı ya da ilgisizlikten atıl kaldı. 


             ESO seçimlerinde, Eskişehir’de, takım ruhuna inanan ve hayata geçiren, kentteki tüm dinamiklerle, birlikte hareket edecek, aday ve ekip tercih edilmelidir. çünkü Türkiye’de, her alanda dikkat çeken iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, en önemlisi de merkezi idareye karşı, birlikte ve ekip ruhu ile hareket ediyorlar; İlin sorunlarının çözümünde de "TAKIM RUHU" nu, ön planda tutuyorlar


              ESO, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olmak, ihracatını artırmak istiyorsa, ESO da, "DEĞİŞİM" şart olup, yeni ve genç, bir kadroya, ihtiyaç vardır. çünkü söz konusu olan,    "İSTİHDAM", "İHRACAT", TüRKİYE ve ‘ESKİŞEHİR’ dir..


            Ayrıca güçlü ve tek elde toplanmış, ancak ekip çalışmasını, ön planda tutan, Eskişehir ve  sanayideki, her gelişmeye ve projeye de ulusal ve küresel perspektiften bakan,  ESO yönetimi ve ekibi, önümüzdeki dönemde, Eskişehir’ i, ulusal ve global alanda, temsil edecek ve  söz sahibi yapacaktır. Yeter ki iş ehline verilsin…


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi