4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KÖY OKUL BİNALARI

Odunpazarı’ na bağlı,  40 köydeki kapatılan okul binalarını, onarım yapıp, halkın hizmete sunmak istedi. Onarılan okullarda, halk merkezlerimizdeki öğretmenleri götürüp, eğitim yapmak istiyordu. Böylece harap olmak üzere olan, okul binaları kurtarılacak, hem de halkla, toplum katılımı alanlarında, birlikte hizmetler yapılacaktı.
Odunpazarı Belediyesi’nin, boş okul binaları ile ilgili talebi, "Vali Azmi çelik’in talimatı da var." gerekçesi ile reddedildiği söylendi.
Eskişehir Valilerinden, Sayın Azmi çELİK’ in, mazereti nedir bilinmez ama Devletin, her kademesinde görevli, milleti temsil eden herkesin, devlete, millete ait, her şeyi, özellikle boş köy okullarını,  korumak, en başta gelen görevidir.
Yıllardır, taşımalı öğretim dolayısıyla, köylerde kendi kaderine terk edilen, okul binaları ve öğretmen lojmanlarının, korunması için gayret ve çaba gösterdik. Köşemizde de sürekli kamuoyu ile paylaştık. Ulaşabildiğimiz ilgililere, hatta TBMM’deki illerin milletvekillerine, Eskişehir’de görev alan Valilere,  kaymakamlara ve Milli Eğitim Müdürlerine de durum ilettik. Ancak arzu ettiğimiz, sonucu alamadık.
öte yanda Eskişehir’de, taşımalı öğretim dolayısıyla, atıl kalan, okul binaları ile ilgili olarak Haziran-2004’ de kadar, okul binalarına çözüm getirileceği, sözünü de almıştık. Hatta bir kısmının da muhtarlara, devredildiğini öğrendik. Ancak hala devredilmeyen ve değerlendirilmeyen, daha pek çok okul var.         
Devredilmeyen okulların da, bir an önce muhtarların sorumluluğuna verilmesi ve daha sonrada takibi gerekir. çünkü devredilen okullardan, bazıları da harap haldedir.
Aslında 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun, 48. maddesine göre, kamu idareleri, taşınır malların yönetimi, kaydı, korunması ve kullanımından sorumlu bulunmaktadır. Ayrıca yasaya göre de kamu idareleri, verilen zararların sorumlularına, zararın ödettirilmesini sağlamakla da yükümlüdür.
Ayrıca okul bina ve öğretmen lojmanlarının, geçici olarak tahsisi yapılan, kamu kurum ve kuruluşları tarafından, bakım ve onarımlarının yapılması şartıyla tahsis edilmelidir. Veya satılarak, parası eğitime harcanmalıdır.
Nitekim bazı iller, bu sorunu çözüme ulaştırdı. Nitekim Ordu ilinde, 462 köy okulu, Gümüşhane’ de ise il genelinde kapalı olan, 283 köy okul binası satışa çıkarıldı Eskişehir Valiliği de okul ve lojmanların, satışını yaprak eğitime kaynak yaratmalıdır.
Yalnız Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde de durum aynı. Hatta geçmişte,  bir köy okulunun, hayvan barınağı olduğuna da tanık olmuştuk    
Oysa eğitim-öğretim yapılmayan okullar için, aslında çözüm de vardır.
Nitekim Tebliğle Dergisi’nde yayınlanan, Aralık 1994/2420 Sayılı Taşımalı öğretim Yönergesi’ nın,19. maddesi gereği, Söz konusu uygulama kapsamına alınan ve boş bulunan okul, bina ve tesisleri ile öğretmen lojmanları, Bakanlığın muvafakati alınarak yapılacak işlemler bellidir.
Okul binalarının, öncelikle halk eğitim hizmetlerinde ve diğer millî eğitim hizmetlerinde kullanılması, sonra sağlık, nüfus plânlaması, köy kütüphanesi, PTT gibi hizmetlere geçici olarak tahsis edilebilecektir.
öğretmen lojmanları ise öncelikle öğretmenlere ve milli eğitim personeline, bunun dışında, diğer kamu görevlilerine, geçici olarak tahsis edilecekti.
Okul bina ve tesisleri ile öğretmen lojmanlarının geçici olarak tahsisinden, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 76, maddesi gereğince, elde edilen gelirlerin, ilköğretimde kullanılacak ve okul bina ve tesisleri ile öğretmen lojmanlarının, geçici olarak tahsisi yapılan, kamu kurum ve kuruluşları tarafından, bakım ve onarımlarının yapılması şartıyla tahsis edilecekti.
Yönergenin, 20. maddesi gereği, boş kalan okul binası, tesisleri ile araç-gereç ve öğretmen lojmanları, köy muhtarına, bakım ve korunması yapılmak üzere, teslim edilecek. öğrencisi taşınan okuldaki defter, dosya, kayıtlar ve her türlü resmî evrak merkez okulda muhafaza edilecekti. Ancak bu alanda, köy muhtarlarınca gerekli ilgi gösterilmedi.
Odunpazarı Belediyesi’ ne, gerekçe ne olursa olsun, okulların verilmememsinin ne mazereti ne kabul edilir bir tarafı vardır.. O nedenle teklif, bir kez daha değerlendirilmeli ve istenen okul binaları da Odunpazarı belediyesine, tahsis edilmelidir.
Eskişehir Valimiz, Sayın özdemir çAKACAK, ne düşünür bilinmez ama kapatılan ve çürümeye terk edilen, okul binaları ve öğretmen lojmanları, ya değerlendirilmeli, ya da satılarak ekonomiye kazandırılmalıdır.
Yıllardır, vatandaşın, alın teri vergilerle yapılan, okul binaları, niçin kendi kaderine bırakılıyor diye hep düşünürüm.  özellikle de Sinop’ta, samanlıktan bozma, bir derslikte, öğretmenlik yaptığım günleri, hatırladıkça da, daha da çok üzülüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi