4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NERDEN BULDUN?

Nerden buldun yasası, seçim bildirgelerinde, partilerin seçmene verdiği bir taahhüttür. Hemen her parti, toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip etmesi nedeniyle, ahlaksızlık ve yolsuzlukla, mücadeleyi, milli siyaset konusu olarak görmekte ve seçmene de önleyeceğini taahhüt etmektedir.
ülkemizde, toplumsal barışı ve demokratik sistemi tehdit eden, devlet kurumlarına olan güveni sarsan, ahlaki kirlilik ve yolsuzluklarla kararlı ve etkin mücadele suretiyle, “temiz siyaset-temiz yönetim” gerçekleştirileceği de dün söylendi. Bugün de söyleniyor..        
Yolsuzluklardan, elde edilen kazanca, el konulması ve suçluların, bu kazançtan mahrum bırakılması için; yolsuzluktan suçlu görülen kişilerin, servetlerinin nerede olursa olsun ve kimin adına kayıtlı olursa olsun, el konulacağı, her seçim öncesi tekrar edildi. Hatta bu alanda   hukuki düzenlemelerin de yapılacağı da vaat edildi.
Her dönemde,  Türkiye’de, bir gecede veya kısa sürede, yoktan servet yapan, pek çok insan oldu. Bugüne kadarda bu insanlara, “Nereden buldun?” sorusu, bir türlü sorulamadı. Seçimlerden önce, Siyasi partiler,”sorulacak” dedi ama söylentiden öte de gidemedi.
Geçmiş yıllarda, AKP iktidarı, bu alanda bir çalışma başlattı. Ancak yabancılara karşı aynı duyarlılık içinde olmadı.  Hatta sabotaj vergisini, kendi vatandaşına yüzde 10 olarak uygularken,  yabancılara sıfırladı. Hesap sormak isteyenlerde,“Devletçilik” ile suçlandı. Yatırımların önünde, engel gibi gösterildi, Hatta “SERVET” düşmanı ilan edildiler.
Söylemler ve suçlamalar bu olunca da ,“Nerden Buldun” yasa taslakları, hep tozlu raflarda kaldı. Bir türlü de hayata geçirilemedi. Soygunlar, usulsüzlükler, devam etti.
Gerçi ara sıra,”Nerden buldun?” mevzuat söylentileri,gündeme geldi ama bu alanda yapılacak bir yasal düzenlemenin, parayı yastık altında bekleteceğini, dolayısıyla da ekonomide, güç günleri yaşanacağı gerekçe gösterildi.
 Aslında Türkiye’de, “Nerden buldun” yasası çıkartılabilirdi. Ancak bu alanda, en çok zarar görecek olan politik ve elit güçler, yasanın çıkmamasında, en büyük engel teşkil etti. çünkü ilk hesap verecek kesimler, bu güçlerdi.
Oysa gelişmiş ülkelere, özellikle de ABD’de, her paranın mutlaka kaynağı sorulur. Hem de öyle büyük servetlerin değil. 2-5 bin doların bile menşei araştırılıyor.
Türkiye’de, ABD gibi, “Neden Buldun Yasası” nı, hayata geçirmek zorundadır. çünkü  “Nerden buldun yasası”, kutsal dinimizin de gereğidir. Nitekim hadîs-i şerifte, "Helâl yoldan kazanç aramak, her Müslüman üzerine farzdır" buyrulmuştur.
Ayrıca İslam dininde,kul hakkı,israf, haksız kazanç haramdır..
Ayrıca toplumsal dayanışma ve işbirliği anlayışımızın, zayıflaması ve özellikle milli ve manevi değerlerimizin tahrip edilmesi yanında, yıllardır devam eden yüksek enflasyon, işsizlik ve gelir dağılımı adaletsizliği gibi, belli başlı sosyo-ekonomik sorunlar, nerden buldun yasası önünde ciddi engeldir.
Elbette nerden buldun yasası, caydırırcı olabiliri. Ancak kesin çözüm, toplumda kısa yoldan zengin olma hırsı, köşe dönmecilik, tembellik gibi olumsuzlukları besleyen, yolsuzluk anlayışına son verilmesi, “ DüRüSTLüK KüLTüRü” nün,  bir hayat tarzı olarak  benimsenmesi ile eşdeğerdir.
Dürüstlük kültürünün, toplumda oluşması içinde, bu zihniyet dönüşümünün sağlanması için topyekun bilinçlenme hamlesi başlatılacak, aile ortamında, okulda, dini mahallerde, iş hayatında, bürokraside, medyada ve asker ocağında insanımıza dürüstlük, temizlik, sorumluluk gibi erdemlerin kazandırılması ile mümkündür.
Kamu kaynaklarının istismarı ile her türlü yolsuzluk ve usulsüzlüklerin ortaya çıkartılmasında, yardımcı olanların ödüllendirilmesi ve ihbarda bulunanların korunmasına yönelik  kapsamlı bir  düzenleme yapılması, haksız kazancın ortadan kalkmasına, ciddi katkıda bulunacaktır.
Yolsuzlukla mücadele, milli siyaset konusu olmalı, Temiz siyaset, temiz yönetim tesis edilmeli Dürüstlük kültürü oluşturulmalı, Yolsuzlukla Mücadele Kurulu kurulu oluşturulmalı, Yolsuzlukla ilgili denetimde, etkinlik sağlanmalıdır.
Yolsuzluklarla, yapılacak denetimin bağımsız olmalı, denetimde koordinasyon sağlanmalı, kamu kaynaklarını koruyanlar ödüllendirilmelidir. Yolsuzlukla mücadelede işbirliği sağlanmalı, kamuda, hediye yasağı getirilmeli, Yolsuzluk yapanların, devlete verdikleri zarar tahsil edilmelidir. Her türlü rüşvetle de mücadele edilmeli, bu alandaki yasal cezalar caydırıcı olmalıdır.
Yolsuzluk yapan, kamu görevlilerine, haksız kazanç sağlayanlara, tüketiciyi aldatanlara ve vergisini vermeyenlere, ağır cezalar getirilmesinin yanı sıra, bunların kamuoyuna duyurulması sağlanırken, Türk siyasi ve bürokratik hayatına, ilkeli, seviyeli ve temiz bir yönetim anlayışı yerleştirilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi