4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

TERMİK SANTRAL PLATFORMU

                                              
          Alpu İlçesine, kurulacak, Termik Santralin durdurulması için, harekete geçen Gündüzler Derneği’nin, düzenlediği, “Termik Santral Tehlikesine Karşı Şehrimizin Geleceği” konulu söyleşi, Dernek Başkanı, Sayın Selim KURNAZ,  koordinatörlüğünde gerçekleşti.      
             Toplantıya,  sivil toplum örgütleri, halk, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın ATAç ve Eskişehir CHP Milletvekili Sayın Utku çAKIRöZ, katıldı.  Davetli oldukları halde, diğer belediye başkanları ve Eskişehir’in, 5 milletvekilinin, katılmaması dikkat çekti.
            Toplantıda, ilk konuşmayı yapan, Ziraat Mühendisleri, Odası Başkanı  Sayın öder üLKER, “Santralin ömrü, 35 yıl. Bu süre içinde,  kül dağı oluşacak. Oysa Alpu ovası, büyük ova kapsamındadır. Tarımsal sit olarak kararlaştırılmıştır. Bu arazi, 35 yıl sonra, sulanabilir tarım arazisi olmaktan çıkarılacaktır, “ diyerek tarım alanlarının, yok olacağını söyledi.
           350.org Editörü  Sayın Cansın ILGAZ  ise “Türkiye’de, mevcut kurulu, 17 Giga Wat kömür kullanılıyoruz. Türkiye’de, çıkarılan kömürün enerji değeri oldukça düşüktür. Şu anda kömür dünyada, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından, %45’dan tek başına sorumludur” diyerek, dünyanın, bir derece ısındığını, tedbir alınmazsa, insanlık, 3,5 derecelik daha sıcak bir dünya ile karşı karşıya kalacağını katılımcılarla paylaştı.
              Tabip Odası Genel Sekreteri Sayın  Mehmet Akif ALADAĞ ise Termik Santrallerin meydana getirdiği, hava kirliliğinin, solunum, dolaşım ve diğer sistemlerle ilgili hastalıklara, yol açtığını.  özellikle akciğer kanserinin nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini artırdığını ve  arsenik maruziyetine bağlı melanom dışı, cilt kanserlerinde ve  termik santral çevresinde erken doğumlarda, bronşit, astım ve amfizem grubu hastalıklarda, astım atakları,  akciğer dokusunda hasar, İnme,  erken ölümlerde, artış oluğunu söyledi.
               Termik santrallerin, çocukların, akciğer fonksiyonu gelişiminin, olumsuz etkilediği, çevresinde, yaşayan çocuklarda, solunumla ilgili, rahatsızlıklarda ve solunum fonksiyonlarında, özellikle astımlı çocuklarda, akciğer fonksiyonlarında azalma,  solunum ve kalple ilgili, sorunları nedeniyle, hastaneye yatışlarda, artışa neden olduğu da bilinmektedir..
           Ayrıca toplantı da konuşmacılar, Termik santrali istemiyorlar. Gerekçe olarak da termik santraller, havayı kirliliğine, yol açtığını, ekosistemi bozduğunun,. insan sağlığına zarar verdiğini söylediler.. Aslında, DSö’ nün, raporlarında, santrallerden, çıkan hava gazlarının,  kansere yol açtığı ve iklim değişikliğini de olumsuz etkilediğini yer almaktadır.
           Konuşmacılar, termik santrallerden, çıkan küllerde radyoaktif özellik taşıyan, radon gazının kanser yaptığını vurguladılar. Nitekim Ege üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü araştırmalarında, Yatağan Termik Santrali’nin yakınında bulunan 34 köyde, radyasyon miktarının, insan için, kabul edilebilecek sınırların, çok üzerinde olduğu belirlendi.
             öte yandan konuşmacılar, termik santrallerde soğutma, buhar elde etme ve temizleme için kullanılan, suyun işlenmesi sonucunda, tonlarca atık su oluşuyor ve bu su toprağa, yeraltı sularına, akarsulara, ya da denize boşalıyor. Böylece su varlıkları, ağır metallerle kirleniyor. Soğutma için, kullanılan ısınmış suyun, deşarjı ise alıcı ortam sıcaklığını etkilediğinden, sudaki yaşam zincirini bozuyor. 
           Yine konuşmacılar, termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partikül madde gibi kirletici emisyonlar tarım ürünleri, hayvanlar, su varlıkları ve ormanlar üzerinde kalıcı tahribat yaptığını, içeriklerindeki cıva, kurşun gibi ağır metaller, insanlarda merkezi sinir sistemini etkilediğini, anormal doğumlar, gelişme bozuklukları ve öğrenme yeteneğinde azalmaya yol açtığını da sıkça vurguladılar.
             öte yandan termik santral bacalarından, çıkan gazlar, yağışla birleşip, asit yağmurları oluşturuyor. Asit yağmuru, toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını bozarak tarımsal verimin düşmesine, ağaçların kurumalarına, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık gibi faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
            Ayrıca kömür, iklim değişikliğine de neden olan, en tehlikeli yakıttır. Kömür santralleri, cıva kirliliğine ve kömür, asit yağmurlarına sebep olur. Kömür, küçük partiküller ve radyasyon yoluyla gerçekleşen hastalıkların kaynağıdır. Kömürün, yanması sonucu, açığa çıkan atık zehirlidir.
             Dünya’da, sınırlı ve kirletici fosil yakıtların sorunları, belgelendikçe ve küresel iklim değişikliği tehdidi karşısında,  önlemler alınması gerekliliği, aciliyet kazandıkça, sorunsuz ve temiz yenilenebilir, enerji kaynakları kullanımına, artan bir yönelim var. O nedenle de Türkiye ‘de, Termik santraller vazgeçerek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmelidir
             Vakit varken, Eskişehir’de, Alpu Termik Santrallinin, kurulmasını istemeyen,
Kesimlerden oluşan, “ESKİŞEHİR TERMİK SANTRAL PLATFORMU”, bir an önce oluşturulmalıdır.  Bu platform, Alpu Termik Santralle ilgili gelişmeleri, yakında takip etmeli, gerektiğinde, çeşitli etkinliklerle, Termik Santral ile ilgili gelişmelerden, halkı bilgilendirmeli, zararlarını bölge halkına aktarmalı ve çED raporundan sonra, iptali için de yargıya, başvurulmalıdır. çünkü söz konusu olan,  tarım alanları, doğa ve insan hayatıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi