4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ŞEKER SANAYİNİN GURURU


           Eskişehir, cumhuriyetin ilk yıllarında, ciddi kamu yatırımları aldı. özelliklede 1894’te işletmeye alınan, İstanbul-Bağdat Demiryolu, Eskişehir’in kaderini değiştiren olaylardan birisidir. Dolayısıyla 19’uncu yüzyılın sonları, Eskişehir’in gelişiminde, önemli bir dönüm noktasıdır
         . Eskişehir, Cumhuriyet’in, ilk döneminde, ciddi kamu yatırımları alarak önemli atılımlar yaptı.  Şeker Fabrikası, demiryolu ile uçak bakım-tamir atölyelerinin kuruluşları ile sanayi alanında, ülkemizin, önde gelen kenti oldu.
             Kamu Kuruluşları sayesinde, Eskişehir,  hassas mekanik konusunda, ülkemizin, hiçbir kenti ile mukayese edilmeyecek kadar, zengin bir altyapıya sahip oldu. Şeker Makine fabrikası bu kuruluşlarımızdan biri olarak, hassas mekanikte, Eskişehir’in, yüz akıdır.
             Eskişehir Şeker Makine Fabrikası,  Fabrika Müdürü, Sayın Yaşar öZüDOĞRU’ nun, göreve gelmesi ile birlikte, ekibi ile birlikte, global ve ulusal  alandaki şirketlerin, yeniden yapılanmasını zorlayan faktörler değerlendirmekle kalmadılar, fabrikanın, icraatına da yansıttılar.  Kurumun, yerli üretime yönelik çalışmaları, her zaman dikkat çekmiştir.
            Eskişehir Şeker Makine Fabrikası,  yeniden yapılandırıldı. Rekabet gücünü artırmak için yüksek verimlilik ve düşük maliyet sağlayan, yeni teknolojiler ve nitelikli İş gücünü sağlandı. Ar-Ge ve hizmet içi eğitim çalışmalarına, hız kazandırıldı. Kurumda, bilgi paylaşımı, yenilik ve yaratıcılık ön planda tutuldu.
           Eskişehir Şeker Makine Fabrikası, güncel sorunlarının ötesinde, gelecek öngörüleri, yeni tasarımlar, maliyet düşürücü önlemler ve insan kaynaklarına yatırım konularında, daha duyarlı hale geldi. Kurumda, kişi başına düşen katma değerde de ciddi bir artış oldu. Sıfır stok ve sıfır hata olarak yorumlanan, "Tam Zamanında üretim" modelini benimsedi.
             Fabrikada, hedefler sürekli makro oldu. Bunu sağlamak içinde, yenilik kapasitelerinin geliştirilerek, daha rekabetçi ortam yaratıldı. Katma değeri yüksek, ürün geliştirildi. Kurumsal, araştırma, teknoloji geliştirme kültürüne sahip oldu. Ulusal ve uluslararası pazarlarda, programlarda etkin yer aldı. Rekabet gücünü artırdı.
                Elbette bu, başarısındaki en büyük pay, Fabrika Müdürü, Sayın Yaşar öZüDOĞRU ve ekibinindir. Sanayi alanındaki ulusal ve global pazarlardaki konulara, yatkınlığı ve yakınlığı sürekli gündemde oldu. Sayın öZüDOĞRU ve ekibini sürekli işinin, ehli olarak da gördük. çünkü işinin ehli olmak, sadece deneyim ve bilgi sahibi olmak demek değildir. İşinin ehli her şeyi bilen, kendisi çözen kişi hiç değildir. Tam tersine, bildiğini çok iyi bilen, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir. 
              Sayın öZüDOĞRU,  gerektiğin de daha az uyur ve daha çok çalışır. En önemlisi de yaşanılan yoğun strese, tahammül eder. Her sabah atölyeleri, mutlaka ziyaret eder. çünkü Şeker Makine Fabrikası , O’ nun evladı gibidir.
             Eskişehir Şeker Makine’ de verimlilik  ön plandadır çünkü çağdaş dünyanın, anahtar kavramlarından biri "verimlilik" tir.Verimlilik, günümüzde kalkınmanın,  başarılı kurum olma, kalkınmış ülke, ya da toplum olmanın, en şaşmaz ölçütlerinden bir kabul edilmektedir.
            Aynı zamanda verimlilik, kalkınmanın itici gücüdür. Bir sektöründeki verimlilik artışları, başka kesimleri de harekete geçirici bir rol oynayabilmektedir. Artan verimlilik, akılcı ve çağdaş bir yönetim altında kalkınmayı hızlandırmakta, gittikçe daha ileri boyutlara ulaştırmaktadır. Yüksek verimlilik, geçici güçlüklerle sarsılmayan, üretme gücü demektir,
             Şeker Makine Fabrikası, birimlerde sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, en önemlisi de  kurumu, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirmek ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için, hummalı bir çalışma var.
           Eskişehir Şeker Makine Fabrikası, yıllardır müşteri odaklılık,  bir çalışma başlattı. Hedef,   müşteri beklentilerinin üstüne çıkmaktı. Bu nedenle şirket, tüm bileşeleri ile müşteri isteklerini yerine getirmeye yöneldi. özellikle de şirket içi, hedeflerin, müşteri beklentileri ve bağlantılarına göre şekil alması, verimi ve üretimi daha da artırdı. Sonuçta,Fabrika yapan Fabrika oldu.
          Şeker Makine Fabrikası’ nın, tüm birimlerinde, temizlik, özellikle de çevre düzenlemesi ve temizliği örnek teşkil edecek niteliktedir.  TC. çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin, çevreyi korumak için, en fazla yatırım ve denetim yapan, en temiz sanayi tesislerini belirleyerek, verdiği "çEVRE BERATI" Şeker Makine Fabrikası’ na da verilmelidir.
          Sayın Yaşar öZüDOĞRU, döneminde, yeterli personel olmadığı halde, Makine Fabrikası’ da "İŞGüCü-EMEK VERİMLİLİĞİ", daha da ileri boyutlara taşınmış, "SERMAYE " ve "ENERJİ" verimliliği gibi, alanlarda da ciddi mesafeler alınmıştır
             Şeker Makine Fabrikası, özerk hale getirilir, her türlü destek de verilir, siyasi kısır çekişmelerin dışında tutulursa, sahip olduğu bilgi birikimi ve imkanları ile alanında, ulusal ve global alanda, söz sahibi olacaktır.
         Eskişehir Şeker Makine Fabrikası’nda, mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmadı. En önemli unsur, Fabrika Müdürü Sayın Yaşar öZüDOĞRU ve ekibinin verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de, bir sonucudur. Bu hedef ve stratejiler, kurumda sürekli kaliteyi iyileştirmeye yöneliktir. Bunu sağlamak içinde, çalışanlar,  sorumluluk üstleniyor, risk alıyor ve fedakârlık yapıyor.
            Sayın Yaşar öZüDOĞRU ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi