4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

VİCDANLI HEKİM OLMAK

                                       
            Hekimlik, kutsal, onurlu ve itibarlı, bir meslektir. Her doktor, bilgi, beceri ve tıp teknolojisini, her türlü imkânsızlığa ve engele rağmen, hastalara gerçek anlamda, yardımcı olabilmek için kullanır.
            Her doktor görevini, en iyi şekilde yapmak zorundadır. Hata yapmak gibi bir lüksü de yoktur. Tek bir düşüncesi vardır. Sahip olduğu imkân ve bilgileri kullanarak, hastayı, tekrar hayata döndürmektir. çünkü karşıdaki kişinin, bir şekilde yaşamı ona bağlıdır. 
            Doktorluk, mesleği zor, bir o kadarda, zevkli bir iştir. Ayrıca herkes, doktor olamaz. Doktor olsa bile, başarılı olamaz. çünkü her doktor, mesleğini, özellikle de insanı sevecek, her hastaya, eşit davranacak, sınıf, cinsiyet, sosyal statü, şöhretli, din, dil ayrımı yapmayacak.
           ülkemizde, etik değerlere bağlı, pek çok doktor vardır. Tıp alanında, etik değerler, M.ö 1900’ lü yıllara, dayanır. Kuşkusuz bu anlamda, işlev yönünden kalıcı olmuş, tarihsel belge, Hipokrat’ın, geliştirdiği ileri sürülen "Hekim Andı"dır.
            Zamanımız da ise etik değerleri, genelliklede, "İLKE", "STANDART" ve KURAL" lar düzenlemektedir. Ayrıca hekim, insanların, bedeni üzerinde tasarrufta bulunma hakkı kendisine verilmiş bir meslek mensubudur. Bu hakkı veren de, doğrudan doğruya toplumdur. 
              Sağlık sektöründe çalışanların, işlerinin ehli olması, hem sağlık kurum/kuruluşları, hem de hasta için önemlidir. Hasta perspektifi, özellikle de memnuniyeti, personelin, güler yüzlü olması, sağlık hizmet kalitesinin de en önemli belirleyicisidir.
            ülkemizde, etik değerlere bağlı, pek çok doktor vardır. Bu insanlarımız bilgisini ve tıp teknolojisini, her türlü imkânsızlığa ve engele rağmen, hastalara gerçek anlamda yardımcı olabilmek için kullanırlar. çünkü söz konusu olan insan hayatıdır.
             Bu doktorlarımızdan biri de İzmir Can Hastanesi’ nde görevli, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı, Sayın Opr. Dr. Bayram MAVUŞOĞLU’ dur.. İzmir’ de bulunduğumuz günlerde, hakkında, olumlu görüşlere tanık olduk. özellikle de mesleki başarısı ve hastaları ve yakınları ile ilgili ilişkileri, örnek teşkil edecek niteliktedir.
           Nitekim kalça kırığı nedeniyle, Eskişehir Devlet hastanesinde, Ortopedi ve Travmatoji  Uzmanı Opr Dr.Jankat CANKUL tarafından, ilk ameliyatı yapılan, ağrıları olduğu  halde, taburcu edilen, ağrıları dinmediği için de Eskişehir ümit Hastanesin’ de görevli, Ortopedi ve Travmatoloji  uzmanı, Op. Dr. ömer GüNEY, tarafından, tekrar ameliyat yapılan, ancak sağlığına kavuşamayan, İzmir’ de, göründüğü, bazı doktorların da cesaret edemediği,  bir yakınımı, Sayın Opr. Dr. MAVUŞOĞLU, başarılı bir ameliyatla, sağlığına kavuşturdu.
            Sayın Opr. Dr. Bayram MAVUŞOĞLU, vicdanlı bir doktor.  İcraatında, önce maddiyatı değil, vicdanı ve mesleğinin etik değerlerini, ön planda tutuyor. Hastalarının, BİYO-PSİKO- SOSYAL yönden,  sağlıklarını, en iyi şekilde değerlendiriyor, tanı teşhis ve tedavi de gerekli özeni de gösteriyor. Her gün, sabah akşam, hastalarını ziyaret ediyor.
           Sayın Opr. Dr. Bayram MAVUŞOĞLU,  hastalarını, tedavide, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. En önemlisi de neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının, bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor.
          Sayın Opr. Dr. Bayram MAVUŞOĞLU, mesleğini icra ederken, aklı ve vicdanı ile hareket ediyor. Bunları da ilke edinmiş. O nedenle de. Her icraatında da vicdanının, sesini dinliyor. çünkü İnsanlara vicdanı, Allah ilham eder. Vicdan, insanın şuurunun, açık tutar. Her insan için de, "VİCDAN" büyük bir nimettir.
              Ayrıca vicdan sahibi, her insan, kendi, hukuku, kendi polisi, kendi jandarmasıdır.
              Vicdanlı bir hekim için, hekimlik, bir yaşam biçimidir. Gerektiğin de az eğlenir. Daha az uyur ve daha çok çalışır. En önemlisi de yaşanılan, yoğun stres tahammül eder. Sabah akşam, hastalarını mutlaka ziyaret eder, tedavilerini ve gerektiğinde, pansumanlarını da bizzat kendisi gerçekleştirir. Sayın Opr. Dr. MAVUŞOĞLU, bu doktorlarımızdan birdir.
           Sayın Opr. Dr. MAVUŞOĞLU, çok iyi bir gözlemcidir. Hasta ve yakınlarını, çok iyi dinler. Hastayla empati kurar. Tarafsız hareket eder. Her hastaya ve yakınına eşit davranır. Sorumluluklarının, yükümlülüklerinin, yapabileceklerini ve yapılabilecekleri, hasta ve yakınları sürekli paylaşır. Babacan ve kontrol edicidir. Hasta ve yakınlarına, dostane yaklaşımı, sevecen tavrı ve davranışı ise örnek teşkil edecek niteliktedir.
               Sayın Opr. Dr. Bayram MAVUŞOĞLU, yalnız bir tıp adamı olarak değil, insan olarak da örnek alınacak, bir tıp adamızdır. İşinin, ehli de bir hekimdir. Sistemli bir şekilde, fikri faaliyetlerde bulunan, eleştiriye açık, bildikleri doğrulardan taviz vermeyen, söylemekten de çekinmeyen, bir yapıdadır. Bugüne kadar da onlarca hastayı tedavi etmiş. sağlığına kavuşturmuştur.
            Sayın Opr. Dr. Bayram MAVUŞOĞLU’ nu,  kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi