4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NİTELİKLİ İŞGÜCÜ

                         
              Eskişehir’ de, sanayiciler ile yaptığımız sohbetlerde, sanayinin, nitelikli işgücüne ihtiyaçları olduğunu, hep söyleniyor ama Eskişehir’ de, ESO, ETO, Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversiteler, şirket ve işletmeler, mesleki liseler, bu alanda arzu edilen işbirliği, hususunda  yeterli gayreti göstermiyorlar.
            Oysa nitelikli elaman, ülkelerin, işletmelerin ve şirketlerinde en önemli zenginliğidir.  çünkü geçmişte, ulusların zenginliğinin, en önemli göstergesi, doğal kaynaklardı. Zamanla para, makine, fabrika gibi sermaye malları, üstün konuma geçti. Bugün ise üretimin, en önemli faktörü, bilgi, beyin gücü ve insan kaynağıdır.
            Global pazarlarda, rekabette, en önemli silahın ise kas gücü değil, beyin gücü olduğu, artık her alanda kabul gördü. çünkü yetişmiş iş gücü,  ekonomik başarının temelidir. Artık, bilgili ve becerikli insan gücü, içinde bulunduğumuz, teknoloji ve bilgi çağında, fiziksel sermayenin önüne geçmiştir.
             Diğer yandan mesleki eğitimin kalitesi, belli standartlara ulaşmadıkça da nitelikli elaman yetiştirmek, çok zor olduğu gibi, iş dünyası da arzu ettiği verimi alamayacaktır.
              Bugün mevcut sanayimizin,  ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde vasıflı iş gücüne sahip değiliz. İş gücümüz, sanayimize, paralel olarak gelişme göstermiyor. ülkemizde mesleki eğitim veren kurumların,  sayısı ve kalitesi yetersizdir. Bunların yanında, mevcut olan bu kurumlar, gelecek endişesi taşıyan gençlerimiz tarafından, yeterince ilgi de görmüyor.
             Meslek yüksek okulları ve meslek liselerine, nitelikli işgücü yetiştirmede, büyük görev düşüyor. O nedenle de nitelikli tekniker ve ara eleman yetiştirilebilmesi için, meslek yüksekokulları ve iş dünyası işbirliği esastır. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, konuyla ilgili, tüm kurum ve kuruluşlar, bu alanda ciddi gayret göstermelidir.
             Nitelikle ara eleman için, ülke ve kent bazında, iş gücü planlaması şarttır. Bu nedenle de  nitelikli arar eleman yetiştirmek için de ciddi bir planlama yapılmalıdır. İşgücü ile ilgili, bir iş ya da etkinliğin gerçekleştirilmesi düşünülüyorsa,  yapılacakların, önceden düşünülmesi, öngörülmesi, tasarlanması, düzenlenmesi gerekir. 
             İşgücü planlaması, doğru sayıda kişiyi, doğru zamanda, doğru işlerde, doğru beceri, tecrübe ve yeteneklerle işe almaya yöneliktir. Bu da hangi becerilere ihtiyaç duyulduğunu bilmemizi sağlayan analizleri gerektirir. çalışanların,  doğru becerilere sahip olduğundan ve doğru işlerde olduğundan, emin olunması için de planlamaya ihtiyaç vardır.
              Ayrıca iş gücü planlaması, tek başına yeterli değildir.  İşletmelerle yapılacak işbirliği yanında, mesleki eğitim yapan okullarda, bina, atölye, laboratuarın yeterli alan, ders araç-gereç ve iç donanımlarının üst seviyede eksiksiz bir şekilde olmalıdır.
.            Mesleki alanda, istihdam edilecek öğretim elemanlarının, yeterli bilgi ve pratik yönden, ilgili sektör deneyimi olmalı, mesleki konularda,  düzenlenen, kongre, sempozyum  kurs ve fuar gibi etkinliklere  sürekli katılımın sağlanarak, yeniliklerin takibi ve kendilerini geliştirebilme imkanları sağlanmalıdır.
             Nitelikli ara eleman yetiştirmek için, çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak üzere hazırlanmış programlar, mesleki  liselerde,, en son teknoloji ve teknikler kullanılarak, hem teorik ve hem de uygulamalı olarak arzu edilen boyutta verilmiyor.
              Diğer yandan kalkınmış ve hayat standardı yükselmiş, bir Türkiye’nin geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin, yetiştirilmesinden geçer. Nitelikli işgücünün yetiştirilmesinde de mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür.
                 Eskişehir’de, nitelikli ara eleman ve teknik elaman yetiştirebilmek için, kurum/kuruluşlar, özelikle de sanayi ile meslek liseleri ve üniversiteler arasında işbirliği zorunludur. Bu işbirliği gerçekleştirildiği zaman, nitelikli ara elaman ve teknik elaman yetiştirmek, daha kolay olacaktır.
             Eskişehir’ de, ara elaman yetiştirmede, ESOGü ve TüLOMSAŞ işbirliği, örnek alınmalıdır. Bu işbirliği, en çok öğrencilerin, bireysel gelişimleri, açısından, fayda sağlıyor, Ayrıca teorik bilgilerini, pratiğe aktarabilecekler, tecrübe ve deneyimde kazanıyorlar
          Eskişehir’de, nitelikli ara elaman yetiştirmek için, yeterli altyapı mevcuttur. Belirlenecek geniş kapsamlı program, proje, öğrencilere sağlanacak, burs ve Okul-Endüstriye işbirliği ile nitelikli ara elaman yetiştirme de, gözde kentlerden biri olabilir.
             Yeter ki bu yönde, tüm kesimler, gayret  göstersin. İnsanımız da önce iş bulurum, sonra kendimi yetiştiririm felsefesini terk ederek, İlk önce kendimi yetiştirir, sonra bulduğum işte, kendimi geliştirim, felsefesini benimsesin
              Eskişehir’ in, ulusal ve uluslararası rekabette, üstünlük sağlayabilmek için, nitelikli insan gücüne sahip olması gerekir. Bu nedenle, nitelikli ara elaman,  yetiştirmek için de her kesime, özellikle de milli Eğitim, ESO ve ETO gibi sivil toplum örgütleri, elini taşın altına koymalı, her türlü fedakârlığı da yapmalıdır.























Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi