4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EĞİTİM VE ETKİNLİKLER

                           
           çağımızda, eğitimin önemi artarak devam etmektedir. Bireylerin temel yeterliklere, sahip olması, bilgiye ulaşabilmesi, sağlıklı toplumsal ilişkiler kurabilmesi ve iyi bir kariyer elde edebilmesi için, eğitim, bir zorunluluktur.  O nedenle de toplumlar, mutlaka bireylerinin, örgün, ya da yaygın, her türlü eğitime ulaşabilmesi sağlanmalıdır.
            Eğitim, kişilerin karakterlerini geliştirir, onları erdemli insan yapar; özgüveni, sorumluluğu, dürüstlüğü ve diğer doğru davranışları kazandırır. Eğitilmiş ve bu nitelikleri kazanmış insanların oluşturduğu bir toplumlar, her alanda başarılı olurlar.
           Eğitimde, başarı ise nitelik ve uygulama ile orantılıdır. Nitelikli bir eğitim ise çok yönlü olmalı; bireyin kendini tanımalı, insanın etkileşimine olumlu yönde katkıda bulunmalı, bilimsel bilgiyi kazandırmalı, halkın refah seviyesini arttırmalı, yaşamı açısından, gerekli olan bilgi ve beceriyi de kazandırmalıdır.
            Bilim ve teknolojinin, hızla ilerlediği dünyamızda,  insanımızın gelişmelere ayak uydurabilmesi,  arzu edilen maddi ve manevi doyuma ulaşabilmesi, analitik düşünüp, fikirler üretebilmesi, ancak eğitimle mümkündür.
           Okullarda, öğrencilerinin, akademik gelişimlerinin yanında, sosyal yönden gelişmeleri için okullarda, çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu kapsamda; öğrencilerimizin sosyal, bedensel ve kültürel gelişimlerini, desteklemek ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, potansiyel farklılıklarını ortaya çıkarabilmek düşüncesiyle, gerçekleştirilen etkinlikler, eğitim uygulamalarımızın da çok önemli parçasıdır.
             Nasreddin Hoca İlkokulu’ nda,  düzenlenen etkinliği izlerken, eğitimin, bu değerlerini bir kez daha hatırladık. Geçmiş yıllarda, Nasreddin Hoca ile ilgili, araştırma yapan, Japon Halk Bilimcisi Mitsuko Kojima’ nın,  önerisi üzerine, yaptığımız “Nasreddin Hoca”nın, isminin, bir okula verilmesi ile ilgili, gayretlerimizi de anımsadık.
           Ayrıca etkinlikte, çocukların, tavır, davranış ve söylemleri, doğuştan gelen meziyetlerini de hatırlattı.  çocuklar, ilgilidir, müteşebbistir, risk alır. çocuklar, bu meziyetlerini, zamanla, kendi iradesiyle, pekiştirir ve süsler, Ebeveynler ise sürekli olarak, çocuklarının, her hareketini takip, tahlil ve kontrol eder. Ancak yeterli değildir. Bu dönemlerde,  eğitim gereklidir. Ayrıca çocukların, oyun oynamasına, izin verilmeli, çocuklar, bireysel ve grup oyunları oynamaya teşvik edilmelidir.
             öğretmen, Sayın Sebahat KILIç rehberliğinde, 1/D sınıfı öğrencilerin, etkinlikteki başarılı performansları ile bu değerlerini, daha da geliştirildiğini, gördük. özellikle de   etkinlikteki  yaratıcılıkları, işbirliği, ve ekip ruhu içinde, çalışmaları görülmeye değerdi..
              öğrencilerde, toptan görüş ve bakış açısı hâkimdir. Bu görüş, 1/D sınıfında okuma ve yazma öğreniminde, tümevarım yöntemi denilen, harflerden başlamak yerine, tümden gelim yöntemi olarak adlandırılan,   kelimelerden başlamışlar, okuma ve yazmayı öğrenmişlerdir.
              öğrenciler, gerekli olan  fiziksel, bilişsel ve psiko- sosyal gelişim alanlarını destekleyen, bir eğitim atmosferinde eğitilmişler,  öğretmenleri, Sayın KILIç,"SEVGİ EĞİTİMİ ön planda tutulmuş. çünkü "SEVGİ EĞİTİMİ" çocukların başarısı için olmazsa olmaz koşuldur. Nitekim Sait Faik " Bir insanı sevmekle başlar her şey diyor.
               Etkinliklerin, öğrenciler için, sadece eğlence aracı değil, duygu dünyalarını, özgürce harekete geçirebildikleri, deşarj oldukları, kendilerini geliştirdikleri, arkadaş ilişkilerini, şekillendirdikleri, bir araçtır. Bu durumu, etkinlikte, net bir şekilde gördük.
                Etkinliği izlerken, öğretmenin, eğitimdeki rolünün, ne kadar önemli olduğuna da  tanık olurken, Rahmetli Rauf İNAN’ nın, " öğretmen, kendi varlığında, yalnız kendi kendisine karşı sorumluluk taşıyan, bir insan değildir. O gelecek nesillerin, şöyle veya böyle, şu veya bu vasıflarda olmasının, şu veya bu meziyetler veya kusurlar almasının sorumluluğunu da yani, bir kısım vatandaşların, hatta milletin alın yazısının, sorumluluğunu, millet ve tarihi önünde, taşıyan bir adamdır."sözünü de hatırladık.
            Etkinlikte gördük ki Nasreddin Hoca İlkokulu’ da,  öğretim gören çocuklarımız, Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine, bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen, bireyler olarak yetiştiriliyor.
            Elbette 1/D sınıfının, eğitimdeki bu mükemmel performansı, tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur,  Velilerin gayretleri ve öğretmen Sayın Sebahat KILIç’ ın,  verdiği eğitim, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur.
           Etkinliği düzenleyen, öğretmen, Sayın Sebahat KILIç, tecrübeli bir eğitimcidir.
Etkinlik boyunca,  güler yüzü,  sade, duru, pak, fikir ve düşünceleri ile dikkat çekti. özellikle de çocuklara, "SEVGİ" dolu yaklaşımı, öğrenciler ve velilerle olan iletişimi, çocukların, her başarısını, ödüllendirilmesi, örnek teşkil edecek niteliktedir.
          Etkinliğin düzenlenmesinde, örnek teşkil edecek, bir işbirliği sergileyen, Okul Müdürü   Sayın  Nihat BAĞ,  öğretmen Sayın Sebahat KILIç, Velileri  ve öğrencilerini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi