4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SANAYİDE HEDEF AR- GE VE İHRACAT

Bloomberg HT'de, bir programa katılan, Sayın Celalettin KESİKBAŞ,  ülke ve Eskişehir sanayisi ile ilgili, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. özelikle de Eskişehir’ in, Sanayi’ de gelişirken, ihracatta da büyümesini, çok önemli olduğunu söyledi.
Ona göre de sanayinin, ülke ve Eskişehir’ in, kalkınmasında, önemi oldukça fazladır.  Ekonomik kalkınmanın, yeterli derecede olması da sanayideki, gelişmelerle orantılıdır.  Bir ülke ve kent sanayileşmeye, yeterli derecede önem vermiyor ve bu alanda başarılı da olamıyorsa,  ihtiyacı olan ürünleri, üretemeyecek ve bu da bu ürünleri dışarıdan, alma sorununu doğuracaktır.
Yine sanayide, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan bir ülkenin, ekonomisi dışa bağımlı hale gelirken, işsizlikte ciddi sorun olacaktır.  O nedenle de ülkemiz ve Eskişehir, sanayi alanın da mutlaka başarılı olmak zorundadır. çünkü sanayileşme ve ihracat, ülkemiz ve Eskişehir’ in,  kalkınmasında, son derece önemli bir yere sahiptir.
Sayın KESİKBAŞ’ a, göre, ihracat, ekonomik kalkınmanın, temel araçlarından biridir. Firmalar için de gereklidir. Şirketler, düşen talepte, yaşanan iç krizlerde, rekabetin yoğun olduğu iş alanlarında var olmak, kendini korumak ve istikrarlı büyümeyi sürdürebilmek için de dış pazarlara, açılmak zorunludur.
Yine Sayın KESİKBAŞ’ a göre, şirketler, yeni müşteriler, yeni alışkanlıklar ve yeni tüketim davranışları geliştirmek, yeni iş modelleri oluşturmak,  üretmek, satmak, geliştirmek, büyümek zorundadır. Bu nedenle de firmaların, kendilerini tanımaları, nerede olduklarını, ne yapabileceklerini, dış ticarete, ne kadar hazır olduklarını bilmelidir.
Sayın KESİKBAŞ,  TV’deki programda, şirketleri ile de ilgili bilgi de verdi. özelliklede Şirketlerinin 110 ülkeye, ihracatta bulunması, ihracat alanında, ciddi bilgi birimi, tecrübe ve deneyime sahiptir. ESO Başkanı olursa, OSB’ deki şirketlere, ihracatta alanında, ciddi katkıda bulunacaktır.
Sayın KESİKBAŞ, Bloomberg HT'deki, programda, insan kaynakları üzerinde de bilgi verdi. ESO,  insan kaynakları, politikası alanında,  Türk sanayinde, öncü konumda olacak, OSB’ deki, şirketler, çalışana değer veren, değişime açık, bölgesinde ve sektörde lider,  ve kaynaklarını verimli kullanabilecek, bir yapıya da sahip olacaklardır..
Ayrıca OSB’ deki şirketlerin, çevreye, iş sağlığına ve güvenliğine duyarlı, kalite standartlarına uyumlu, teknolojisini sürekli geliştiren, çalışanlarının yaratıcılığından güç alan, müşteri odaklı, şirketler olma yolunda, insan kaynaklarını, verimli bir şekilde kullanmaları için de her türlü destek verilecektir..    
ESO, bünyesindeki şirketlerde, çalışmaların, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak, insan kaynağının planlanması, yapılacak, çalışanların seçilmesi, işe alınması, hizmet birimlerinde görevlendirilmesi, geliştirilmesi, sanayide çalışanların, eğitim ihtiyaçlarının belirlenerek karşılanması da sağlanacaktır.
Sayın KESİKBAŞ TV’ de, sözleri değerlendirildiğinde Eskişehir sanayisinin, rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin, yükseltilerek, dünya ihracatından, daha fazla pay alması sağlanacaktır.   O nedenle de şirketlerin, ağırlıklı olarak, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda, çevreye ve topluma duyarlı, bir sanayi yapısına dönüşümünü hızlandıracak, hedef ve stratejiler ivedilikle belirlenecektir. Yerli ve yabancı yatırımcıya rehber olacak,Eskişehir sanayi Mastır Planı bir an önce hayata geçirilecektir.
Sayın KESİKBAŞ,  Eskişehir’ de, şirketlerin, ulusal global pazarlarda söz sahibi olabilmesini, bünyelerinde oluşturacakları, Ar-GE çalışmaları ile eşdeğer tutuyor.  ESO bünyesindeki işletmelerde,  AR-GE çalışmalarına,  ivme kazandırmak için de her türlü imkan seferber edilecektir
Elbette Ar-Ge ile ilgili yasa avantaj getirse de, AR-GE çalışmaları pahalı çalışmalardır. Sayın KESİKBAŞ  göre, bu sorunda, ESO’ nun, rehberliğin de, şirketler arasında “SEKTöREL” ve “çATI “ şirketleri, kurularak aşılabilecektir.
Eskişehir’ de, AR-GE çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Sayın KESİKBAŞ, ın,  AR-Ge ile ilgili görüşleri değerlendirildiğinde, bu elamanları sağlamakta da kararlı gördük..
Sayın KESKBAŞ göre, bilgi ve teknoloji içeriği düşük, üretim sektörleriyle, ulusal ve global pazarlarda rekabet edilemez. O nedenle de Eskişehir, sanayisi, ESO’ nun rehberliğinde, inovasyon stratejisiyle, bilgi içeriği ve katma değeri yüksek, sektörlere, yönelmelidir.
Sayın KESİKBAŞ,  TV’ deki programda, Eskişehir sevdalısı, girişimci, yatırımcı, risk alan, kararlı, müteşebbis, en önemlisi de karizmatik bir yapıda gördük. özellikle de sanayi alanındaki bilgi birikimi, deneyimi ve tecrübesi ile de Eskişehir sanayisi ile ilgili makro hedeflerini, mutlaka gerçekleştirerek, Eskişehir sanayisini de ulusal ve global pazarlarda da söz sahibi yapacaktır.
Kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi