4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE RAYLI SİSTEMLER

ülkemizde, raylı sistemlerde, yerli katkı zorunlu hale gelmiştir. çünkü ARUS 2023 yılına kadar ihale edilecek olan,  96 adet hızlı tren ve 7000 adet Metro, Tramvay ve Hafif Raylı Araç (LRT), 250 adet Elektrikli Lokomotif, 350 Dizel Lokomotif, 500 adet banliyö seti ve binlerce yolcu ve yük vagonu ihalelerinde, yaklaşık 20 milyar euro, alt yapı yatırımları ile birlikte 50 milyar euro’nun ülke ekonomisinde kalmasında önemli bir katkı sağlayacaktır. Raylı sistemlerdeki bu yeni yerli üretim politikaları, diğer sektörlerinde önünü de açacaktır.


Raylı Sistemler Kümelenmesi, Yönetim Kurulu Başkanı, Sayın Kenan IŞIK, yaptığı basın açıklaması ile de  Milli Yüksek Hızlı Tren ihalesinin yayınlandığını, üretimin, TüLOMSAŞ  tesislerinde gerçekleştirilecek olan, Yüksek Hızlı Tren Setleri ile Bölge ve ülke ekonomisi için, çok önemli bir sürecin başlayacağını belirtmişti.


 lk aşamada, 20 YHT seti, yüzde 10 yerli katkı payıyla üretilerek, ithal edilecek,  İkinci aşamada, 60 YHT setinde yüzde 53 yerlilik oranına ulaşılacaktı. üçüncü aşamada ise Milli YHT Projesi kapsamında 16 set, yüzde 74 yerlilik payıyla, Eskişehir'deki Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'de (TüLOMSAŞ) kurulacak tesiste imal edilecekti..


Ancak neden bilinmez,TCDD Genel Müdürlüğünce, saatte 250 kilometre hıza sahip, 96 yüksek hızlı tren (YHT) setinin alımını ve üretimini, kapsayan ihale iptal edildi. Şartnamede yapılacak değişikliğin ardından, ihale ilanı yeniden yayımlanacak, tarih henüz belli değil.


ESO Başkanı Sayın Celalttin KESİKBAŞ ise seçimlerde, pekçok projeyi kamuoyu ile paylaşmıştı. “RAYLI SİSTEMLER öZEL ENDüSTRİ PARKI “ bu projelerden biriydi..  


Sayın KESİKBAŞ ve ekibine göre,  TüLOMSAŞ, önderliğinde, Raylı Sistemler, Eskişehirli sanayicilerin, yıllar önceki DNA.larında bulunan çalışkanlığı ve sanayiciliği ile Lokomotif setleri, tank motoru üreten ve nice ağır sanayiye hizmet veren, kendi interlandında 10.larca firma ile tedarikçi olarak çalışan, Ar-Ge ‘ de,  önlarca mühendisin çalıştığı  “Raylı Sisstemler özel Endüstri Parkı, milli projelerin, üretildiği  yer olacak mı zaman gösterecektir.


Elbette Eskişehir’de gerçekleştirilecek, raylı sistemler alanında,, TüLOMSAŞ, ciddi katkıda bulunacaktır. çünkü yıllardır, TüLOMSAŞ, Eskişehir ekonomisi, özellikle yan sanayinin gelişmesine ve OSB’ deki işletmelere, önemli katkılarda bulundu. Eskişehir’ de,  sanayi bilinci yarattı. Kurumun, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olması,  ülke ve kent ekonomisi, özellikle de istihdam ve yan sanayi açısından büyük önem taşımaktadır.


Birlikte Biz Kazanacağız, “RAYLI SİSTEMLER öZEL ENDüSTRİ PARKI”    ve TüLOMSAŞ,  Eskişehir’ i, raylı sitemler alanında, global pazarlarda söz sahibi yaparken, TüLOMSAŞ’ ı, ESO ve OSB^yi, daha da güçlü kılacaktır.


Ancak Raylı sisitemlere ve sanayide başarılı olank için nitelikli işgücüne ihtiyaç var. çünkü  çağımızda,  şirketler ve organizasyonlar, nitelikli işgücü ile daha iyiye ulaşıyor ve daha başarılı ve verimli performans sergiliyorlar. özellikle de dünyadaki gelişim değişimleri yakından izleyen, makro hedefleri olan,  toplam kalite yaklaşımını benimsemiş ve sürekli de ileriye odaklı şirketlerde, güven, verim ve kalite kendiliğinden oluşuyor. 


Elbette şirketlerin, dünya şirketi olarak ve ulusal ve global pazarlarda kalıcı olması kolay değildir. Bu alanda, çok iyi stratejiler yanında,  Ar-Ge çalışmalarının da ivme kazanması,  ürünlerin maliyeti, global pazarlardaki şirketlerle işbirliği, teknoloji üretimi ve transferinde, gösterilecek başarı, şirketlerimizin  ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olmasın da, önemli unsurlardır. Şirketlerimiz ve  TüLOMSAŞ, bunu farkındadır.


Raylı sistemlerde, Batı Avrupa 21.47 milyar Euro’luk hacmiyle çok büyük Pazar. Yılda % 4’ lük bir artışla da büyüdüğü ve bu yıl bu artışla da bu pazarın, 25.91 milyar Euro’ya ulaşacağı söyleniyor.  Asya 13.73 milyar Euro hacmiyle, ikinci büyük pazardır. Bu yıl %6’lık büyüme oranı ile 18.66 milyar Euro’ ya ulaşacaktır.  Kanada ve ABD 9.42 milyar Euro ile 3. sırada yer almaktadır. TüLOMSAŞ,  Avrupa, Asya, Ortadoğu, Afrika pazarlarında, en şanslı şirkettir.  


Sayın KESİKBAŞ ve  ekibinin gündeme getirdiği,  Raylı Sistemler özel Endüstri Parkı, TüLOMSAŞ’ ın, ulusal ve global pazarlardaki payını, daha da artıracak, ülke ve Eskişehir ekonomisi, daha da güçlenirken, istihdam olanaklarını da artıracaktır.


Dünyanın, en gelişmiş test cihazlarıyla donatılan ve tamamlandığında yatırım değerinin 1 milyar liraya ulaşacağı söylenen, Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi’nin (URAYSİM),  Eskişehir ve Türkiye  özellikle de  raylı sistemler sektörü için büyük bir kazanımdır. URAYSİM  ile Ar- Ge ve test konusunda, sanayimizde,büyük ivme kazanırken, raylı ssitem yatırımlarında da Eskişehir’ e, avantaj sağlayacaktır.


Ayrıca  TüLOMSAŞ, Genel Müdür, Sayın AVCI ve ekibi,  TüLOMSAŞ’ ın,sahip olduğu,, bilgi birikimi, imkân ve olanakları ile  Milli Hızlı Tren Projesini gerçekleştirebilir. Yeter ki Eskişehir’deki siyasiler,  kurum/kuruluşlar, ESO, OSB  ve Raylı Sistemler Kümesi, her türlü desteği versin, TüLOMSAŞ’ da, icratında, özerk hale getirilsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi