4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EKMM VE SEÇİM SONRASI.

                                     
             EKMM’ de, Temmuz ayında genel gündem,”SEçİM SONRASI” idi. .Tüm siyasi parti, İl başkanları ve seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları ve odalar, sendikalar, dernekler, gönüllülerin,  seçimden sonra, beklentilerini, dile getirmeleri için,  Eskişehir Küçük Millet Meclisi, tatile girmedi ama davet edilenlerin, büyük çoğunluğu toplantıya katılmadı.
        Oysa KMM' lerin, benzeri, ABD'de, yaygın bir şekilde uygulanıyor. ABD'li, parlamenter ve senatörlerin, çıkıp halka kendilerini, anlattıkları toplantılara 'Townholl meeting' adı veriliyor. özellikle seçimlerden, önce adaylar, bu toplantılara katılarak kendilerini, yapacaklarını anlatıyor, soruları cevaplandırıyor ve oy istiyorlar. Eskişehir'de ise davet edildikleri halde, milletvekilleri, bu toplantılara katılmıyorlar.
          Milletvekilleri, Başkan Sayın ERDOĞAN’ ın, yemin töreni için mi katılmadılar bilinmez ama en azında toplantıya, e-mail ve mesaj gönderebilirlerdi. Nitekim CHP Eskişehir Milletvekili, Sayın Utku çAKIRöZ, mesaj göndererek mazeretini bildirdi.
           Eskişehir’ de, yapılan toplantılara, Eskişehir’ in, tüm milletvekilleri, sivil toplum örgütleri  niçin katılmaz veya Eskişehir’ in, sorunlarının gündeme getirilmesinde ve çözümünde Takım ruhu “ içinde çalışmalar bilinmez ama ülkemizde, birlikte hareket eden, düşünen ve fikir üreten, kentler, her alanda, atılım yaptı, sorunlarını da çözüyorlar.
          Nitekim geçmiş yıllarda, Maliye Bakanı, Rahmetli UNAKIDAN’ ın, övgü ile bahsettiği Kayseri’ye, gitmiştim. Kayseri’ de, yapılan bir toplantıya da, katılma fırsatı doğmuştu.           
           Partili, partisiz, herkes, toplantı süresince, Kayseri’ye yapılacak yatırımları konuştular. Toplantı süresince de  “ortak aklı” ön planda tuttular, çok olumlu tespitlerde ulaştılar.
          Bir sorum üzerine, sohbete katılan, partili de olduğunu söyleyen, bir Kayserilinin, verdiği " Kayseri’ nin, menfaatinin olduğu yerde ve toplantılarda, particilik yoktur. Her kesim, tek parti gibi hareket eder, istediğimizi de alırız.” cevabı, Eskişehir’deki, Siyasi parti İl Teşkilatlarına, sivil toplum örgülerine ve bazı çevrelere de örnek teşkil edecek nitelikte idi. 
          Kayseri ilindeki, bu felsefenin, Kayseri ‘yi, her alanda getirdiği nokta ortadadır.
          öte yandan Eskişehir’ de, kent için çalışan, her türlü fedakarlığı yapan insanlarımıza karşı da bir vefasızlık da var. Vefasızlık yapılan insanlarımızdan biri de EKMM gönüllüsü, Sayın Sevim ŞAHİN' dir.
             Yıllardır, Eskişehir Küçük Millet Meclisinin,, hiçbir ücret almadan, onun tabiriyle, hamallığını yapıyor ama EKMM oturumlarını, zorluklar içinde gerçekleştiriyor. Eskişehir milletvekilleri ve kentin yönetiminde sorumlu kişiler ve sivil toplum örgütleri, davet edildikleri halde, EKMM oturumlarına da  arzu edilen ilgiyi göstermiyorlar.
                Temmuz Ayı, EKMM toplasında, genel gündem ,”SEçİM SONRASI” idi. .Toplantı da ülke ve Eskişehir’de partilerin aldıkları sonuçlar değerlendirildi. Partilerin başarı ve başarısızlıklarının, nedenleri üzerinde duruldu.
               Eskişehir’ de, partilerin, milletvekili listeleri, başarısızlığın, en önemli nedene olarak gösterildi. özellikle de CHP listesinin, parti tabanı ve kamuoyu tarafından kabul görmediğinden dolayı, arzu ettiği başarıya ulaşamadığı hususunda, fikri birliği oluştu.
              Aslında yıllardır, ülke ve Eskişehir bazında, partilerin listeleri tepki gördü.. Oysa partilerdeki listeleri, halk veya üyeler belirlese, parti içinde huzursuzluk olmayacak, listelerde, seçmen tarafından kabul görecek, partilerde, arzu ettiği başarıya ulaşacaktır.
          Nitekim Cumhuriyetin kurucusu, ATATüRK’ e, göre, Yasama Kurumu,     hiçbir sınıfa dayanmayan ve hiçbir sınıfın temsil edilmediği, millet tarafından doğrudan doğruya seçilen, vazife ve yetkilerini, millete karşı sorumlu olarak, yerine getiren bir parlamento olmalıdır.
             Yine, ATATüRK,  Egemenlik Kayıtsız ve Şartsız milletin elinde olduğunu , Parlamento üyeleri de kayıtsız şartsız, liderlere, karşı değil, millete karşı sorumlu olacaklarını belirttikten sonra,”  Parlamento üyelerini,  halk doğrudan doğruya ve hiçbir aracı olmadan kendisi seçecektir. Milletvekillerin, seçiminde aracılığı, ne yürütme kurumu olan hükümet, ne de partiler yapabilir”  demiştir.
              Bugün öyle mi? 
             ATATüRK’ ün, düşündüğü parlamentoda, halk, değer verdiği ve kendisinden hizmet beklediği kişileri, bizzat seçecektir. Halkı, hükümetin veya partilerin empoze edecekleri kişileri seçmek zorunda ve durumunda bırakmak, tamamen antidemokratiktir.
              EKMM, Eskişehir’ in, sorunlarının tespiti,  gündeme gelmesi, en önemlisi de çözümü açısından önemli bir kuruluştur.  O nedenle de sendikalar, odalar, Belediye Başkanları, Milletvekilleri, partilerin, İl başkanları, gönüllüler, Eskişehir Küçük Millet Meçlisi toplantılarına, iştirak etmeli ve destek de vermelidir. çünkü birlikten, kuvvet doğar.
            Sayın Sevim Şahin ve katılımcıları kutluyoruz…



























Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi