4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

VAAT DEĞİL SOMUT PROJE

           Mahalli idareler seçimleri için, takvim ilerliyor. Belediye başkan adayları da seçmeni etkilemek için vaat, öneri ve söylemlerde bulunuyorlar. Ancak adaylar, belediyelerin, çözüm bekleyen, altyapı ve trafik gibi, onca ciddi sorunlarla ilgili, proje üreterek, seçmenle paylaşmak yerine,  kişilere yönelik, “Asfalt parası almayacağız” gibi vaatler yapılıyor.


           Oysa belediyelerde, geleceğe bakmak,  vaat ve sözle olmaz. Belediyelerin, sorunları ile ilgili, "PROJELER üRETMEK" gerekir. çünkü çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. ülkelerin, şirketlerin ve belediyelerin zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor


            Ayrıca kentlerde,  işsizlik" "sektörler arası dengesizlik", "mahalleler şehirleşme dengesizliği", "altyapı hizmetlerinde tıkanma", " çevrenin tahribi ve fiziki plansızlık", " gelir dağılımındaki adaletsizlik"," sosyal tabakanın derinleşmesi" "kültür değişimi ve kültür boşluğu"," toplum hayatında çözülme”, “trafik " gibi, ciddi sorunları vardır.       


           Belediye Başkan adayları, bu problemleri, bütün olarak kabul edip, toplu olarak mı, yoksa tek tek ele alıp, kademeli olarak mı çözecekler, buna da öncelikle karar vermeli ve çözümlerini de somut projelerle seçmenle paylaşmalıdır. 


.          çünkü belediyelere,  kent yaşamını kolaylaştıran, planlı ve programlı faaliyetlerin yürütülmesinde, büyük görevler düşmektedir.  Halkımızın, yerel yönetimlerden beklentileri her geçen gün artmakta ve değişmektedir. O nedenle de belediyeler, insan ve hizmet odaklı projeler üretmek ve hayata geçirmek zorundadır.


              Geçmiş yıllarda,  Eskişehir, hakkında, pek çok yorum ve eleştiri, yapıldı ve hedefler belirlendi. Hatta çeşitli kimliklerle de tanımlandı. Ancak değişen hiçbir şey olmadı. Her geçen yıl da geçmişi arattı.


              Bugüne kadar da Eskişehir hakkında, çok şey konuşuldu ve tespitler yapıldı. . Ancak tespitlerin, büyük çoğunluğu, hayata geçirilemedi. Her kurultay ve konferansta olduğu gibi,  Her yerel seçimde, düşünülen, önerilen ve vaat edilenlerin, büyük çoğunluğu, söylemde kaldı.


         Eskişehir’in, “Kültür”, “Sanayi” , üniversite”  gibi, kimliğinin olduğu veya olması gerektiği hep söyledi. Hatta bu yönde çalışmalar da yapıldı ama bir türlü sürekli, kalıcı bir kimliği olmadı.  Her gelen belediye başkanına göre de, kimlik değişti.


            Eskişehir,, çok merkezli veya kesimli kent olma hedefi, bir türlü gerçekleştirilemedi. Tek merkezli kalması içinde, ne yapılması gerekiyorsa, o yapıldı. Süper Marketler, kent merkezinde, yer alması ise tek merkezli kentin tuzu biberi oldu.


         Oysa XXI. Yüzyılda, şehircilik anlayışı, çok merkezli ve kesimli kenti de aştı. Bugünün şehircilik anlayışı, “Büyüme Koridoru adı verilen şehirlerarası otoyolların iki tarafına serpilmiş, “çEVRE KENTLER” şeklinde ortaya çıkmaktadır.


          Bu kentlerin, şehir merkezinin, neresi olduğu belli değildir. Hatta kentlerin, nerde başlayıp, nerede bittiği de  tahmin etmek çok zordur. Yüzlerce kilometrelik büyüme koridorlarının, etrafında devamlı büyüyen ve gelişen şehirlerdir.


         Elbette Eskişehir’in, dünyadaki şehircilikle ilgili bu anlayıştan uzak kalması düşünülemez.  Belediye  mücavir alanlarını genişlemesi, hayata geçirilmesi, şehircilik açısından, önemli bir aşama olacaktır.


           özlemini çektiğimiz Eskişehir, büyüme koridorları olan, merkezi belli olmayan, Yeşil alanlarla iç içe, bütün şehir imkânları yanı başında,  yani Şehir-Kır antitezlerini sentezleyebilmiş bir kenttir.


             öte yandan  belediyelerde icraatların,, başkanlara göre  hayata geçirilmesi ve  çağımızda başarı açısından olmazsa olmaz kavramları olan TOPLUM KATILIMI“TAKIM RUHU”  “ORTAK AKIL”  ve “ ORTAK PAYDA” gibi, kavramların,, yönetime hakim kılınmaması da şehirleşmenin, önünde engel teşkil etti.     


             Ayrıca yılladır,  şehirleşme, sanayiden, daha hızlı bir tempo ile ilerledi. Bu süreç içinde de, kent demografik, ekonomik ve sosyal yönlerden, farlılık gösterdi. Kırsal kesimden kentlere göç geldi. pek çok sorunu da beraberinde getirdi.


             çağımızda, E-devlet uygulamalarının, giderek artması, yerel yönetimlerde, özellikle de belediyelerde de E-devlet uygulamalarına yönelik çabaları da arttırmıştır. E-devletin,önemli ve tamamlayıcı bir parçası olan, E-belediye uygulamaları üzerinde de belediye başkan adayları bu alandaki projelerini de  seçmenle paylaşmalıdır.


            Eskişehir’in, şehircilik alanında, ciddi sorunları vardır.. Ama bütün bu sorunlar çözülmeyecek sorunlar değildir. Yeter ki belediye başkan adayları ve ekipleri, dünün, bugünün, dünyada ve Eskişehir’de ki, “ŞEHİRLEŞME “ serüvenleri, tam idrak etsinler ve o idrak ışığında, kararlı adımlar atılabilsinler. Seçmenler de  partileri değil de,  kentin sorunlarını, vaatlerle değil, somut projelerle, çözecek, belediye başkan adaylarını ve ekiplerini tercih etsinler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi