SU İLE ÇINARIN BİRLİKTELİĞİ

çınar ile suyun birlikteliği gizli bir kibre dayanırmış. çınar yaprağıyla damarlarında gezdirdiği, barındırdığı, süzerek yavaşça yere bıraktığı su damlasından küçük bir teşekkür beklemiş yıllarca. Onun su birikintisine, göle, dereye dönüşmesine tanıklık ederken kendine bir minnet borcu olduğunu düşünürmüş. Su damlası ise hayretle izlermiş çınarı.


Onun gökyüzüne değme çabasına, güçlü gövdesine inat, narin kabuğunu ve kuşlara yuva açan anaç göğsünü seyredermiş bulunduğu yerden. Sağladığı güç ile çınarın büyüyen köklerini izler, görkemini borçlu olduğu damlalara sunacağı şükran anını düşlermiş.


Su ve çınar sessizce beklemişler birbirlerini senelerce... Konuşmadan. Sessiz bir kibir ile. Yıllar geçmiş, yaprak damlaya, damla yaprağa nispet yaparak, birbirlerinden küçük bir teşekkür alma umuduyla…


Toprak takdir bilmez bu ikiliyi izlemiş uzun süre ve güneşe fısıldamış:


“Bir süre konuğumuz ol, süren uzun, ışığın bol, ısın yüksek olsun!”


Güneş anlamış toprağın niyetini. Uzun saatler ve günler boyu kalmış yeryüzünde! Su kurumaya, yapraklar solmaya başlamış. Ne göl mavi suyu besleyecek kök bulmuş, ne yaprak süzecek damla. Su da kurumuş, çınar da. Ağaçta tek bir yaprak kalmış, gölde sadece bir damla! Tek bir yaprak, tek bir damla! Damla yaprağa bakmış ve bırakmış kendini bir umutla.


Kök son damlayı çekmiş içine ve yükseltmiş gövdesiyle havaya, güneş yol vermiş yağmura. Yağmur konuk olmuş bu kez çınara.


çınar bir elin parmakları gibi açılan parmaklarıyla sıkı sıkı tutmuş damlaları ve özenle bırakmış aşağıya. Damla küçük bir gülücük ile teşekkür etmiş çınara. çınar da yaprağını eğmiş suya.


O gün bugündür, suya düşen her damla, halka halka açarak teşekkür eder yaprağa. Yaprak ise, beş parmak gibi açarak el sallar damlalara.


Su insanlar için yaratılan en büyük nimetlerden biri! Unutma, su gibi özel, su gibi güzel, su gibi faydalı, su gibi lüzumlu ve su gibi bitmez tükenmez olduğunu da unutma. Su gibi sakinleşebileceğin gibi, su gibi de “kıyametler” koparabileceğini unutma.


Şimdi sen “su” olduğunu düşün. Su kadar özel, su kadar faydalı, su gibi güzel, su gibi yararlı, su gibi vazgeçilmez. Ve su gibi hayat kaynağı olduğunu düşün. Ama su gibi yaşatıcı ol; girebilmeyi öğren insanların damarlarına, su gibi “bir küçük bardağın içine” kendini sığdır ki vazgeçilmez ol! Hayat ver dünyaya…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
AKTÜEL Arşivi