7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ

 


     Anadolu öğretmen Liseleri Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Plânı  gereğince 1989-1900 Eğitim Yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Söz konusu Kalkınma Planı hedefleri arasında yer alan ‘öğretmen liseleri amaçları doğrultusunda geliştirilecektir’ ilkesi ve öğretmen Yetiştirme ve Danışma Kurulları kararları gereğince ‘Anadolu öğretmen Liseleri’nin çağın eğitim-öğretim kurumları hâline getirilmesi için bu okulların fizikî imkânlarının ve programlarının geliştirilerek öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına kaynaklık etmesi benimsenmiştir.


     İstiklal Savaşının en zor ve yoğun bir ortamında Maarif Kongresinin toplanması eğitimde millileşme döneminin başlayacağının ilk işaretiydi. Atatürk’ün bizzat katıldığı bu kongreye yurdun değişik yerlerinden 250 civarında öğretmen katılmıştır. Atatürk burada yaptığı konuşmada: ‘Yüzyılların yüklediği derin bir idare ihmalinin devlet varlığında açtığı yaraları gidermeyi sağlayacak çabaların en büyüğünü, eğitim yolunda harcamamız gerekmektedir.’ diyerek yeni devletin önceliğinin eğitim olacağını vurgulamıştır.


     Birinci Maarif Kongresinin Türk eğitim tarihi açısından çok büyük bir önem taşımakta ve milli eğitim ve kültür politikalarının temel taşını oluşturmaktadır.


   16 Mart 1848’de açılan Dârül Muallimîn adı altında ilk öğretmen okulları açılmıştır. Bu tarih aynı zamanda ‘öğretmen Okullarının kuruluş ılı olarak kabul edilmiştir. İlköğretmen Okulları, Köy Enstitüleri, Eğitim Enstitüleri, Yüksek öğretmen Okulları ve Eğitim Fakülteleri olarak devam eden bu süreçte öğretmen yetiştirme eğitimi verilmiştir. öğretmen Liseleri ve Anadolu öğretmen Liseleri ise Eğitim Fakültelerinin ana kaynağı olmuştur.


      Anadolu öğretmen Liseleri, millî eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak;


a. öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak,


b. öğrencilerine öğretmenlik ruhu aşılamak ve öğretmenlik mesleğini sevdirmek,


c. öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği davranışları kazandırmak,


d. Bütün öğrencilere orta öğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vermek,


e. ülke kalkınmasına maddî ve manevî katkıda bulunma şuurunu ve gücünü kazandırmak


amacıyla ortaokul üzerine bir yıl hazırlık olmak üzere toplam dört yıl normal öğretim süreli, yabancı dil eğitimi ağırlıklı, öğretmenlik mesleğine ilgi, istek ve yatkınlık kazandırıcı derslere yer veren, paralı, parasız yatılı ve gündüzlü eğitim ve öğretim yapan orta öğretim kurumları biçiminde düşünülmüş ve uygulanmıştır.


  Anadolu öğretmen Liseleri başarı açısından, devlet okulları arasında Fen Liseleriyle yarışır bir duruma gelmiş; eğitim, kültür, spor ve sanat etkinlikleriyle Türk Eğitim Sistemi içinde seçkin bir yer edinmişken 2014 yılında  kapatılmıştır.


 


 


      Milli Eğitim Bakanlığının, lise türlerinin azaltılması çalışmaları kapsamında Anadolu öğretmen Liselerini kapatılması Türk Milli Eğitimi açısından kara bir gün olmuştur.


    16 Mart 1848 tarihinde rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere, üç yıl süreli  Dar’ül Muallimin-i Rüşdi adıyla kurulan öğretmen okulları günümüze kadar farklı isimler almıştır. üzerinde en çok oynanan bir kurum olarak öğretmen okulları, Bakanlığın son çalışmasıyla da artık tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır.


    Bir ülkenin geleceği; ‘iyi insan-iyi vatandaş’ yetiştirmeye bağlıdır. Atatürk, bunun yanında özellikle asker ve öğretmen yetiştirmenin hayati bir önem taşıdığını belirtir: ‘İki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran irfan ordusu. Bu iki ordunun her ikisi de kıymetlidir, yücedir, verimlidir, saygıdeğerdir; fakat bu iki ordudan hangisi daha kıymetlidir, hangisi birbirine üstün tutulur. Şüphesiz böyle bir tercih yapılamaz, bu iki ordunun ikisi de hayatidir.


    Uzun yıllar müdürlüğünü yapma onuruna eriştiğim bu liselerde gerçekten dar kalıplardan sıyrılarak mükemmele yakın bir eğitim verilmekteydi. Ama son zamanlarda plansız-programsız olarak siyasi endişelerle her tarafa bu tür liselerin açılması, yüksek kaliteyi çok aşağılara çekerek bu okulların cazibesini kaybettirmeye başlamıştı. önce, bu liselerde görev alacak öğretmenlerin seçme sınavı kaldırılarak ideolojik yakınlığı olan öğretmenlerin atamasının yapılması bozmanın-bozulmanın ilk belirtisiydi.


Anadolu öğretmen Liseleri, şerefli geçmişinde eğitime binlerce öğretmen kazandırmış, öğretmenlik mesleğinin biricik temel kaynağıydı. Anadolu öğretmen Liseleri, öncelikle öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamaktaydı. öğrencilere öğretmenlik ruhu aşılayarak öğretmenlik mesleğini sevdirmekte ve onları öğretmenliğe yöneltmekteydi.


 Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu öğretmen Liselerini kapatarak tartışmalı olan kendi varlığını da sıkıntıya sokmuştur. Eğitim yeterince ana ekseninden; hedefsiz, ülküsüz, ilkesiz bir kimliksizliğe sürüklenmiştir. Bugünkü başarısızlığın temel noktalarından biri de budur.


   Biz öğretmen Marşımızı yeniden gür sesle yeniden okuyalım. öğretmen Okullarının 170.Yıl dönümünü buruk kutlayalım.


 


öĞRETMEN MARŞI


Alnımızda bilgilerden bir çelenk,


Nura doğru can atan Türk genciyiz.


Yeryüzünde yoktur, olmaz Türk'e denk;


Korku bilmez soyumuz.


 


Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;


Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.


 


Candan açtık cehle karşı bir savaş,


Ey bu yolda ant içen genç arkadaş!


öğren, öğret hakkı halka, gürle coş;


Durma durma koş.


 


Şanlı yurdum, her bucağın şanla dolsun;


Yurdum seni yüceltmeye antlar olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi