7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

7-Ahmet URFALI (DOLUNAY)

"ESKİŞEHİR ŞAİR VE ŞİİR AÇISINDAN ZENGİN BİR KENT"

Eskişehir’in en köklü kültür sanat derneği olarak kuruluşunuz hakkında bilgi verir misiniz? Şiirin güzel sanatlar içindeki yeri nedir?


Eskişehir Şairler Derneği 1992 yılının sonlarına doğru ilk tüzükteki isim sırasına göre Arman Naci GELENDOST, Ertuğrul ŞAKAR, İbrahim SAĞIR, Mustafa üNAL, Nurşen ŞEN, Recep YARBAŞ ve Fevziye ŞEN’den oluşan Kurucu üyeleri tarafından kurulmuştur. Kurucular Kurulunun görev bitiminde Başkanlığa seçilen Sayın İbrahim SAĞIR bu görevi bilfiil 25 yıl büyük bir özveri, hoşgörü ve sabırla sürdürmüştür. Bu süre içerisinde değerli şair ağabeyimiz İbrahim SAĞIR gerek şiir bilgisi ve gerekse olgun ve mütevazı kişiliğiyle derneğin şiir akademisi adını almasını sağlamıştır. Tabi burada kendisine her türlü desteği veren yönetim kurulu ve yakın arkadaşlarının payı da çok büyüktür. Derneğe yolu düşen herkese kapıları açık tutulmuş ve bir ocak vazifesi görmüştür. Yunus Emre’nin yetiştiği bu topraklarda bizler de bir ses bir nefes olarak katkı sağlamak amacıyla bu yolda yürümeye devam ediyoruz. 


Eskişehir Şairler Derneği, Eskişehir ve Türkiye’nin uzun soluklu bir dernek olarak Türk Edebiyatına hizmet etmiş, onlarca şairin yetişmesine ve adını duyurmasına vesile olmuştur. Bu anlamda derneğimizin bu denli güçlenmesine Prof. Dr. Halil BUTTANRI hocamızın ESOGü’de çalıştığı dönemlerde takdir ve çabalarıyla şairlerimizi bitirme tezi konusu olarak çalışmaları çok büyük katkılar yapmış olup, her fırsatta teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu sayede şairlerimiz Osmangazi üniversitesi arşivlerine geçmiş oldu.


Sanat; insandaki duygu, düşünce, muhayyile ve onun yaratıcı gücünü somut ve soyut malzemeler kullanarak etkili bir biçimde anlatarak izleyicisinde bedii- estetik bir zevk, erdem ve anlayış uyandırma çabasının dışa vurumu, anlamıdır. Edebiyat ve onun içinde yer şiir ise güzel sanatlardan olup dış dünyaya yönelik duygu, düşünce, algı ve izlenimleri, söz, ses, biçim, melodi, renk, çizgi, ve ritim gibi unsurlarla anlatmak; edebiyat, müzik, resim, heykel, mimari ve tiyatro gibi etkinliklerle insanda etki yaratıp coşku ve hayranlık uyandırma işlevinin alanıdır diyebiliriz. Dil sanatlarının en etkin dalı olan şiir, ilk insan topluluklarından başlayarak tesir ve gücünü artırarak günümüze kadar ulaşmıştır.


  Şiir, bilme, tanıma, anlama demektir. Türkçede “yır, koşuk, özün” anlamındadır. Mehmet Doğan şiiri, vezne veya vezin tesiri oluşturan ahenge sahip, kafiyeli veya kafiye tesiri uyandıran ses uyuşumu oluşturan edebi eser olarak tanımlar. TDK sözlüğü ise: zengin sembollerle, ritimli sözlerle ve seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan edebi anlatım biçimidir, şeklinde tanımlar. Yahya Kemal'e göre şiir musikidir; fakat bildiğimiz musikiden farklı bir musikidir. Cahit Sıtkı'ya göre, kelimelerle güzel şekiller kurma sanatıdır. Ahmet Haşim, şiiri: söz ile musiki arasında olan fakat sözden ziyade musikiye yakın olan bir lisan olarak tanımlar.


Necip Fazıl, şiiri, mutlak hakikati arama işidir, diye tanımlar. Ahmet Kabaklı şiirle ilgili olarak nesirde nasıl yazarın bir üslubu olursa, şiirin içinde de şairin bir sırrı olur ve şair adedince sır vardır ki bu da şair adedince şiir tanımının olduğunu gösterir, demektedir. Her şiirde bir sitem, itiraz, ıstırap ve itiraf bulunur. Söz ancak şiirle sırlanıp kilitlenir. Hayâlin sınırsız dünyasında özgürce at koşturmaktır şiir. Onda kalp atışlarını duyarsınız şairin. Sezginin yetenekle izdivacıdır şiir. Şiir, Hz. Muhammet’in


kendisi için yazılan kasidelere icaze olarak bürdesini vermesinin anlamına ulaşmaktır.


Derneğiniz adından da anlaşılacağı gibi şairleri bir araya getirmek amacını taşımaktadır. Kuruluşunuzdan bu yana gerçekleştirdiğiniz önemli etkinlikler nelerdir?


Eskişehir şair ve şiir açısından çok zengindir. Ben buna Yunus Emre bereketi diyeyim. Aslında şairlerin önemli bir kısmı başka illerden olmasına rağmen Eskişehir’de buluşmuş ve bu güzel toprakların sesleri ve renkleri olmuşlardır.


Valiliğimiz uzun yıllar Yunus Emre haftası etkinliklerini Derneğimizle birlikte yürütmüştür. 2013 ten sonra ödenek gelmemesi nedeniyle derneğimizin imkânları buna yetmediği için yürütülememiştir. Kuruluşundan bu yana “Porsuk Şiir Akşamları” adı altında her ayın sonunda yaptığımız geleneksel programımız var. Bunu farklı bir projeye dönüştürme düşüncemizi de bu vesileyle söylemiş olalım. Ayrıca haftalık “Cumartesi Şiir Buluşmaları” adı altında dernek büromuzda halen her hafta sürdürdüğümüz programımız devam ediyor. Eskişehir Şairler Antolojisi hazırlayıp yayımladık. Eskişehirli şairlerimizi ilk defa derli toplu bir biçimde Eskişehir ve Türkiye kamuoyunun beğenisine sunduk. 


Günümüzde şairlerin sorunları nelerdir? Bu sorunları çözmek için neler yapıyorsunuz?


Şairlerin  sorunları aslında herkesçe malum. Eskişehir ölçeğinde düşünürsek şairlerin buluşacağı nezih bir ortam ya da bu birlikteliği sağlayacak bir oluşum henüz yok. Bu kadar güçlü şairlerin olduğu bir şehirde yazılı basın da yeteri kadar güçlü olduğumuzu da düşünmüyorum. Bu gibi sorunların aşılmasında her türlü olumlu girişime gücümüz oranında destek vermeye çalışacağımızı da belirtmiş olayım bu sebeple.


Dernek olarak kamuoyundan ve kent yöneticilerinden gerekli desteği görüyor musunuz?


Kısmi ve lokal bazı katkılar dışında sistemli bir destek göremiyoruz. Bu sözümden kasıt derneklerin en önemli giderleri kira, stopaj, program davetlileri gibi parasal konulardır. Salon ve bina giderleri de dernekleri olumsuz etkilemektedir. üyelerimizden alınan aidatlar bu giderleri karşılamaya yetmemekte bu nedenle daha ucuz ve kenar köşelerde çalışmalarını sürdürmek zorunda kalmaktadırlar.


           Eskişehir ve ülke genelinde kutlanmakta olan Yunus Emre Haftasında söz konusu hafta, amacına ulaşabiliyor mu? Ulaşmıyorsa, neler yapılmalıdır?


Valiliğimiz ve Eskişehir Yunus Emre Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı, Yunus Emre haftasında etkinlikler yapıyorlar. Bunlar güzel çalışmalar. Bu etkinliklere Eskişehir’de bulunan dernek ve şairlerinde görev alması bu faaliyetlere güç katacağını düşünüyorum. Farklılıkların bir araya getirilmesiyle daha bütüncül yaklaşımlar yakalanabileceğine inanıyorum. Bu konuda bir hafıza oluşturulmalı ve kurumsallaşmanın daha etkili olacağını düşünüyorum.


Dernek olarak başlıca sorunlarınız nelerdir? 


Yukarıda da bahsettiğim sorunları toparlayacak olursam ekonomik, mekânsal, bir araya gelememe, basım-yayın eksikliği sorunları başlıkları atında detaya girmeden söyleyebilirim.


 28-29 Nisan 2018’de Eskişehir Şairler Derneği olarak ‘’ Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre Etkinliği’’ düzenleyeceksiniz. Bu konuda bilgi verir misiniz?


Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre’yi Eskişehir ve Türkiye’nin farklı yerlerinden davet edilen şairlerin gözü ve mısralarıyla anmak üzere bu etkinliği düzenliyoruz. Etkinlikten bir amacımız da Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre hakkında yazılacak ve okunacak şiirleri Türk Edebiyatı ve şiir dünyasına aktarılmasını sağlamak istiyoruz. Eskişehirli şairlerin şiir dünyasındaki yeri ve konumunu ülke çapında göstermeyi amaçlıyoruz.


Yerli değerlerin her geçen gün öneminin arttığını gözlemliyor ve hissediyoruz. Bu değerlerimizin aslında ne kadar evrensel olduğunu da fark ediyoruz. Bu anlamda yapacağımız bu etkinliğin insanımıza katkı yapmasını umuyoruz.    


Dernek olarak; yerel yönetim, kurum ve kuruluşlarla müşterek sorumluluk ve görev paylaşımı yaparak etkinliğimizi tamamlamak istiyoruz.


Türkiye’nin muhtelif yerlerinden gelen şair dostlarımıza Eskişehir’in tarihi ve kültürel mekânlarını da gezdirmeyi planlıyoruz.


 


 Bir şiirinizi bizimle paylaşır mısınız?


 


  Hikâyeli bir şiirimi paylaşayım sizlerle. Rahmetli babamla görüşmemiz çocukların sağlık problemleri nedeniyle bir ara vermiş olmalı ki beni aradı. çünkü ben belli aralıklarla kendisini arar, gönlünü almaya çalışırdım. Telefonum çalıyor, “Babam Arıyor” yazısı çıktı. Hal hatır soruldu. Konuşma içinde; ‘’Oğlum kış kapıyı çevirdi.’’ dedi. O günlerde seksen yaşının üzerinde olan babamın bu sözü bana çok tesir etti. Söz içimde yankılandı durdu ve sonunda mısralara dökülmüş oldu. Teşekkürler.


 


 


 


KIŞ KAPIYI çEVİRDİ


Bahar bitti, yaz bitti.


Edeceğim naz bitti.


Yaşamakta haz bitti.


Kış kapıyı çevirdi.


 


ömür geçti, gün bitti.


Yapacak düğün bitti.


Sofrada öğün bitti.


Kış kapıyı çevirdi.


 


Gözlerdeki fer bitti.


Sırtımdaki ter bitti.


çıkacak sefer bitti.


Kış kapıyı çevirdi.


 


Kovanımda bal bitti.


Tutacağım dal bitti.


Baştaki ahval bitti.


Kış kapıyı çevirdi.


 


Adımı anan bitti.


Sohbeti canan bitti.


Derdimle yanan bitti.


Kış kapıyı çevirdi.


 


Ağızlarda tat bitti.


Yapacak hasat bitti.


Görecek murat bitti.


Kış kapıyı çevirdi.


 


Yanımda kalan bitti.


Kapımı çalan bitti.


Gönüller alan bitti.


Kış kapıyı çevirdi.     


 


KENAN DEMİREL KİMDİR?


 1969 Emirdağ doğumludur.


    İlk ve orta öğrenimimi Mahmudiye’de tamamladı. Gazi üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kırşehir Eğitim Yüksekokulu Sınıf öğretmenliği bölümünden 1989 yılında mezun oldu.


  1991 yılında Diyarbakır/Kulp Zeyrek Köyü İlkokulunda öğretmen olarak göreve başladı. Zorunlu hizmetimi ve askerlik görevimi tamamladıktan sonra Sakarya iline atandı. Sakarya’da 6 yıl çalıştı ve Anadolu üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Lisans Tamamlama Programı Türkçe Bölümünü bitirdi.


   17 Ağustos Marmara depremi nedeniyle tayin isteyerek Eskişehir’e geldi. Eskişehir’in çeşitli okullarında öğretmenlik ve idarecilik yaptı. ESOGü Eğitim Bilimleri Enstitüsü “Eğitim Yönetimi, Teftişi, planlaması ve Ekonomisi” dalında tezsiz yüksek lisans öğrenimimi 2015 yılında tamamladı.


 Halen 2014’de atandığı Barbaros İlkokulu müdürlüğü görevini sürdürmektedir. Evli ve dört çocuk babasıdır.


     Eskişehir Osmangazi üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü’nde Prof. Halil BUTTANRI’nın danışmanlığını yaptığı lisans öğrencisi Hatice Dönmez tarafından 2009 da   “Kenan DEMİREL’in Hayatı ve Eserleri” bitirme tezi hazırlandı. Yine aynı Fakülteden Arzu ARICAN tarafından 2013’ de “Şair Kenan Demirel’in Sanatı, Edebi Kişiliği Ve Şiirleri” başlıklı bitirme tezi hazırlandı.


 Lise yıllarında başlayan şiir denemeleri Yüksekokul ve meslek hayatında devam etmiştir. Eskişehir Şairler


  Eskişehir Şairler Derneği (EŞAD) başkanıdır. Bu sayede şiirle yolculuğu daha yakın olmuştur. Yerel dergi ve gazetelerde şiirleri yayınlamıştır. Bazı antolojilerde yer almıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7-Ahmet URFALI (DOLUNAY) Arşivi