6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

REGAİB KANDİLİ

Regaib; çok bağış ve bol ihsan anlamına gelen Rağibe kelimesinin çoğuludur. Regaib gecesi Recep ayının ilk Cuma gecesine denir. İslam aleminin kutsallığına inandığı üç mübarek aylar, kameri aylardan Receb-i Şerif, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Receb ayı 29 Mart çarşamba günü başladı. Asırlardır İslam alemi bu ayların gelmesini bekler. çünkü bu aylarda İslami hayat canlanır. Müslümanlar camileri doldurur, toplu huzur bulur.
Kandiller zincirinin birinci “Regaib Kandili, “ Şaban ayının ilk Cuma gecesiyle başlar. Bu gece duaların kabul edildiği beş mübarek geceden biridir. Efendimiz Rahmet Peygamberi, “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan da ümmetimin ayıdır” buyuruyor. (Buhari)
Receb ayında iki kandil vardır. Biri ilk Cuma gecesi “Regaib Kandili” diğeri “Miraç Kandili” dir. Ayın 27.gecesidir. (23/24 Nisan Pazar/Pazartesi) Müslümanlar bu aylardan ibadetlerini çoğaltırlar günlerini oruçla geçirir, geceleri farzlara ilave nafile ibadetlere ilgi artar. Recep ayında hergün başında ve sonunda yedişer Fatiha (Elhamdü lillâhi rabbil'alemin.... ile yüz İhlas-ı Şerif (Kulhüvallahü ehad...)okumak çok sevaptır.
Rasulü Ekrem Efendimiz şöyle buyurur; “Recep ayının ilk Cuma gecesinden gafil olmayınız. çünkü bu geceye melekler “Regaib” ismi vermişlerdir. Bu gecenin üçte biri olduğunda bütün melekler Kabe ve etrafında toplanırlar. Cenab-ı Hak onların toplanma sebebini bildiği halde sorar;
-Ey Meleklerim isteğiniz nedir? buyurur. Melekler de şöyle derler;
- Ey Rabbimiz Recep ayında oruç tutanları bağışlamanı istiyoruz. Hz.Allah (c.c) de “bağışladım” buyurur. Bu ayda bol bol nafile ve kaza orucu tutulmalıdır. Hiç olmazsa “Eyyam-ı Bid” günlerini ayın mehtaplı olduğu gecelerin 13., 14., 15. günleri oruçla geçirmek çok büyük sevaptır. Sağlığın şifasıdır. Bu günlerde oruç tutmak, Rasulüllahın sünnetidir.
Recep ayı “Eşhuru’l hurum (Haram aylardan biridir) Bu aylar: Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır. Kur’an-ı Kerimin Tevbe Suresi’nin 36.Ayeti Kerimesinde bildiriliyor ki bu aylarda savaş- kavga yasak edilmiştir. Bu aylarda sevgi ve saygının hakim olması gerekirken ortaya İslam adına çıkan bazı sapık gruplar haram aylar filan tanımıyorlar.
Regaib Gecesi, Efendimizin annesi Hz.Amine, oğlu alemine rahmet Muhammed Mustafa’ya hamile olduğunu anladığı gecedir.
Bu Kandil gecesinde farz ibadetlerden fazla, tesbih ve şükür namazları kılarak, dua ederek çok çok Salavat-ı Şerife okuyarak Rabbimizin rızasını, Hz.Peygamberimizin şefaatini kazanma gayretinde olmalıyız.
Ayrıca Regaib gecesinde 12 Rekat nafile namazının fazileti anlatılır. Bu namaz iki rekatta bir selam verilerek kılınır her rekatta Fatiha’dan sonra üç ‘İnnaenzelnahu’ suresi ve oniki İhlas-ı Şerif okunur. Namazdan sonra yedi ‘Salatı ummiye’ okuyup secdeye varılır.
Secdede yetmiş defa “Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh” okuyup kalkılır.
“Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ tâ'lem. İnneke ente'l-eazzü'l-ekrem." duası okunur. Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa, "Sübbûhun kuddûsün... duası okunur secdeden kalkılır.
Allahım! Receb, Şaban aylarını bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur, duasıyle duaya başlar.
Sevgili Peygamberimiz (a.s) bu ayda yapmamız gereken ibadetlere işaret ederek şöyle buyurur:
“ölüm anında susuzluktan rahat etmeyi, dünyadan Ahirete giderken iman ile çıkmayı, şeytandan kurtulmayı murad ederseniz şu ayların hepsinde çok oruç tutmakla geçmiş günahlara pişman olmakla hürmet ediniz. Bütün kainatın yaratıcısı Hz.Allah’ı zikrediniz ki selametle Rabbinizin Cennetine giresiniz. (Mev’ize-i Hasene Sh: 325)
Sevgili okurlarımın Kandilini tebrik eder, Cenab-ı Hakkın hepimizi bağışlamasını niyaz ederim.
Hoşçakalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi