6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Kurban Bayramı

Bu bayram,dini bayramlarımızın ikincisidir.Müslümanlar bu bayramda Allah’ın rızasını kazanmak ve ona manen yakın olmak için “kurban” keserler.
Kurbana niyet :
“Ya Rabbi işlemiş olduğum günahlardan dolayı nefsimi kurban etmem gerekirdi. Ancak sen, insanoğlunun kurban edilmesini yasak ettin, nefsime bedel şu hayvanı senin rızan için Kurban kesiyorum” dedikten sonra bir tekbir getirir.”Bismillahi Allahü Ekber” diyerek kurbanı keser.
Kurbanın Tarihçesi : Kuran-ı Kerimde şöyle buyuruluyor ; (Hz.Peygamberimize hitaben ) “Habibim onlara (eshabına,ümmedine ) Hz.Adem’in iki oğlu’nun
( Habil-Kabil ) haberini gerçek olarak oku (anlat ) Hani onlar Allah’a birer kurban takdim etmişlerdi de birisinin ki kabul edilmiş diğerinin ki,kabul edilmemişti.”(Habil’in kurbanı kabul edildi) ( Maide Suresi A : 27,Sh : 111 )
Bu Ayet-i Celile de görüldüğü üzere ilk insan, ilk peygamber Hz.Adem’in oğulları’nın kurbanları,insanlık tarihi’nin ilk kurbanlarıdır.İnsanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün dinlerde Kurban uygulaması mevcut olup şekil ve amaç yönüyle farklılık vardır.
Kurban olayı ilahi bir imtihanın neticesidir. Hz.İbrahim peygamber M.ö 2500 yıllarında Irak’ta Sümer şehirlerinden “Ur” sitesinde doğdu. Peygamber olduktan sonra halkı Allah’a iman’a davet ettiği için,Güneş’e ve yıldızlara tapan Babil Hükümdarı”Nemrut”tarafından ateşe atıldı fakat Allah’ın emriyle ateş onu yakmadı,düştüğü yer gül bahçesi oldu.( Enbiya Suresi A:69,Sh : 326 )
Bu olay neticesi Hz.İbrahim ( a.s ) Mevlaya şükran 1000 koç kurban keserek fakirlere dağıttı. Hz.Cebrail : “Ya İbrahim çok cömertsin “ deyince Hz.İbrahim (a.s) : Hz.Allah ( c.c. ) bir evlat verse onu bile kurban ederim demişti.Hz.İbrahim’in ilk eşi Sare’nin çocuğu olmuyordu. Evlat hasreti çektiği için ikinci eşi Hacer ile evlendi. Ve ondan “İsmail” isimli bir oğlu oldu.
çok zaman geçti. İsmail koşup,oynar bir yaşa gelince Hz.İbrahim (a.s) ard arda üç gece bir rüya gördü.Rüyada : “Ya İbrahim oğlunu kurban kes” deniliyordu. Bu rüya unutulan bir söz için bir hatırlatmaydı.
Bir gün Hz.İbrahim ( a.s ) yanına bir ip ve bıçak aldı.Oğlu İsmail ile beraber Mekke’de “Mina” bölgesine gelince oğluna konuyu açtı.
“Yavrucuğum ben rüyamda seni kurban keser görüyorum bir düşün; ne dersin? dedi.Oğlu İsmail’de : Babacığım emrolunduğun şeyi yap,İnşallah beni sabredenlerden görürsün.”cevabını verdi.( Saffat Suresi A:102 )
Hz.İbrahim (a.s) oğlunu kurban kesmek üzere yatırdı ve bıçağı boynuna sürdü.Bıçak kesmedi,üzülen Hz.İbrahim karşısında Cebrail (a.s) isimli meleğin bir koç getirdiğini gördü.Cebrail “Hz.Allah (c.c) oğlu’nun yerine bir koçu kesmeni emretti” diyerek koçu Hz.İbrahim’e verdi.Oda koçu orada kurban etti.(O günden beri,hacılar orada”Hac” mevsiminde kurban keserler) Kur’an da şöyle buyuruluyor : “Ey İbrahim rüyanı doğruladın, biz muhsinleri böyle mükafatlandırırız.çünkü bu gerçekten çok açık bir imtihandır.” (Saffat Suresi A:103-104-105-106.Sh : 449)
Kurban Bayramı bayram namazının kılınmasıyla başlar, ondan sonra kurbanlar kesilmeye başlanır,eş’e dost’a akraba ziyaretlerine gidilir. Dargınlar barışır, komşular bayramlaşır.Kabir ziyaretleri unutulmamalıdır. Kurbanlar ; yoksul,fakir fukaranın yüzünü güldürür. Bu da yoksullarla zenginlerin gönül köprüsü ve sevgi-saygı vesilesidir.
Sevgili Okurlarımın bayramını kutlar,kurbanları’nın kabulünü niyaz ederim.
Hoşçakalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi