6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

CEHENNEM -2

Cehennem sözlükte “derin kuyu” anlamına gelir. Dini literatürde dünya hayatında iman etmeyenlerin sürekli olarak iman ettiği halde salih amel (dini görevler) işlemeyen kimselerin de günahları ölçüsünde cezalandırılmak üzere kalacakları (ahirette) ceza ve azap yeridir.
Cehennem azabı ile cezalandırılacak kişiler ilgili ayetlerin ışığı alında tasnife tabi tutulacak olursa epeyce gurup ortaya çıkar. Bir ana fikir vermek amacıyla “Hukukullah” Allah haklarıyla kul hakları (Hukuk-u ibad) ı tecavüz edenler şeklinde bir guruplandırma yapmak daha uygundur.
Hukukullah’a tecavüz, Halık ile mahluk arasında tabii olarak mevcut bulunan sevgi alakasını kesmek yani iman esaslarını terk edip ibadet esaslarını yerine getirmemek şeklinde özetlenebilir. Bu mütecavizler için Allah’ın (c.c) düşmanları tabiri kullanılmıştır. Küfür, şirk, nifak Allah’ın ayetlerini, peygamberlerini tekzip (yalanlama) suçunu işleyenler Kur’an-ı Kerim’de “mücrimler diye nitelendirilmişlerdir. Kul hatasından dönmez, işlediği günahlar için tevbe etmez isyan ve küfründe devam ederse muhakkak ebediyyen Cehennemde kalır. İnsanın ağzı ve tenasül organları cehennemlik eder.
“İşte, inkar ettikleri, ayetlerimi ve Rasullerimi alaya aldıkları için onların cezası cehennemdir.” (Kehf suresi Ayet: 106 Sh:303, Bakara Suresi A:39, Sh:6)
İnsanların inkar ve isyanları sebebiyle cehenneme mahkum olacakları hakkında daha birçok Ayet-i Kerimeler vardır. Maksadımız az ve özle toplumu uyarmaktır.
Cehennem suçlularının dünyaya dönüş için Allah’a yalvarışlar;
Suçlular, Rablerinin huzurunda boyunlarını büküp, “Rabbimiz! (Gerçeği) gördük ve işittik. Artık şimdi bizi (dünyaya) döndür ki, salih amel işleyelim. Biz artık kesin olarak inanmaktayız” dedikleri vakit, (onları) bir görsen! (Secde suresi A:12 Sh. 415)
"(Habibim) Âh ne olurdu keşke biz (dünyâya) geri döndürülseydik de Rabbimizin âyetlerini yalanlamasaydık, inananlardan olsaydık!"  dediklerini bir görsen! (En’am suresi Ayet 27, Sh:129)
“Onlar orada: Rabbimiz! Bizi çıkar (cehennemden önce) yaptığımızın (küfür, isyanın) yerine salih amel yapalım! diye feryad ederler.
(Hz.Allah cevap verir) “Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi? Size uyarıcı da (peygamber) gelmedi mi? (Niçin inanmadınız. Şimdi tadın (azabın) zalimlerin yardımcısı yoktur” (Fatır Suresi, Ayet 37, Sh:417)
“Yüzleri ateşe evrilip çevrildiği gün, Eyvah bize! Keşke dünyada Allah’a itaat etseydik peygambere de itaat etseydik! derler” ( Ahzap suresi A:66, Sh:426)
“Ey Rabbimiz! Biz reislerimize ve büyüklerimize uyduk da onlar bizi saptırdılar, derler” (Ahzap Suresi, A:67, Sh:426)
“Rabbimiz! onlara iki kat azap ver ve onları büyük bir lanetle rahmetinden kov” (Ahzap Suresi A:68, Sh:426)
“Rablerini inkar edenler için cehennem azabı vardır. O ne kötü dönüştür (6) Oraya atıldıklarından onu kaynarken çıkarken çıkardığı uğultuyu işitirler (7)
“Neredeyse cehennem öfkesinden çatlayacak! Her ne zaman oraya bir topluluk atılsa onun (cehennem) bekçileri onlara, Size (bu azap) ile korkutucu bir peygamber gelmemiş miydi? diye sorarlar “(8) Onlar şöyle cevap verirlir;
“Evet, doğrusu bize (bu azap ile) korkutan bir peygamber gelmişti fakat biz (onu) yalan saymıştık ve Allah’ın birşey gönderdiği yok. Siz olsa olsa büyük bir sapıklık içindesiniz! demiştik. Ve şayet kulak vermiş veya aklımızı kullanmış olsaydık (şimdi) şu alevli Cehennemin mahkumları arasında olmazdık” diye ilave ederler” Böylece günahlarını itiraf ederler... (el-Mülk suresi Ayetler 6-11, sh 563, En-am Suresi Ayet 130 Sh:143) (Zümer Suresi, Ayet 71, Sh:465 (üç surede ayetler ayni mealde)
Not: Ayet-i Kerime mealleri altı kişilik komisyonun Tercümesi izahlı Kur’an mealindedir.
Haftaya Hz.Peygamberimiz (a.s) Cehennemi anlatıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi