6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Ru'yetüllah (Allah'ın görülmesi)

Yüce Rabbimiz (c.c) Kur’an-ı Kerim’in İsra Suresi’nin 21.Ayeti kerimesinde (Sh:283) buyuruyor ki; “Baksana, biz insanların kimini kiminden nasıl üstün kılmışızdır! Elbetteki ahiret derece ve üstünlük farkları bakımından daha büyüktür.
Aynı surenin 20.Ayeti kerimesinde “Hz.Allah (c.c) kullarının hepsine dünyayı isteyenlere de, ahireti isteyenlerede istediklerini vereceğini” bildiriyor.
İzahı: Yüce Rabbimiz (c.c) lütfunun sınırsızlığını ifade etmekte, servet, mevkii, sağlık ve yaşayış güzelliği bakımından insanlar arasındaki farkları ilahi takdirin bir gereği olduğunu binaen aleyh bu dünyada mutlak eşitliğin imkanlığını ortaya koymaktadır. Bunun yanında 21.ayetten anlıyoruz ki ahirettede insanlar eşit durumda olmayacaklar, aksine insanların dünyada yapmış oldukları işlere davranışlara göre ahirete derece farkları daha da büyük olacaktır. Para ve mevki gibi dünyevi imkanlar Hz.Allah nezdinde bir değer ifade etmediği için dünya hayatını bunların peşinde koşarak geçirenler ahirette üstün derecelere ulaşmak hakkını kaybetmiş olacaklardır. (İzahlı Kur’an meali Sh:283)
Ahiretin cennet hayatında üstün nimetlere kavuşabilmek için dünya hayatında ahiret için ihlas, takva derecelerini elde etmemiz gerekiyor. Cennet hayatının en yüce nimeti Hz.Allah’ın cemalini görmektir. Mü’minler Cenab-ı Hakkı cennetten göreceklerdir. Hz.Rabbimiz Kur’anda şöyle buyuruyor; “Yüzler vardır ki o gün ışıl ışıl parıldayacaktır” “Rablerine bakacaklar (onu göreceklerdir)” (Kıyame Suresi A:22-23,, sh:577)
Kafirlerin ahirette kör (Allah’ı görme özelliğinden yoksun) olarak haşredilecekleri Kur’an ayetleriyle sabittir, “Kim beni anmaktan yüz çevirirse biz onu kıyamet günü kör olarak haşrederiz” (Taha Suresi A:124), sh:319) “Hayır! Onlar (kafirler) şüphesiz o gün rablerinden onu görmekten mahrum kalmışlardır” (Mutaffifin suresi A:15, Sh:587)
En’am Suresi’nin 103. (sh:140) Ayetinde “Gözler onu görmez halbuki O gözleri görür” mealindeki Ayeti celile, gözler onun zatını ve kemalini hakkıyle kavrayamaz” anlamına gelmektedir. Kur’anı Kerim’in 166.sahifesinde Araf Suresi’nin 143. Ayeti Celilesinde buyuruluyor ki, “Hz.Musa peygamber Tur dağında Rabbi onunla konuşunca, “Rabbim bana kendini göster, seni göreyim” dedi (Rabbi): “Sen beni asla göremezsin. Fakat şu dağa bak eğer o yerinde durabilirse sende beni göreceksin, buyurur. Rabbi dağa tecelli edince onu param parça etti. Hz. Musa da (a.s.) baygın düştü. Ayılınca dedi ki; Seni noksan sıfatlarda tenzih ederim. Sana tevbe ettim. Ben inananların ilkiyim”
İzah: Hz.Musa (a.s) Yüce Allah’ın dünyada görülmeyeceğini bildiği halde kendisindeki şiddetli iştiyak sebebiyle Hz.Allah’a böyle bir niyazda bulundu. çünkü O Allah’ın sözlerini duyunca adeta kendinin dünyada olduğunu unutmuş, ahiret ve cennet hayatına kavuştuğunu zannetmişti. Ayeti Celiledeki Len terani: beni göremezsiniz mealindeki kelimeden sonra mukadder kable habibi: habibimden önce kelimesinin gizi olduğu Ehlüllah tarafından söylenmiştir.
Sahih Hadisi şeriflerde belirtildiğine göre mü’minler bulutsuz bir günde öğle vaktinde güneşi ve bulutsuz bir gecede dolunayı gördükleri gibi Hz.Allah’ı Ahirette Cennetten göreceklerdir” (Buhari Tevhid 24, Müslim iman 299)
Dünyada Ru’yetulah: Hz.Allah’ın dünyada görülmesi hakkında ulema farklı görüşlerde bulunmuşlardı. Kur’an da En’am Suresinin 103. ayetinin sh:140, “gözler onu göremez, halbuki o gözleri görür” anlamına göre alimler, Allah’ı dünyada görmenin mümkün olmayacağını savunmuşlardır.
Rasülü Ekrem Efendimizin dünyada Miraç mucizesinde Allah’ı görüp görmediğide tartışılmıştır. Efendimizin Necm Suresi’nin dokuzuncu ayetindeki Sh:525 huzur-i ilahide “ok yayının iki ucu kadar hatta daha yakın olduğu” bildirilen makamda Hz.Mevlayı gördüğü İbn Abbas, Ebu Zer Gıfarı, Zühri gibi sahabe tarafından ifade edilmiştir.
Cennet ehli makamlarına yerleştikten sonra Cenab-ı Hak (c.c) ehli cennete tecelli ederek sorar;
- Ey kullarım ben kimim? Mü’minlerin hepsi birden;
-Sen Alahımızsın, Rabbimizsin bizi cennetinle mükafatlandıran halıkımızsın, derler.
Cenabı Hak yine buyurur “Benim bir adım da Selam’dır. Burada selamlaşın ebedi selametle kalın...
Bundan sonra Cennet ehli cennetten Hz.Allah’ın cemalini seyrederler, görürler. Bu nimet Cennet ehlinin en büyük mükafatıdır.
Haftaya Cennete götüren kızlar konusunu işleyeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi