6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA)

Kutsal üç aylardan (Recep ayı)

Mübarek üç ayların birincisi Recep ayıdır. Bu mübarek ay iki tane kandile zarf olmuştur. 1. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib kandili, ikincisi 27. gecesi beş vakit namazların farz kılındığı Miraç gecesidir.
Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: “Yerin ve göklerin yaratıldığı günden beri ayların adedi on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. Bunlar: Recep Ayı, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır. Araplar arasında bu dört ayda savaş, kavga ve münakaşa yasaktır, haramdır. Recep ayı, haram aylardan biri olmak suretiyle de saygıya layık ve kutsaldır.
Halk arasında asırlardır üç kutsal aylarda bol bol ibadet edilir, oruç tutularak kulluk vazifesi yerine getirilirdi. Regaib Kandili’nin gecesinin gündüzü Cuma günü, Cuma ile ikindi arasında ikişer rekatten dört rekat şükür namazı kılınır.
Recep ayını oruç tutarak geçirmek çok sevaptır. Bu konuda Rasülü Ekrem Efendimiz, Enes İbni Malik Hz.lerinden rivayet olunan bir hadis-i şerifte:
“Muhakkak cennette Recep adıyla anılan bir nehir vardır ki; onun suyu sütten beyaz, baldan daha tatlıdır. Kim ki Recep ayında bir gün oruç tutacak olursa Allah Teala (c.c) onu o nehirden sulayacaktır.” buyurmuşlardır. (Tefcirüt-tesnim Sh: 193)
Bir başka hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyururlar:
“ölüm anında susuzluktan rahat etmeyi, dünyadan giderken iman ile çıkmayı, şeytandan kurtulmayı murad ederseniz, şu ayların hepsinde çok oruç tutmakla, geçmiş günahlara pişman olmakla hürmet ediniz. Bütün kainatın yaratıcısı olan Hz. Allah’ı çok zikrediniz ki selametle Rabbinizin cennetine giresiniz” (mevize-i hasene Sh: 325)
Eshabı kiramdan Hz. Sevban (r.a.) anlatıyor:
“Rasülüllah Efendimiz ile beraber yürürken bir kavmin kabristanlığına uğradık. Rasülü Ekrem Efendimiz (s.a.v.) o kabristanın yanında durdular. Şiddetli bir şekilde ağlamaya başladılar. Ve dua ettiler sonra buyurdular ki; Ya Sevban! Şu kabir ehline azap olunuyor. Rivayete göre azap olmalarının sebebi idrar sıçrıntılarından kendini korumaması ve çok dedi-kodu edişidir. Efendimizin duasından sonra azapları hafifledi. Sonra buyurdular ki; Eğer, azap olan şu kabir ehli, dünyada iken Recebi-i şeriften bir gün oruç tutmuş olsalardı veya bir geceyi ibadet ve taatle ihya etselerdi bu azabı görmeyeceklerdi. (tefcirut-tesmim Sh: 195)
Rahmet peygamberi Hz. Muhammed aleyhisselam (a.s) şöyle buyurmaktadır:
Miraç Kandili gecesinde bir nehir gördüm. Suyu baldan tatlı, kardan daha beyaz, kokusu miskten hoş idi. Vahiy Meleği Cevrail (a.s.)’e sordum:
Ya Cebrail bu nehir kimin içindir? Hz. Cebrail (a.s.): Receb-i şerifte senin üzerine Salavat-ı Şerife getiren, okuyanlar içindir.” dedi. (Mevize-i hasene Sh: 324)
Bu üç aylarda Rasülü Ekrem Efendimize salavat-ı şerife getirmek, okumak onun şefaatine kavuşmaya sebep teşkil eder. Rasüllah Efendimiz şöyle buyurdular:
Bir gün bana meleklerin en büyüklerinden dördü, Cebrail, İsrafil, Mikail ve Azrail aleyhimüssalat vesselam geldiler. Vahiy meleği Cebrail dedi ki:
“Ya Rasülallah senin ümmetinden bir kişi senin için günde 10 Salavat okursa kıyamet günü ben onu sırat köprüsünden kuş gibi geçirirm.
İsrafil (a.s.): Ya Rasülallah senin ümmetinden biri kişi sana günde 10 salavat-ı şerife okursa mahşer günü ben secdeye varırım. Hz. Allah onu affetmedikçe kalkmam dedi.
Mikail (a.s.): Ya Rasülallah senin ümmetinden bir kişi sana günde 10 Salavat-ı şerife okursa ben onu senin havzı kevserinden kana kana sularım dedi.
Hz. Azrail (a.s.) Ya Rasüllah senin ümmetinden bir kişi sana günde 10 Salavat-ı Şerife okursa ben onun ruhunu (canını) peygamberlerin ruhunu aldığım gibi acısız alırım dedi.
Bunları duyan rahmet peygamberi: Bunlar ne büyük iltifat ne büyük ikram Ya Rabbi diyerek Hz. Allah’a hamd ve sena ettiler. Yüce Mevlam hepimizin O son peygamberin şefaatine nail olanlardan eylesin.... Amin
(1) En kısa Salavat-ı Şerife: Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6-İbrahim ŞAVK (CUMADAN CUMAYA) Arşivi