PEYGAMBERLER ALLAH'IN RAHMETİDİRLER-1

Peygamberler, Allah’ın uygun gördüğü ve insanların bilip bunlara göre yaşamaları gereken muhkem /değişmez ana farz hükümleri ve kendi zamanının toplumlarının sosyo-ekonomik yapılarına uygun olan müteşabih /değişken araç yöntemleri olduğu gibi insanlara aktaran /tebliğ eden ilahi görevliler demektir. Bunlardan muhkem /değişmez hükümler bütünü “Din” olmaktadır. İşte Maide-3 ncü ayette Allah’ın tek dini olarak bildirilen ve artık bilinmesi istenen bütün muhkem /değişmez ana farz hükümlerin tamamlandığının açıklandığı dinin isminin İslâm olduğu da açıklanmıştır (Maide-3. çünkü Ben bugün dininize son şeklini verdim, böylece din ile ilgili nimetimi artık sonlandırdım ve sizin için din olarak İslamtamamlayıp onayladım). Şuara-196 ncı ayette, Hz. Muhammed’e hitaben, Kur’an olarak bildirilen bilgilerin önceki Peygamberler aracılığı ile de indirildiğine ve Ahzab-40 ncı ayette de Hz. Muhammed’in son resul /elçi ve nebi /vahiy yolu ile indirileni insanlara tebliğ edici olduğuna değinilmiştir (Şuara-196. Gerçek şu ki, bu bilgiler Senden önceki elçilerin kitaplarında da vardı ve o elçilerin kalbine de vahyi  kendi  ana dilleriyle indirmiştik. Ahzab-40. Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirisinin öz babası değildir. O, Allah'ın elçisidir /resulüdür ve nebi olanların sonuncusudur ve şunu iyice bilin ki Allah, her şeyi de en iyi bilendir).


 


Kur’an ve onu tebliğ etmiş olan Hz. Muhammed, insanlara doğru yolu gösterici, yani Hüden veya aynı anlamda olarak birer Mehdi olmaktadırlar. (Bakara-38. Hepinizin alt Cennet'ten çıkarılıp Dünya'ya gönderilmenizi söyledik ama, zaman zaman Benim buyruklarımı size anlatan yol gösterici / hüden /mehdi elçiler gelecektir. Göndereceğim bu yol göstericilere uyanlar ve bildirdiklerimi kabul edenler için bir korku olmayacak ve onlar üzülmeyeceklerdir. Al-i İmran-45. İlk uyarıdan bir süre sonra Melekler Meryem'e yine; "Ya Meryem, Allah Seni verilmiş bir kararın /kelimenin haberi ile de müjdeliyor. O’nun “ol” kelimesi ile olacak elçinin adı Meryem oğlu İsa Mesih'tir (olumsuzluklardan temizlenmiş /Mesh edilip yüceltilmiş). O, Dünyada da Ahrette de yüz akı olup, itibarlılardan ve Allah’a yakınlaşmış olanlardan da olacaktır”. 46. Ve O, “İnsanları doğru yola yönelsinler diye uyaracak /mehdi özellikler taşıyacak ve salihlerden olacak" diyerek bir oğlu olacağını (Meryem’e) müjdelemişlerdi). Dolayısıyla insan olarak son Mehdi ve son dini liderlik Hz. Muhammed ile son bulmuştur. Tek Mehdi ve dini lider KUR’AN ile devam etmektedir.


Allah’ın insanların Dünya Okulundaki eğitimlerinde başarılı olmalarında faydalı olacak her yol gösterici gönderisi, “Allah’ın birer rahmeti” demektir. Bu yöntemleri insanlara tebliğ etmek üzere Peygamberler gönderilmesi de birer rahmet demek olmaktadırlar (Enbiya-107. Ya Muhammed! İşte Biz Seni de tüm âlemlerin, doğruya yönelmeleri /kesin hükümlere uygun yaşamda olmayı başarabilmeleri için rahmetimiz sonucu gönderdik. Meryem- 21. Melek de, "Evet! Sen doğru söylüyorsun. Ama Senin Rabbin, O iş bana kolaydır. Doğacak çocuk, insanlar için gücümüzü gösteren bir işaret ve kendimizden bir rahmet olsun diyedir ve kararlaştırılmış bir iştir bilgisini sana bildirmemi söyledi” diyerek açıklamada bulundu. Taha-123. Allah, Adem ve eşine "Siz ve sizden üreyecek olanlar, birbirinize düşmanlar olarak, hepiniz bulunduğunuz alt Cennetten çı­kın. Bu arada Benden bir rahmet olarak size bir yol gösterici geldiğinde, bildireceklerine uyacak olan, hem doğru yola yönelecek, hem de mutsuz olmayacaktır" diye açıklamada bulunmuştur. En’am-86. Ayrıca İsmail, Yesea, Yunus ve Lut'a da dosdoğru yolu göster­miştik. Hepsini bütün alemlere gerçeklerimizi tebliğ etsinler diye gönderdik). Görüldüğü gibi, sadece bir değil, gönderilmiş olan bütün Peygamberler birer rahmet olarak tanımlanmışlardır. Furkan-1 nci ayette de Hz. Muhammed gibi Kur’an’ın da bütün alemlere indirildiğine değinilmiştir (Furkan-1. Yüceler yücesi Allah, kulu Muhammed'e, doğruyu yanlıştan ayırsınlar diye tüm âlemlere bir yol gösterici ola­rak /Furkan'ı Kur'an'ı vahyederek indirmiştir). Ahkaf-29 ncı ayet ile alemleri ifadesi ile hem İnsanların, hem de Cin nesilleri olduğuna ve Kur’an ile Hz. Muhammed’e bunların iman etmelerinin istendiği vurgulanmıştır (Ahkaf-29. Ya Muhammed! Cinlerden bir grubu, Kur'an'ı dinlemele­ri için sana yönlendirmiştik. Sen Kur'an okumaya başlayınca birbirlerine, "Susun, dinleyin" de­yip Seni dinlemeye başladılar. Kur'an'ın okunması bitirilince de, iman ettiler ve öğrendikleri gerçekleri tebliğ etmek üzere topluluklarına birer uya­rıcı olarak döndüler).


Peygamberin bir görevi, indirilen bilgileri olduğu gibi insanlara tebliğ etme yanında, diğer önemli bir görevleri de değişmez, tartışılmaz, zaman üstü ve evrensel özellikli muhkem hükümlere uygun bir şekilde yaşamaları ve insanlara örnek olmalarıdır (Duha-11. Ya Muhammed! Ve Rabbinin verdiği nimeti /peygamberlik görevin gereği Kur’an’ı sözle ilet /tebliğ et ve bildirilenlere uygun davranışlarınla da Kur'an'ın doğruluğunu göster /örnek ol! Saffat-108. Allah'a verdiği sözde durmasını ve çok sevdiği oğlundan ayrılmayı gerçekleştirmesiyle Biz, gelecek kuşaklar için İbrahim'i bir örnek kıldık). Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, şu sözü ayetlere paralel olmuştur (Kur’an, peygamberlerin halleridir (Ms-1:1534)


Yaşantıları ile Peygamberlere nasıl örnek olmaları görevi de verilmişse, İslam dininin örnek ümmeti olma görevi de Kur’an’a ve Hz. Muahmmed’e iman edenler olarak bizlere verilmiş bulunmaktadır (Bakara-143. Ey içtenlikle iman etmiş olanlar! Sizleri açık fikirli, dürüst ve doğru yol olan orta yolu izleyen örnek bir toplum, elçiyi de aranızda bunları canlı bir uygulayıcı olarak, insanlar için örnek bir insan kıldık……..Hac-78. Ey iman edenler! Ayrıca tek Allah’a iman etme ve kesin hüküm olan buyruklarına uyma uğrunda, diğer insanlara da uyarıda bulunmak üzere gereken çaba ve mücadele etmeyi /cihad göstermeyi de mutlaka ihmal etmeyin. çünkü Allah, sizi bunu yapmanız için seçmiş bulunmaktadır. Sizin bu görevin altından kalkacağınıza güveniyor ve dini olan İslam'a sahiplenmenizi bekliyor. Zaten size dini kurallarla ilgili hiçbir zorluk oluşturulmamıştır. Babanız İbrahim'in ümmeti /soyu da sizin gibi seçilmiş bir milletti. Allah, gerek size ve gerekse önceki tek ilah olarak Allah'a ve bildirdiklerine inanmış ümmetlere Müslüman ismini vermiştir. Bu nedenle de en son indirdiğimiz vahiy kitabı olan Kur’an ile de Peygamber sizi uyaracak ve kıyamet günü O’na uyup Müslüman olduğunuza şahitlik edecek, sizler de bütün insanları uyarıp Müslüman oluşlarına şahitlik edeceksiniz. İşte bu nedenle ve onlara örnek olmak üzere, salâtı ika­me edin (sosyal yardımlaşma ve dayanışma içinde olun ve toplantılar yapın) ve zekâtı ve infakı hakkıyla uygulamayı da ihmal etmeyin. Her amelinizde de sadece ve daima Allah’ın rızasını gözetin. çünkü O, sizin Mevla’nızdır /en yakın dostunuzdur. O’nun dostunuz ve yardımcınız /destekleyeniniz oluşu, ne büyük bir nimettir bir bilseniz!). Peygamberler konusuna haftaya inşallah devam edeceğim.


NOT-1: Ayrıntılı bilgiyi NöVAK Vakfının "SON DAVET KUR'AN (Kısa tefsirli tercümesi)", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL" ve "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" kitaplarında bulabilirsiniz.  


NOT-2: 5 TEMMUZ 2017 çarşamba günü saat 17.30-19.00 da ise özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "KUR'AN SOHBETLERİ"ne inşallah devam edeceğim.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi