ALLAH'IN ÖDÜLLENDİRDİKLERİ-2

 


Geçen hafta Allah’ın Salih /olumlu ve faydalı işler gerçekleştirenleri hem sevdiğini, hem de kazandırdıklarından dolayı daha mutlu edeceğini, güzellikler ve fazlası ile ödüllendireceğine değinmiştim. Bu hafta da kaldığım yerden yine Allah’ın kimleri ödüllendirmekte olduğuna devam edeceğim.



  • Allah’ın, Salih /olumlu işler gerçekleştirme yanında güçlüklere göğüs gerip sabredenleri ve muhtaçlara yardım edenleri ödüllendirdiğine değinilmiş ve bu olumlulukları gerçekleştirenlere verilecek ödülün, olumluluğun katları olacağına, örneğin Sebe-37 ve Nisa-40.da kat kat, Kasas-54 ve Ahzab-31. ayetlerde iki kat,  En’am-160. ayette ise on kata kadar olduğuna vurgu yapılmıştır.


Sebe-37. Ey insanlar! Şunu iyice biliniz ki, sizi bize yaklaştıracak olan ne mallarınız, ne de çocuklarınızdır. Ancak iman edip, salih ameller gerçekleştirmiş olmanız sizi bize yaklaştıracaktır. İşte bu durumda olanlara, yaptıklarının kat kat karşılığı verilecek, Cennetteki ve Dünyadaki yaşamlarında da güvenlik içinde olacaklardır.


Nisa-40. Ve Allah, kesinlikle bir zerre kadar bile haksızlık /zulüm yap­maz. Aksine, yapılan en küçük bir iyiliğin karşığını kat kat arttırır. üstelik kendi katından da hayal bile edemeyecekleri muazzam bir ödül ekler. 


Kasas-54. Diğer kitaplara inananlardan Kur'an'a da inananların ödülleri, güçlüklere göğüs gerip sabretmelerinden dolayı iki kat verilecektir. çünkü onlar kötülüğü /olumsuzlukları salih amellerle uzaklaştırırlar ve kendilerine verdiğimiz nimetlerden muhtaçlara yardım için pay ayırırlar /infak ederler.


Ahzab-31. Buna karşılık sizden kim Allah'ın rızasına ve elçisine uyar ve salih ameller gerçekleştirirse, onun da ödülünü iki kat veririz ve rızkını cömertçe bollaştırırız".  


En'am-160. Şunu da iyice bilin ki, her kim bir iyilik /olumluluk yaparsa, kendisine yaptığı iyiliğin /olumluluğun on kata kadar karşılık verilecektir. Kim de bir kötülük /olumsuzluk yaparsa, ancak bir karşılığı ile cezalandırılır ve kendilerine asla haksızlık /zülum edilmez.


       Bu durumda olumluluğun karşılığı 2 ile 10 arası olmaktadır. Hatta Zumer-10. ayette bu karşılığın hesapsız, Bakara-58 de ise daha fazlası da olabileceği vurgulanmıştır.


Zumer-10. Sözlerine de şöyle devam et; "Ey insanlar! Sadece Rabbinize iman ve kulluk edin ve O’na karşı takva içinde olun. Şunu da bilin ki, bu Dünya hayatında Kur'an'daki muhkem /değişmez ana hükümlere uygun olumlu ameller gerçekleştirenlere güzel karşılıklar vardır. Ve Allah'ın yarattığı yeryüzü bu güzelliklerle doludur. özellikle bu güzellikler uğrunda sabır gösterip çabasına devam edenlerin karşılık olan ödülleri hesapsız olarak verilecektir".


Bakara-58. Yine size; "Şu şehre girin. Orada bol bol yiyin ve özgürce yaşayın. Ancak şehre girerken de kimseye zarar vermeden /secde ederek girin ve Allah'tan af dileyin ki hatalarınızı bağışlayalım. çünkü Biz, güzel davrananlara /Muhsinlere daha fazlasını veririz" demiştik.


Olumluluklara birden fazla karşılık verilmekte olduğuna göre, demek ki biz insanlar olumlu işler yaptığımız takdirde, kötülük yapana göre oldukça avantajlı durumdayız demektir. çünkü bir olumsuzluğa eşit derecede olumsuz bir puan verildiğine Şura-40. Ayette değinilmektedir.


Şura-40. Ey insanlar! Şuna dikkat edin ki, bir kötülüğün /sıkıntı verici bir davranışın cezası benzeri bir kötülüktür /davranıştır. Ancak kim affeder ve barışmayı tercih ederse, onun ödülü Allah'a aittir. Ve Allah, sınırı aşan zalimleri kesinlikle sevmez.



  • Allah, Hucurat-10. Ayet ile adaletli davranan ve takva sahibi olana merhamet ederek ödüllendireceğini belirtir.


Hucurat-10. Ve bütün müminler kardeş olduklarına göre de, kardeşleriniz arasında barışı adaletle sağlayın ve Allah’a karşı takva sahibi olun ki, merhamet edilesiniz /ödüllendirilesiniz.



  • Allah, özellikle de karşılıksız yardım edenleri ödüllendirmektedir.


Yusuf-88. Bunun üzerine kardler tekrar Mısır'a gittiler, Yusuf'un huzuruna çıktılar ve "Sayın Bkan, biz ve ailemiz çok darlık ve kıntı çekmekteyiz. Bu zden yeterli bir para ile geleme­dik. Ama sen bize paramızın karşılığından ayrı olarak fazla­dan buğday ver. Şüphesiz Allah, karşılıksız yardım edenleri ödüllen­dirir" dediler.


Herhangi bir menfaat beklemeksizin sadece Allah’ın rızasını gözeterek yapılan bir yardımın /iyiliğin ödül olarak ayrıca bazen 7 başlı başak veren bir tohum ve her başında da 700 taneli bir tohum gibi bereketli olacağı Bakara-261 nci ayette belirtilmiştir.


Bakara-261. Ey insanlar! Şunu bilin ki, servetlerinden sadece Allah’ın rızasını hedefleyerek muhtaçlara yardım edip bir ihtiyaçlarını giderenlerin /infak edenlerin örneği, her birin­den yedi başak ve her başakta 100 tane olacak şekilde çoğalan bir buğday tohumuna benzer. İşte Allah, hak edene ve puan durumuna göre uygun bulduğuna, ödülünü böyle katlayarak verir. çünkü Allah, cömerttir /Vasi' ve her şeyi en iyi bilendir.



  • Allah, iman eden ve muhtaçlara yardım edenleri ödüllendirir.


Hadid-7. Allah'a ve buyruklarını bildiren elçisine iman edin, yaşamınızı ve geçiminizi sağlamak üzere size verdiği nimetlerden muhtaçlara imkânlarınızdan (para, eşya, bilgi, ilgi, organ bağışı vs) infak edin /pay ayırıp, ihtiyaçlarını gidermek üzere yardım edin. Şüpheniz olmasın ki, sizden iman edip muhtaçlara yardım edenlere büyük bir ödülle karşılık verilecektir.



  • Allah, hem iman etmiş, hem de Salih /faydalı işler gerçekleştirenlerin ödül olarak günahlarını da bağışlar.


Maide-9. Ve Allah, iman edip salih ameller gerçekleştirenlere bir bağışlanma ve büyük bir ödül vaat etmiş bulunmaktadır.


Yine böylesi bir ödüllendirmenin hem iman eden ve hem de iman etmeyene olacağı İsra-20 nci ayette açıklanmıştır


İsra-20. İman eden ve iman etmeyen herkesi, Dünyada, Rabbinin nimetlerinden yararlandırırız. Dolayısıyla Rabbinin nimetleri hiç kimse için kısıtlanmamıştır.



  • Ancak olumlu da olsa, amellerin karşılıklarının ahrete yansıması için Salih /faydalı işler gerçekleştirmenin yanı sıra imanın ve şirk koşmamanın da olması gerektiğine A'raf-147, ayette değinilmiştir.


A’raf-147. çünkü ayetlerimizi ve ahret buluşmasını inkâr edenlerin, olumlu olan çabalarının çoğu boşa gider. Böyleleri yaptıklarından dolayı cezalandırılmayacaklarını mı sanıyorlar?


Haftaya aynı konuya inşallah devam etmek ümidi ile.


NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


NOT-2: 24 OCAK 2018 çarşamba günü saat 17.30-19.00 arasında özdilek Sanat Merkezinde inşallah halka açık "KUR'AN SOHBETİ"

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi