KUR'AN'IN KUR'AN'DAKİ İSİMLERİ-4 KUR'AN, TEK HABLİLLAH'TIR

 


Dördüncü haftadır Kur'an'ın Kur'an'daki isimlerine devam edelim:



  • Besair'dir (doğruyu gören gözdür)


Araf-203…… Bu ayetler, Rabbiniz­den gerçekleri görmeyi sağlayan göz /besair, inanmak isteyen bir toplum için, doğru yolu gösterici birer uyarı /hüden ve rahmettirler.



  • Burhan'dır (gerçekleri bildiren uyarıcıdır)


Nisa-174. Ey İnsanlar! Rabbinizden size içinde apaçık gerçekleri bildirmek üzere bir uyarıcı /Burhan ve yönlendiğiniz yolu aydınlatacak apaçık bir nur /rehber-yol gösterici (Kur'an'ı) indirdik.



  • Kitaptır (Kitabullah-Allahın kitabıdır)


Bakara-2. Bildirdiklerinin doğruluğundan asla kuşku olmayan bu Kitap /Kur'an, Allah’a karşı takva içinde olanları hidayete /doğru yola yönlendirici bir kılavuzdur.



  • Fadl-illahtır (Allah’ın Lütfudur)


Yunus-58. Ey Peygamber! Sen de insanlara şunu söyle; "Kur'an, Allah'ın insanlara bir lütfü /fadlillah ve rahmetidir. Bu nedenle O'nu anlayarak, düşüne düşüne öğrenin ve doğru yolu bulup sevinin. Bilin ki, O’nu kabul edip mesajlarını benimsemek ve onlara uygun yaşamak, Dünyada biriktirdikleri­nizin hepsinden çok daha hayırlıdır".



  • Kılavuzdur (yol göstericidir) 


Bakara-119. Ey Peygamber! Biz Sana gerçekleri içeren Hak'kı /Kur'an'ı, mutlu edici ve hidayet edici /doğru yolu gösterici /kılavuz olsun diye gönderdik. Şunu da bil ki, Sana uymayarak yanlışlara sapıp Cehennem halkından olacaklardan Sen sorumlu olmayacaksın. 



  • Hablillah’tır (Allah’ın tutunulacak  tek ipidir, başka kitap aramayın)


Al-i İmran-103. Birlik halinde Allah'ın ipine /tek ilâhlı İslâm dinine ve son kılavuz ders kitabı /davet kitabı olan Kur’an’a sımsıkı sarılın ve bu konuda anlaşmazlıklara saplanıp gruplara bölünmeyin.



  • Kur’an-en Aceba (Şaşırtıcı bir Kur’an'dır)


Cinn-1. Ya Muhammed, insanlara de ki: Cinlerden bir topluluğun Kur'an'ı dinleyip, kendi aralarında şöyle konuştukları bana vahyolundu /bildirildi: “Biz, çok şaşırtıcı bir okuyuş, kitap /Kur'an'en acaeb ve sözler dinledik.



  • Mesani (sürekli tekrarlanandır)


Hicr-87. Yemin olsun, Biz Sana kendi içinde de ikili /çifter /Mesani katman halinde yedi anlamı çözme yeteneği ve (Bu özellikli olan değerli) Kur'an'ı /Kur'an-el Aziym'i verdik.



  • Kitabun mestur (saklanmış, korunmuştur)


Tur-2. Aslı Bizde saklı ve korunmuş olan ve 3. Vahiy halinde levhalara yazdırılıp gönderilen kitaba,



  • Kitabun  hafizan (saklanmış, korunmuştur)


Saffat-7. Ve onu asileşmiş /hastalanmış olan şeytanlardan, müdahalelerinden koruduk ve koruyoruz.



  • Kitabıl Münir (Aydınlatıcıdır)


Al-i İmran-184. Ey Peygamber! Senden önce de inandırıcı apık deliller, Zeburlar (İlahi vahiy sayfaları) ve herbiri aydınlatıcı /Münir, uyarıcı kitaplar geti­ren elçileri kabul etmemiş olduklarını bil ve Seni de kabul etmemekte oldukları için sakın üzülüp dert yapma.



  • Müsebbit (Lafız ve mesajı sabitleşen, unutulup yok olmayacak olandır)


Hud-120. Ya Muhammed! Kalbini tatmin ve teskin etmek için, önceki elçilerin başlarından geçen tarihsel olayları örnek alarak hafızana yerleştirmek üzere (müsebbit) anlatmaktayız.



  • Mutahhar (Her türlü kirden arınmış olan, tertemiz olan ve arındırandır)


Abese-14. Tertemiz ve hiçbir olumsuzluk karışmamış /Mutahhar haliyle.



  • Ni’met (Nimetlerin en güzelidir)


Kalem-2. Sen Rabbinin iyiliğine /nimeti olan Kur’an’a erişmiş bir elçisin ve kesinlikle bir akıl hastası değilsin.



  • Sekîl (Ağırlığı, meşakkati, zorluğu olan sözdür)


Müzzemmil-5. çünkü Biz Sana çok ağır ve meşakkatli bir sorumluluk getirecek /öğrenmen ve öğretmen gerekli sözler (Kur'an) vereceğiz.



  • Tafsîl (Birbirini açıklayan apaçık bölümler halinde inendir)


Fussilet-3. Bir topluma, okuyup anlamaları için Kur'an, ayetleri ayrıntılı /fussilet /tafsilatlı olarak açıklanmış ve kolaylaştırılmış /arabiyyen bir kitaptır.



  • Tasdîk edip düzelten (Doğrulayan ve doğrulanan, düzeltendir)


Yunus-37. Bu Kur'an Allah'tandır ve Allah dışında birileri tarafından uydurulmuş değildir. Ayrıca daha önce gönderilen kitapları tasdik edip düzelten ve ayrıntılı bir şekilde açıklamalar da yapan bu kitaptır.  Doğruluğundan asla kuşku olmayan bu Kur'an, âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiştir.



  • Tebsıra (Apaçık belge, konudur)


Kaf-8. Ey insanlar! Dikkatinizi çektiğimiz bu apaçık konular /tebsiraten, Allah'a yönelen her kul için, gözünü açması ve zikr etmesi /düşünüp araştırması gereken birer ders, bilgi ve ibret kaynağıdırlar.



  • Tezkira (En etkili uyarıcı öğüttür)


İnsan-29. Bu açıklamalarımız sizleri uyarıcıdırlar /Kur'an. Artık kim isterse Rabbine yaklaştıracak olan doğru yola yönelir.


Kur'an'ın bu isimlerini bilmek, anlayarak okunmasının, muhkem /değişmez ana hükümlerinin öğrenilmesinin ve üzerinde düşünüp benimsenmesinin önemini vurgular. İNŞALLAH !!



  • NOT-1: Şu kitaplarımın gelirleri ile Eskişehir Tıp öğrencilerine burs veriyoruz. Almanızla bize destek olursanız, öğrenci sayımız artacaktır: "DİN VE BEYİN", "TüRKçE KUR'AN", "KUR’AN KADINI KORUYOR", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL", "OKU! KONULARINA GöRE KUR'AN AYETLERİ" ve "KUR'AN'IN KULU KöLESİ MEVLANA".


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi