ÖZDE DİNDAR (Mümin) SÖZDE DİNDAR (Sadece Müslüman)-3

 


Geçen haftadan devam ediyorum.



  • özde Dindar (Mümin) olan Anarşi /fesat /bozgunculuk çıkarmaz 


A'raf-74. "Düşünün, Ad halkından sonra Allah sizi, onların yerine halife olarak getirdi. Ve sizi yeryüzüne yerleştirdi. Siz, Allah'ın dağlarından evler için taşlar yontup, düzlüklerinde köşkler yapıyorsunuz. Artık, Allah'ın verdiği nimetleri hatırlayın da, ülkenizde bozgunculuk /fesatçılık yaparak anarşiye yol açmayın" diyerek halkını uyarmıştı.



  • Normali bırakarak eşcinsel veya başka normal olmayan bir cinsel ilişkiyi tercih etmez


A'raf-80. Ve Lut'u da elçi olarak (Sodom) kavmine göndermiştik. Lut da halkına, "Sizden önceki toplumlardan /âlemlerden hiçbirinin yapmadığı bir iğrençliği mi yapıyorsunuz?”. 81. "Siz kadınlarınızın yerine, erkeklere cinsel duygularla yöneliyorsunuz. Doğrusu siz, aşırılığa sapan bir topluluksunuz!" demişti.



  • İmanlıları doğru yollarından engellemez


A'raf-86. "İman etmiş olanların inançlarını alaya alıp, onları Allah'ın bildirdiği muhkem /değişmez amaç ana hükümlerine uygun ameller gerçekleştirme olan dosdoğru yollarından engellemeye çalışmayın.



  • Topluma faydalı olacak olan Zekâtı (Vergi, toplumu faydalandıran faaliyetler vs) ihmal etmez ve böylece Allah'tan alacaklı olur


Müzzemmil-20……Bu nedenle vaktiniz elverdikçe ve zorlanmayacak şekilde, fırsat buldukça Kur’an’ı anlayarak, düşüne düşüne okuyun, salâtı /sosyal dayanışma faaliyetini uygulayın ve zekâtı /toplumsal fayda sağlayıcı katkıyı verin, böylece de bu iyi ve güzel davranışlarınızla Allah’tan alacaklı olun.



  • Tek Allah'a iman edenlerle, imanları, inançları ve ibad etme /Allah’a kulluğunu ifade etme yöntemleri konusunda tartışmaz, değerlendirmeye ve cezalandırmaya kalkmaz,


Muhammed-30. Ya Muhammed! Eğer Biz isteseydik, bu münafıkları /ikiyüzlüleri yüzlerine bakarak tanıma özelliğini verir ve Senin onları kolayca fark etmeni sağlardık. Yine onları konuşma tarzları ve sözlerinden de tanırdın. Ey insanlar! Siz tanıyamazsınız ama şunu iyice bilin ki, Allah tüm yaptıklarınızı /amellerinizi bilir.


Fatır-23. Ve Sen, sadece bir uyarıcısın.



  • Kan davası güderek suçsuz olanı öldürmez, bağışlama veya fidyeyi tercih eder 


İsra-33. Allah'ın saygıya layık gördüğü bir insanı bilerek /kasden öldürme­yin. Kim bilerek /kasden öldürülürse, mirasçılarına ölenin fidye olarak hakkını alması için hak vermişizdir. Ancak o da intikam alma yanlışlığına kapılıp sınırı aşmasın ve haksız adam öldürmesin, çünkü kendisine daha fazlasına izin verilmemiştir.



  • Zina suçu işlemez, hatta  Zinaya yaklaşmaz


Nisa-16. Yine sizden zinada bulunan ve bu suçları ispat edilip kesinleşen bir çift olduğunda da onları cezalandı­rın /eziyet edin /üzün. Tevbe edip artık vazgeçtiklerine emin olursanız, tevbelerini kabul edin ve cezalandırmaktan /eziyet etmekten /üzmekten vazgeçin. 



  • · Kur'an dışında, dini kural koyucu başka kitap koymaz


En'am-93. Ya Muhammed! Yahudilerden, "Allah insana hiçbir şey indirmez" diyerek Allah'a iftira edenlerin yanında, şirk koşanlardan bazıları da tam tersi, Allah'tan vahiy aldığını söylemektedirler.



  • Kur'an dışı ek haramlaştırmalar yapmaz ve helâli haram, haramı helâl yapmaz


Yunus-59. Yine onlara, "Görüyorum ki Allah'ın size rızık olarak verdiği şeylerden bazılarını helâl, bazısını da ha­ramlaştırıyorsunuz? Böyle yapmanız için, Allah mı size izin verdi, yoksa Allah’ı alet edip O’nun adına yalan mı söylüyorsunuz?" diyerek ikaz et.


En'am-119……. Şüphen olmasın ki Senin Rabbin, aşırı giden /haramları abartan veya haramlar ekleyen bilgisizleri /bağ­nazları en iyi bilendir.



  • Gelenekleri, dinin muhkem /değişmez amaç ana kuralları gibi dinselleştirmez


En'am-139. Allah'a şirk koşanlar, "Şu çiftlik hayvanlarının karınlarındakiler sadece erkeklerimize aittir, kadınlarımıza ise haramdır. Eğer yavru, ölü olarak do­ğarsa, o zaman erkek ve kadın paylaşabilirler" diyerek bir geleneklerini dinselleştirmişlerdir. Şüphesiz Allah, bu ek haramlaştırmalarının hesabını onlara ödetecektir. çünkü Allah, her şeye hakim ve her şeyi bilendir.



  • Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmaz


 En'am-151…….. Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın ve Allah'ın değerli saydığı cana hak­sız yere kıymayın. Bunlar, Allah'ın aklınızı kullanıp düşünesiniz diye size verdiği öğütleri /tavsiyeleridir.



  • Verilen nimetlerle şımarıp Allah'ı anmaktan ve şükretmekten uzaklaşmaz


Duhhan-27. Zevk ve sefasını sürdükleri nice nimetleri vardı. 28. Ancak hepsini geride bırakmışlardı. Allah’a şükretmedikleri için sonları işte böyle oldu ve onların geride bıraktıklarının hepsi, baş­ka bir topluluğa kalmış oldu.



  • Nefsinin /hevesinin etkisine kapılıp şekilciliğe ve eşya perestliğe kapılmaz, inancı şekilciliğe ve bir eşyanın bulunup bulunmamasına da bağlamaz


Casiye-23. Ya Muhammed! Hevesini /bencilce saplantılarını /bir şeyi aşırı benimseyerek kendisi­ne vazgeçilmez kılan kibirlenmiş kimseye dikkat ettin mi? Arzusunu veya arzusu ile hevesine kapılarak ilahlaştırdığı /vazgeçilmez kıldığı /putlaştırdığı kişi veya eşya nedeniyle, Allah onu saptığında bırakmış ve böylece de işitmeyen, düşün­meyen ve görmeyen bir kişi konumunda oluşuna karışmamıştır.  



  • Yeminlerini aldatma ve hile aracı kullanmaz


Nahl-94. Tekrar diyoruz ki, yeminlerinizi aranızda aldatma ve hile aracı kullanmayın ki,  daha önce sapa sağlam yere basmış olan ayağınız kaymasın. çünkü böyle bir şey yaparsanız, Allah'ın yolundan sapmış olacağınız için perişan durumlara uğrar ve acı azabı hak etmiş olursunuz.



  • Yaratılanlara yararı olmayan boş söz ve amellerden kaçınır


Mü'minun-3. Yaratılanlara yararı olmayan boş söz ve amellerden kaçınırlar.


Haftaya inşallah devam etmek üzere.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gazi Özdemir Arşivi