8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

ÖDEMDEN KURTULABİLİRSİNİZ

Bu haftaki yazımda siz değerli okuyucularımı ödem konusunda aydınlatmak istiyorum. Sıcak havalarda birçok kişinin ve özellikle kadınların şikayetçi  olduğu ödemi vücuttan atmanın belli yolları vardır.

ödem Nedir ?

Hücrelerde, deri ve diğer dokularda normalde bulunması gerekenden daha fazla sıvı bulunması demektir. Ayaklarda, ellerde, bacaklarda veya vücudun muhtelif yerlerinde şişkinlik olarak seyreder. Şişkinlikler çoğu zaman kişiyi fiziksel ve ruhsal rahatsız etmektedir. Kıyafetlere sığmak veya ayakkabıları giymek konusunda kişi sıkıntı yaşayabilir.

Hangi Hastalıklar ödeme Sebep Olur ?

ödem oluşum mekanizmasına katkıda bulunan bazı hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklar :

* Obezite Hastalığı
* Karaciğer Hastalıkları
* Böbrek Hastalıkları
* Hormonal Hastalıklar
* Kalp ve Damar Hastalıklar

Kişinin stresli, yorgun, uykusuz, fazla kiloya sahip olması da ödem oluşumunu tetiklemektedir.

ödem Nasıl Atılır ?

Beslenme Tedavisi

Diyetisyenin kişiye özel hazırladığı beslenme tedavisi veya sağlıklı beslenme programlarıyla kişi ödem rahatsızlığından kurtulmaktadır.

Su Tüketimini Artırmak

Yaz aylarında bile günde 1-2 bardak su içen kişiler bulunuyor. Günde kaç bardak su içtiğimizi izlemek ve bu konuya önem vermek su tüketimini artıracak unsurlardandır. Eğer siz de çok az su tüketiyorsanız, hatırlatıcı uygulamalar yapmak ve günlük su tüketimi için hedef belirleyebilirsiniz. İlk hedefiniz iki katına çıkarmak olabilir ve ulaşmanız gereken nokta (kişiden kişiye değişir) ortalama 8-10 bardaktır. 
Tuz Tüketimini Sınırlamak

Toplum olarak çok fazla tuz tüketiyoruz. öncelikle söylemeliyim ki yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyi bırakmalısınız. Sağlık Bakanlığının sağlıklı bireyler için tuz tüketiminde önerdiği miktar günlük 4 gramdır. Türkiye’nin bu konuda ortalaması ise 12 gramdır. Yemeğe tuz eklemiyorum ama yine de şişkinliklerim var diyorsanız kabartma tozu içeren besinleri ne sıklıkta tükettiğinizi gözden geçirmenizde fayda var. Ayrıca soda veya maden suyu tüketimini abartıyorsanız ve yemeklerinize hazır bulyonlar etkiyorsanız ödem oluşumuna katkıda bulunuyorsunuz demektir. çünkü bu bahsettiğim ürünler de tuz içerir.

Alkol ve Asitli İçecekleri Kısıtlamak

Asitli içeceklerin ve alkolün sağlığımız için zararlı olduğunu birçoğumuz biliyordur. Tüketiminin ödem oluşumuna katkıda bulunduğunu da söylemek gerekir. Asitli içecekler yerine ayran, ev yapımı limonata veya su tercih edilebilir.  
 
ödem Attıran Tarifler

Hastalarıma ve danışanlarıma gerektiğinde ödem attırıcı tarifler veriyorum. Bunlardan bir tanesini de sizlerle paylaşıyorum. Fakat ilaç kullanan hastaların veya emziren annelerin, gebelerin, hipertansiyon hastalarının tarifi uygulamaması gerektiğini belirtmeliyim.

Malzemeler
* Maydanoz
* Yeşil çay
* Su
* Elma
* çubuk Tarçın
* Limon

Maydanozun suyu kaynatıldıktan sonra biraz bekletilir. Yeşil çay da demlendirilir ve biraz bekletilir. Kabuklu elmanın yarısı dilim dilim doğranır. çeyrek limon ve bir çubuk tarçın da karışım için hazırlanır. 1 litre suyun içine kaynamış maydanoz suyundan 1 bardak; yeşil çaydan 1 bardak, diğer malzemeler de bahsettiğim ölçülerde 2 litrelik bir şişenin içine boşaltılır. Bu karışım 3 günde 1 kere yapılabilir. Unutmayın ödem için en önemli unsur; su tüketmektir. Bu karışım da diüretik (idrara çıkaran unsur) maddeler içermektedir. Fakat sürekli bu suları (limonlu, zencefilli, yeşil çaylı vs) tüketmek kana ve bağırsaklara zarar vereceği için tehlikelidir. Eğer vücudunuzda ödem varsa bu uygulamalarla kısa sürede sizi terk edecektir. Fazla yağ bambaşka bir konudur, yağ yakan formül- tarif yoktur, onun için beslenme tedavisi gerekmektedir.   

Sağlıcakla kalın.. Hoşça kalın .. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi