8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI İÇİN 'SÜT'



 


Bir diyetisyen olarak süt için söylenecek ne çok şey vardır, ne söylesek azdır diyerek başlıyorum yazıma. Bir çocuğun büyüme ve gelişme sürecinde en önemli besin gruplarından biri olarak karşımıza çıkan olan süt, içeriğiyle birçok ihtiyacı karşılamaktadır. 

*Süt; kalsiyum, çinko, potasyum, sodyum, fosfor mineralleri ile A, B, E ve C vitaminlerini ihtiva etmektedir. 

*Süt, zengin protein kaynağı olmakla beraber aynı zamanda karbonhidrat ve yağ kaynağıdır.

*çocukların büyüme sürecinde ve devamında içerdiği kalsiyum sayesinde diş ve kemik sağlığını olumlu etkilemektedir. 

*Tampon etkisi ile mide asiditesini azaltmaktadır.

*İçerdiği yağın üçte ikisi doymuş, üçte biri doymamış yağ asitleridir. Yağ içeriğinde retinol ve beta-karoten bulunmaktadır. 

Yapılan araştırmalarla, her gün bir bardak süt tüketen çocuğun tüketmeyen çocuklara göre daha hızlı büyüdüğü, daha başarılı olduğu, daha güçlü hafızaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak ülkemizde okul çağı çocuklarında günlük süt tüketimi bir bardak bile değildir. Yetersiz süt tüketiminin sebepleri arasında; fizyolojik, bilinçsizlik, alım güçlüğü etkenleri yer almaktadır. ülkemizde süt ediniminin önemli bir kısmının sokak sütü (açık süt) olduğunu görüyoruz. Bunun sebeplerini ele aldığımızda ulaşım rahatlığı ve alışkanlıklar olduğunu fark ediyoruz. Yine ülkemizde süt ile ilgili yapılan araştırmalarla, süt ve türevleri konulu sağlıklı beslenme eğitimlerinde çocuklara ve aileye verilen eğitimin süt tüketimini olumlu yönde etkilediğini fark ediyoruz.

Süt ve Obezite

Biz diyetisyenlerin, obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde en önemli hedeflerinden birisi adipoz (yağ) dokusunu azaltmaktır. Süt tüketimi ile hücre içi kalsiyum konsantrasyonunun artması yağ dokusundaki yıkıcı enzimleri harekete geçirmektedir. Dünya’nın pek çok yerinde yapılan araştırmalarla süt tüketiminin, obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde olumlu sonuçları görülmüştür (Portekiz, ABD, İran). Okul çağı çocuklarında git gide artan obezite prevalansı ve süt tüketimi ilintisi de incelenmesi gereken konular arasındadır.

çocuğuma nasıl süt içirebilirim ?

*Araştırmacılar kahvaltı yapma ve evde süt bulunma durumunun süt tüketimini olumlu etkilediğini tespit etmişlerdir.
*çocukların çikolata, çubuklu şeker gibi rafine şeker içeren besinleri tüketmesinden ziyade ölçüsüne dikkat edilerek ev yapımı sütlü tatlı tüketmesi sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması açısından önemlidir.

*çocuklara, sütün yararının kendi gelişimleri için olduğunu anlatmak, sütü değişik şekillerde sunmak, rahatsız edici etkenleri (koku vb) ortadan kaldırmak çocukları ikna edici olacaktır. Fakat annelere tavsiyem her besin için olduğu gibi süt için de fazla ısrarcı olmamaları, tiksindirmemeleri gerektiğidir. 
*Yemeklere, çorbalara (sebze, bulgur vb.) süt ilave edilebilir ve şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar özendirilebilir. 

*Süt tüketimini artırabilmek adına yaz aylarında belli porsiyonlarda dondurma tüketilebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenlerden biri de dondurmanın hijyenik şartlarda hazırlanması ve uygun ortamda-sıcaklıkta muhafaza edilmesidir.

*Sütün türevleri olan yoğurt, ayran ve kefir de çocuklar için oldukça faydalıdır. Kendi hazırladığımız meyve karışımlarını yoğurda veya kefire ilave etmek de çocukların hoşuna giden uygulamalar arasındadır.

çocuk beslenmesinde yapılacak bu değişikliklerle süt içmek sıkıcı olmaktan çıkıp keyifli hale gelecektir.
 
Unutmayalım; süt lütufdur, süt mucizedir. 



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi