8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen)

Zayıflatır mı Çiya (chia) ?
Zayıflatmaz mı Kinoa ?



 


Kış aylarını fazla hissetmememize rağmen kış dönemi yavaş yavaş kapanıyor, yaza yaklaşıyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de yaz yaklaşınca ‘zayıflamak’ ve ‘ağırlık kaybetmek’ önemli bir amaç haline geldi. Ancak neden zayıflamak, uzman kontrolünde mi zayıflamak, sağlıksız mı zayıflamak ? Sorularını kendinize sormanız ve ulaştığınız bilgilerin doğruluğunu, bilimselliğini sorgulamanız oldukça önemlidir. Son zamanlarda farklı coğrafyaların tahıl grubu, yağ grubu, meyve grubu besinlerinin ülkemizde çok fazla satıldığını, fazla satış sebebiyle de neredeyse istediğinizde bulamayacağınız düzeyde olduğunu bilmekteyiz. Nedir bu besinler, bu kadar popüler olmasının altında ticari sebepler de olabilir mi ? Besin değeri nedir ? 

Chia Tohumu

Güney Amerika menşeili bir besin olan ciha tohumu; yağ grubu besin olarak adlandırılabilir ve protein de ihtiva eder. Sanılanın aksine yüksek bir protein kaynağı besin değildir. 

*Bilimsel araştırmalarla chia tohumunun tokluk hissini artırdığı saptanmamıştır.
*Bilimsel araştırmalarla chia tohumunun iştah mekanizmasını değiştirdiği gözlemlenmemiştir. 
*Bilimsel araştırmalarla chia tohumunun hastalığa meyli değiştirmediği sonucuna varılmıştır.  
*Bir kilogram ağırlığındaki chia tohumunun piyasa satış fiyatı ortalama kırk liradır. 
*Yüz gramı yaklaşık beş yüz  kilo kalori enerji değerindedir.

Birçok kanalda bulabileceğiniz chia(çiya)lı tarifler, kişileri cezbetmekte ve zayıflama umudu ile harekete geçirmektedir. Tüketmekte olan, tadını beğenen, miktarı ölçülü kullanmakta olan bireyler için chia hala tüketilebilir olabilir. Ancak zayıflamak ve incelmek ümidi ile tüketiminin sadece satıcısına, pazarlamacısına katkısı vardır.
Kinoa 

Popüler besinlerden biri olan kinoa Orta ve Güney Amerika’da yetiştirilmektedir. Tahıl grubu besinlerden olan kinoa tahıl grubundaki diğer besinlere oranla iki kat daha fazla protein ihtiva etmektedir. Yetiştirildiği bölge halkının yoksulluğu dikkate alındığında onlar için oldukça önemli bir protein kaynağı olduğunu söylemek mümkündür. Ancak haberi, reklamı, tarifi yapıldığı gibi; zayıflamaya, ağırlık kaybetmeye etkisi bulunmamaktadır.

*Bilimsel araştırmalarla kinoanın mineral içeriği açısından zengin bir besin olmadığı saptanmıştır.
*Bir kilogram kinoanın piyasa satış değeri ortalama altmış liradır. 
*Bilimsel araştırmalarla kinoanın zayıflamaya katkısı olmadığı ve tokluk mekanizmasını etkilemediği tespit edilmiştir.
*İki yüz gram kinoa yaklaşık iki yüz kaloridir. 
*Hiçbir besinin ‘yağ yakma’ özelliği yoktur.  

Sosyal medyada da sıklıkla görmüş olduğunuz kinoa için ilaveten bütçe ayırmanıza elzem bir durum var mıdır ? 
Değişiklik olsun, tadına bakayım diyebilir miyiz ? Tabi ki evet.  Ancak dikkat çekmek istediğim nokta şudur ki: Chia, kinoa, gojj berry vs. vs. bir furya almıştır ki gidiyor. Zayıflamak veya sağlıklı beslenmek için günlük beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gereken besinler değildir. Bu besinler kendi coğrafyamızda da yetişmediği için genetik yapımıza tam olarak uygun değildir. Beslenme ve Diyet Uzmanlarının (Diyetisyenlerin) kişilerin beslenme tedavilerinde veya sağlıklı beslenme programlarında yazdığı besinlere veya miktarlara sadık kalmak sizi sağlığınıza, eğer ağırlık sorunu yaşıyorsanız ideal ağırlığınıza kavuşturacaktır. Sağlıklı bir birey için tüketilebilecek besinler olan chiayı ve kinoayı yaşam tarzı haline getirmek lüzumlu değildir. Umudu farklı besinlere değil kendinize ve beslenme-diyet uzmanlarına bağlamanız dileğimle ..

Hoşça kalın,
Sağlıcakla kalın,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8-Sümeyye EROĞLU (Diyetisyen) Arşivi